Cultura

Exposició

Enric Llevat: «La voluntat d'ensenyar paisatges tan idíl·lics també és una mena de toc d'alerta sobre el canvi climàtic»

Per Berta Ruiz

Enric Llevat al costat d'algunes de les peces que formen part de l'exposició "Paradise"
Enric Llevat al costat d'algunes de les peces que formen part de l'exposició "Paradise" | Berta Ruiz

L'artista Enric Llevat va inaugurar, el passat divendres al vespre a la Sala Àmbits, l'exposició de pintures i escultures titulada "Paradise". La mostra és un conjunt de pintures i escultures a mig camí de l'art tradicional oriental i l'art contemporani. L'artista juga amb diferents tècniques i suports, com ara acrílic sobre vidre reciclat, o tinta xinesa sobre paper d'arròs, fusta o bambú i, fins i tot, pissarra. Les obres evoquen paisatges a partir d'imatges d'espais o elements paradisíacs. Les muntanyes semblen ser les protagonistes, on se concentra en gran part la idea taoista que la muntanya uneix totes les forces (el ying i el yang) i juntament amb l'home representa la idea d'immortalitat i, per tant, la idea d'un paradís infinit.

En l’exposició hi trobem espais idíl·lics on neix i brolla l'aigua i, en definitiva, la vida a la terra que la humanitat es veu en el deure (més que mai) de preservar. Amb aquests paradisos, l’autor vol transmetre la fragilitat actual dels ecosistemes i reflexionar sobre el seu futur immediat. Segons va explicar Llevat a revistacambrils.cat, "en aquesta exposició treballo el paisatge des del punt de vista de crear paradisos terrenals que encara podem trobar, molts d'ells són de la Xina. També hi ha d'altres obres de tipus escultòric que també eludeixen al paisatge des d'un punt de vista de poesia visual. En definitiva, la voluntat d'ensenyar paisatges tan idíl·lics també és una mena de toc d'alerta sobre el canvi climàtic". Sobre la seva afinitat amb el món oriental, Llevat va comentar que, "m'agrada molt i estic molt immers en la cultura oriental, tant des del punt de vista més filosòfic com a nivell artístic".

L'obra d'Enric Llevat –nascut a Castellvell del Camp i resident a Tarragona– és artista i professor en Història de l'Art i Visual i Plàstica a l'institut de L'Arboç. Fa anys que es dedica a investigar, des de l'abstracció i la tradició oriental, la tècnica de la tinta xinesa. Alguns dels seus treballs s’han exposat a Barcelona, Osaka i París.

La mostra a la Sala Àmbits es podrà visitar fins el 14 de novembre de dilluns a divendres de 10 a 22 hores.

Taller "Pinzellades de bambú"

D’altra banda, Enric Llevat impartirà el curs "Pinzellades de bambú" els dimarts 15, 22 i 29 d’octubre de les 18 a les 19:30 hores al Centre Cultural. En aquest taller, les persones participants descobriran les pinzellades bàsiques de sumi-e, per pintar un original bambú que es podran endur a casa.

El bambú (Zhù 竹/ Take) és un dels anomenats "Quatre honorables cavallers", és a dir, un dels quatre temes de la pintura oriental. Juntament amb el seu aprenentatge artístic, els i les alumnes experimentarà els valors de la força, la perseverança i la flexibilitat que representa aquesta especial planta. A més, a partir d'exercicis pràctics a sobre de diferents papers i pinzells, descobriran l'art i la filosofia que s'amaga rere el bambú i s’emportaran un pinzell de regal.

El taller és ideal per a aquelles persones que tinguin un interès artístic i vulguin aprofundir en la pràctica d'aquest art mil·lenari. Les inscripcions es poden formalitzar a l'OAC i www.cambrils.cat/inscripcions. El curs té un cost de 40 euros.

Comenta aquest article