Cultura

Reportatge

"Cambrils sota les bombes", reportatge històric d'Ignasi Martí, publicat a l'edició de setembre de Revista Cambrils

Cambrils va ser el sisè municipi més bombardejat de la demarcació de Tarragona durant la Guerra Civil i hi va haver un total d'11 víctimes mortals

Per Redacció

Bombardeig sobre el Parc Samà, el 30 de juliol de 1938
Bombardeig sobre el Parc Samà, el 30 de juliol de 1938 | USAM-OMS

La darrera edició impresa de Revista Cambrils, corresponent al mes de setembre i que es troba a la venda als quioscos i llibreries cambrilenques des d'aquest passat dimecres, porta un ampli reportatge titulat "Cambrils sota les bombes" i que ha estat elaborat per l'historiador local Ignasi Martí.

El reportatge descriu la tàctica del bombardeig sobre la població civil, la primera vegada que es feia a Europa, com a posada en pràctica del concepte de "guerra total". Els responsables d'aquests bombardejos van ser els avions alemanys i italians, països que donaven suport a l'exèrcit franquista insurrecte. Aquesta tàctica de bombardejar la població civil va ser el preàmbul del que es va viure, posteriorment, a la Segona Guerra Mundial. Segons explica Ignasi Martí en el reportatge, "el suport logístic alemany i italià va ser clau per aclaparar els escassos recursos de la defensa lleial a la República". Martí explica que al Baix Camp hi va haver 264 atacs amb un total de 284 víctimes mentre que al Tarragonès es van registrar 354 atacs amb més de 300 víctimes. També explica que Cambrils va ser el sisè municipi més bombardejat de la demarcació de Tarragona, "quan aleshores tenia un pes demogràfic molt modest". A Cambrils hi va haver un total d'11 víctimes dels bombardejos i es descriu el testimoni d'una persona, Maria Barenys, que amb 13 anys va veure com les bombes queien ben a prop d'on ella estava, en l'únic episodi en què van caure bombes sobre el casc urbà de la Vila. Unes bombes que en aquell cas, no van arribar a explotar.

El reportatge, de 10 pàgines, conté una fotografia del bombardeig sobre el Parc Samà a més de documentar els avions responsables dels bombardejos i de l'episodi de l'hidroavió que va caure prop de l'Ermita mentre atacava una columna de camions.

Comenta aquest article