Societat

Festa Major

Ple a vesar en les dues representacions del ball parlat Vileros i Mariners

La política, local i general, i les trifulgues entre les parelles mixtes van ser les protagonistes del ball parlat que es va representar ahir a la tarda a la plaça de la Vila

Per Lluís Rovira i Barenys

Un moment de la representació de Vileros i Mariners, a la plaça de la Vila
Un moment de la representació de Vileros i Mariners, a la plaça de la Vila | Lluís Rovira i Barenys

La doble sessió del ball parlat Vileros i Mariners, aquest passat diumenge a la tarda a la plaça de la Vila, va ser tot un èxit de públic. Les quatre parelles mixtes juntament amb el mossèn, el batlle i el guàrdia civil, i amb l'acompanyament de tres músics, van fer xalar el públic present a la plaça amb totes les seves disputes i amb la sàtira amb que van tractar els temes d'actualitat.

Les quatre parelles van arribar a la plaça dalt d'un carro que l'estirava una mula. Amb grans dificultats van baixar del carro i van entrar al centre de la plaça. Les primeres paraules van ser per dedicar aquesta representació al Xavi Zaragoza, traspassat enguany, i que havia participat al ball parlat de Dames i Vells de Tarragona. El públic va respondre amb un gran aplaudiment. També, com a preàmbul, es va fer referència a la representació del ball parlat que es va fer l'any passat, el mes d'octubre, al Pinaret on el públic estava molt distant i van reivindicar la proximitat de la gent. Tampoc hi van faltar la referència als presos i exiliats i, també a la sentència que aviat emetrà el Tribunal Suprem i de la que van dir que "ja fa mesos que està escrita".

Quatre escenes i una part final

Després d'aquestes puntualitzacions les quatre parelles van entrar "en matèria" i en la primera escena es va fer tot un repàs de les passades eleccions municipals, assenyalant els molts partits que s'hi van presentar, els qui es van quedar sense representació i els que van fer govern. També va tenir el seu moment de glòria el regidor no adscrit Joan M. Artigau i, d'altra banda, ERC va ser motiu de riota general quan el mossèn va preguntar si és que no era un partit d'esquerres. La segona escena va tenir els problemes de la pesca com a protagonista i, també, es va criticar els nous contenidors soterrats. L'escena tres va començar amb referències a la Colau i a l'incendi de l'edifici Dignitat, a Vilafortuny, relacionant-ho amb el tema dels desnonaments. Cal dir que en totes les escenes es barrejaven els temes amb les disputes sexuals entre les parelles. En aquesta escena és quan es va destapar la relació extramatrimonial de la Camí, una de les protagonistes, amb el guàrdia civil. La disputa posterior entre els homes i el guàrdia civil va tenir un moment culminant quan els homes van amenaçar de tirar Fairy, com a arma d'atac. La quarta escena va fer esment de la polèmica dels tocs del campanar de l'església de Santa Maria i va derivar en referències a les "Filomenes" i a Vox, Arrimadas, Millo i.... els refugiats. En la part final, es va recordar les dificultats de Pedro Sánchez en formar govern i la posada en marxa de Ràdio Cambrils sense la Carme Serra. Després, les parelles es van embolicar en una disputa entre els de dalt de la vila i els de baix a mar que va acabar amb una baralla. El batlle va posar pau i va fer una crida a la unitat entre vileros i mariners que de seguida va ser secundada per les parelles. La funció es va acabar amb els actors passant el plateret entre el públic.