Informació general

Atac gihadista

Rubén i Núria, víctimes de l'atac gihadista a Cambrils: «S'han de dignificar els morts dels atemptats d'ara fa dos anys»

Aprofitant la presència del president de la Generalitat a la nostra població, dues de les víctimes d'aquell 18 d'octubre de 2017, Rubén Guiñazú i Núria Figueras, van voler ser presents aquest passat diumenge a Cambrils

Per Lluís Rovira i Barenys

Rubén Guiñazú i Cándido, aquest passat diumenge, a prop del lloc de l'atemptat d'ara fa dos anys
Rubén Guiñazú i Cándido, aquest passat diumenge, a prop del lloc de l'atemptat d'ara fa dos anys | Lluís Rovira i Barenys

Aquest passat diumenge no hi va haver acte oficial per commemorar el segon aniversari de l'atac gihadista a Cambrils, només unes ofrenes florals a títol "particular"per part d'administracions i d'algun partit polític. Aprofitant la presència del president de la Generalitat a la nostra població, dues de les víctimes d'aquell 18 d'octubre de 2017 van voler ser presents aquest passat diumenge a Cambrils "per demanar al president que s'han de dignificar els morts d'aquells atemptats d'ara fa dos anys", segons van explicar Rubén Guiñazú i Núria Figueras a revistacambrils.cat. Segons van manifestar, "els morts a tot arreu tenen noms i cognoms i aquí això no es veu. Els de l'11-M a Madrid tenen un monument amb noms i cognoms i els de l'11-S a Nova York també. Hem sabut dir que no tenim por però no hem sabut treballar-ho i posar-hi noms".

Ferit greu per apunyalament a la cara

Rubén Guiñazú va patir l'atac directe d'un dels gihadistes, ara fa dos anys. Aquells dies d'agost, Rubén i Núria estaven de vacances a Cambrils, en un hotel de l'avinguda de la Diputació. Segons van explicar, "veníem a passar les nits al port de Cambrils. Aquell dia vam venir més tard ja que ens havíem quedat més estona a l'hotel veient els atemptats de les Rambles, a Barcelona. Vam anar a sopar una mica més tard de l'habitual i després vam venir al Club Nàutic a escoltar música. Més tard, vam anar cap a la parada de bus que hi ha a la rotonda del Club Nàutic, vam passar pel costat dels Mossos d'esquadra que tenien una barrera de control allí i poc després vam sentir la topada entre els cotxes. Ens vam quedar tots quiets. Primer ens vam pensar que es tractava d'un accident de trànsit però de seguida es van sentir trets". En pocs moments la situació es va tornar caòtica. Rubén explicava que mentre la Núria es va ajupir com a reacció a la situació, ell es va quedar quiet i d'entre la gent que corria en direcció a l'avinguda de la Diputació hi havia el terrorista que va saltar sobre d'ell i li va clavar un punyal a la cara. Aquest gihadista és el que va ser abatut, poc després, a l'avinguda de la Diputació.

El mateix Rubén es va arrencar la fulla del punyal, que li havia quedat clavada a la cara, i la parella es va allunyar del lloc caminant per l'avinguda de la Diputació. Núria explica que van arribar fins el xiringuito Neptuno on una de les persones els va atendre i ajudar. Precisament aquest passat diumenge, després de l'ofrena floral, es van retrobar casualment amb Cándido, la persona que els va ajudar del Neptuno i que es troba de vacances a Cambrils. Després de la trobada van compartir una estona juntament amb altres cambrilencs

Sis hores d'operació

La ferida que va patir Rubén a la cara era greu i va arribar un punt que la mateixa sang de la ferida l'ofegava. Segons explicaven Rubén i Núria, el tall li havia afectat la llengua, les cordes vocals, les amígdales, la paròtide i el nervi risori, en un tall d'uns 20 cm. Rubén va ser traslladat a l'hospital lleuger i donada la gravetat de la ferida el van traslladar de seguida a l'hospital Joan XXIII de Tarragona on va ser operat d'urgència en una intervenció que va durar més de sis hores. Dos anys després, les seqüeles encara hi són ben presents, "el nervi risori està tallat, el llavi una mica despenjat, un ull una mica més obert i amb pèrdua de visió i amb l'aparició de cataractes", explicava Núria.

Després de tot aquest malson, Núria es queixa que no van tenir ajudes fins a meitats del mes d'octubre, dos mesos després de l'atac, "i va ser després d'enviar moltíssims papers. Vam haver d'anar fins i tot a un advocat perquè ens assessorés. Ho hem denunciat moltes vegades aquest abandonament que pateixen les víctimes i la poca informació que et donen."

 

L’Apunt

"És estrany que l'Ajuntament de Cambrils no hagi fet res"
Núria i Rubén viuen a Barcelona i aquest passat diumenge van venir a Cambrils perquè s'havien assabentat per la premsa que hi havia una ofrena floral. Núria explica que dies abans s'havien posat en contacte amb l'alcaldessa de Cambrils i li havien preguntat si es feia cap acte, "ens va contestar que si s'hagués decidit fer quelcom ja ens ho haurien dit. Després vaig veure anunciat que venia el president de la Generalitat i per watsapp li vaig preguntar que si venia el president, no era un acte oficial? o és que venia a berenar?. Em va contestar que si volia em trucava i que en parlaríem i jo li vaig dir que no calia, que ja vindria aquest diumenge". Núria reflexionava, "és estrany que l'Ajuntament de Cambrils no hagi fet res, cap homenatge, cap ofrena, i que el dia abans hi hagués una víctima de Cambrils a l'acte de Barcelona".

Comenta aquest article