Societat

Festa Major

El pregó, la Nit del Foc, la Diada Castellera i les activitats Vileres enceten, aquest cap de setmana, els actes de la Festa Major

El pregó d'aquest vespre, que enguany anirà a càrrec de l'actor Joan Pera, donarà el tret de sortida oficial a un cap de setmana intens

Per Lluís Rovira i Barenys

Espectacle pirotècnic de la Nit del Foc de l'any passat
Espectacle pirotècnic de la Nit del Foc de l'any passat | Lluís Rovira i Barenys

Els actes festius de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí ja són a tocar. El pregó d'aquest vespre, que enguany anirà a càrrec de l'actor Joan Pera, donarà el tret de sortida oficial a un cap de setmana intens, ple d'activitat festiva. El pregó d'avui tindrà un preàmbul amb la cercavila que protagonitzaran la Farnaca, sortint de la plaça de la Vila, i la Galera de Foc, sortint de la plaça de mossèn Batalla. Un cop les dues comitives es trobin a la plaça de l'Ajuntament se succeiran un seguit d'actuacions dels grups festius locals. El pregó i la tronada posterior posaran el punt i final a aquest primer dia de Festa Major.

Demà, la 28a Nit del Foc

Demà dissabte arriba el que per molta gent és la festa més esperada de l'any. La Nit del Foc, en la seva 28a edició, promet moltes emocions sota les espurnes de les carretilles i els sortidors. La colla gegantera Tota l'Endenga, l'entitat organitzadora de la festa, començarà a adequar els espais de la festa des de primera hora del matí. El primer tast de foc serà el correfoc infantil, a partir de les 18h, amb sortida des de la plaça de la Vila i amb al participació dels Diables Infantils d'Alforja, els Diables Infantils Els Cagarrieres de Cambrils, la Cabra Petita de Reus, la Víbria Petita de Tarragona i la Farnaqueta de Cambrils. Després del foc actuaran el grup de grallers i timbalers de Tota l'Endenga i els Nyanyos, els timbalers petits dels Cop de Cap. Un cop acabat el correfoc se servirà coca i xocolata per a la canalla.

La Nit del Foc s'iniciarà, a les 22h, amb la baixada del Marquès de los Vélez que arribarà a la plaça de la Vila amb els portants de les torxes i on serà rebut pels Cop de Cap. A partir de les 22:30h es farà l'encesa dels elements pirotècnics penjats a la plaça de la Vila i, tot seguit, es donarà el tret de sortida al correfoc. En l'edició d'enguany hi participaran els Consellers de l'Avern de Montbrió del Camp, la colla de Diables del Catllar, els Diables de Riudoms, l'Espanta-Rucs de Sant Jaume dels Domenys, el Gripau de les Bruixes del Nord de Sabadell, el Drac de Sant Roc, de Tarragona, el Pegàs de l'ACH el Drac d'Or de l'Hospitalet de Llobregat, la colla de diables Els Cagarrieres amb la Galera de Cambrils, i la Farnaca acompanyada pel seu grup de diables a més del Lluert, dues de les tres bèsties de foc de Tota l'Endenga. El recorregut serà l'habitual, pels carrers del Barri Antic i un cop arribats a la plaça del Setge es farà l'encesa final i l'encesa conjunta i es posarà en marxa l'espectacle pirotècnic.

Diada Castellera

El diumenge a la tarda, a partir de les 18h, la plaça de la Vila acollirà una nova Diada Castellera  en la que els Xiquets de Cambrils hi tenen dipositades moltes esperances. Si els darrers assajos d'avui a la nit són favorables la colla local podria intentar fer el 4 de 7, castell que encara no s'ha provat des de la represa dels Xiquets de Cambrils. Aquesta fita, juntament amb el 3 de 7, els catalogaria com a colla de 7. A part dels Xiquets de Cambrils, la diada comptarà amb la participació dels Xiquets de Reus, amb qui fa una setmana van compartir assaig per tal de sumar esforços per a fer una diada de gran nivell. Enguany, a diferència dels darrers anys, només actuaran dues colles en comptes de tres.

Vermut vileru

L'activitat vilero-marinera també començarà a escalfar motors el diumenge 1 de setembre amb el Vermut Vileru que se celebrarà a partir de les 12h al pati de la Torre del Llimó. A part del vermut hi haurà actuació musical i dj. Més tard, al mateix lloc, es farà el Dinar Vileru. Per assistir al dinar cal haver adquirit prèviament el tiquet corresponent que al preu de 10 euros es ven a la Drogueria Recasens de la Plaça de la Vila, fins a final d'existències. El dinar consistirà en arròs amb carn o bé arròs amb verdures a més de beguda i postre i la elaboració va a càrrec de l'Espai Gastronòmic El Lligam.

 

Comenta aquest article