Cultura

Arxiu

L'Arxiu Municipal recorda la rierada de 1994 amb una exposició virtual i un mapa interactiu

Per Redacció

Imatge de la plaça de la Vila i del carrer de l'Hospital plens de fang
Imatge de la plaça de la Vila i del carrer de l'Hospital plens de fang | Cedida

L’Ajuntament de Cambrils ha creat una exposició virtual i un mapa interactiu amb fotografies antigues per commemorar el 25è aniversari de la gran rierada que va fer desbordar la riera d’Alforja, l'any 1994, inundant gairebé la meitat del municipi, es va emportar dos ponts i es va cobrar la vida d’una persona. L’exposició virtual, que es pot visitar clicant aquí, reconstrueix l’evolució de l’aiguat amb fotografies dels fons de l’Arxiu Municipal, l’Ajuntament de Cambrils i Oleastrum (Lluís Rovira Llurba) i documentació extreta de la Revista Cambrils, diversos articles de Josep Salceda i Castells, i publicacions de l’historiador Manel Tarés i la filòloga Montserrat Vidiella.

Després d’una introducció històrica, l’exposició mostra imatges i informació de les diferents rieres de Cambrils i registres de les precipitacions d’aquells dies. A continuació, s’hi poden trobar fotografies impactants fetes el dia 10 d’octubre de 1994 a diversos punts del municipi com el passeig de La Salle, la plaça del Pòsit, la desembocadura de la riera o el carrer de l'Hospital.

D’altra banda, el mapa interactiu situa deu punts al Google Maps, des d’on es despleguen 10 fotografies antigues comparades amb imatges actuals dels emplaçaments realitzades pel fotògraf Pere Toda. En aquest mapa, que es pot consultar aquí, s’hi pot observar la riera d’Alforja, l’Escola de Vela (que va quedar completament destruïda); la platja de la riera (que es va crear amb la rierada), la plaça de la Vila, el torrent de la Mare de Déu del Camí, la Font del Mil·lenari, el carrer de Sant Pere, o el pont del ferrocarril, entre altres.

Rastre de fang i destrucció

El 10 d’octubre de 1994 a primera hora del matí una mica de pluja havia mullat els carrers del municipi. Cap a les 8 del matí, de sobte, la riera d’Alforja va començar a baixar amb força, assolint un cabal mai vist a Cambrils. Cap a 2/4 de 9, l’aigua sobrepassava tota la zona canalitzada. De cop, l’aigua ja baixava pels carrers laterals de la riera. Pere Torres va perdre la vida i algunes persones es van quedar aïllades, com Carles Massagué, que va patir el pitjor ensurt de la seva vida. Les dues passarel·les de vianants es van ensorrar i en altres ponts la rierada es va endur les baranes. La rambla Jaume ), fins a la plaça Aragó, semblava un riu. La plaça del Pòsit, el carrer Sant Pere, i altres adjacents, van quedar completament coberts de fang. A la vila, els carrers dels Immolats del Setge, l'Hospital i de Sant Plàcid es van inundar d’aigua i de fang. A l’Eixample, els carrers amb major afectació van ser el de Santa Joaquim Vedruna i d'Àngel Guimerà.

Tot plegat va deixar un rastre de fang i destrucció. Els danys materials es van quantificar en 500 milions de pessetes. Les obres de reconstrucció del canal de la riera van pujar 300 milions de pessetes.

Exposició virtual: https://www.cambrils.cat/arxiu/recerca-i-difusio/difusio-del-patrimoni-cultural/exposicions/la-rierada-del-10-d-octubre-de-1994

Mapa interactiu https://www.cambrils.cat/rierada94

Comenta aquest article