Informació general

Atemptat

Homenatge a les víctimes en el segon aniversari de l'atemptat gihadista

Sense que l'Ajuntament de Cambrils hagués organitzat cap acte, el president de la Generalitat va fer una ofrena floral, sense cap discurs

Per Maria Vidal

El president Quim Torra, acompanyat per l'alcalde en funcions, Lluís Abella, ahir al costat del mosaic del Memorial
El president Quim Torra, acompanyat per l'alcalde en funcions, Lluís Abella, ahir al costat del mosaic del Memorial | Lluís Rovira i Barenys

La passada matinada del 18 d'agost es complien dos anys de l'atemptat gihadista de Cambrils, hores després que es produís el de Barcelona. Ahir diumenge, es va retre homenatge a les víctimes de l'atemptat, amb un acte breu, senzill i silenciós. L'homenatge, que va tenir lloc al voltant del Memorial "Per la pau" inaugurat ara fa un any, no va comptar amb cap discurs polític i tampoc va tenir tantes mesures de seguretat com el del primer aniversari.

Dies abans, l'Ajuntament cambrilenc s'havia encarregat de deixar ben clar que des del consistori no s'organitzava res. Va ser el president de la Generalitat, Quim Torra, qui va voler acudir davant del Club Nàutic, epicentre dels fets, per rememorar el succés ocorregut fa dos anys. El president, que va arribar amb el cotxe oficial uns deu minuts abans de l'hora prevista, va fer una ofrena floral al mosaic, juntament amb la seva esposa Carola Miró, seguida d'un minut de silenci. Durant el poc temps que el president va estar-se a Cambrils, també va tenir l'oportunitat de parlar amb algunes víctimes dels atemptats terroristes, amb diferents polítics de la demarcació i amb responsables del Club Nàutic, però no va fer cap declaració a la premsa.

D'altra banda, en representació del consistori del municipi, van ser presents a l'acte el primer tinent d'alcalde i alcalde en funcions, Lluís Abella; el regidor de promoció econòmica, Oliver Klein; la regidora de cultura i festes, Cinta Ballesté; la regidora de turisme, Marta Borràs; el regidor d'urbanisme, Enric Daza i la regidora de Joventut, Natàlia Pleguezuelos.

Reivindicacions per part dels CDR

En l'homenatge d'ahir, també hi va haver lloc per les reivindicacions. Una cinquantena de membres dels CDR del Camp de Tarragona es van reunir a la plaça del Pòsit i van recórrer la façana marítima en silenci fins a arribar al lloc de l'acte a les 16.45 h, quan estava previst que comencés. Anaven majoritàriament vestits de negre, duien màscares blanques amb interrogants dibuixats i subjectaven cartells on demanaven que s'esclarissin les teories i polèmiques que darrerament han envoltat el 17-A i 18-A. "Exigim responsabilitats", "Exigim saber la veritat" o "Què hi ha darrere dels atemptats?" eren alguns dels lemes que, escrits en diversos idiomes, es podien llegir als cartells. Els membres dels CDR van restar en silenci i van estar en tot moment rodejats per un cordó policial format per Mossos d'Esquadra i agents de la policia local. En acabar l'acte, van col·locar les màscares blanques i els cartells al voltant del mosaic "Cambrils terra de pau".

Per la seva banda, la Policia Local, la qual va tenir un paper fonamental la nit de l'atemptat, va dipositar un ram de flors al Memorial.

Ofrena floral de la subdelegació del Govern

Durant el dia d'ahir, en el qual es complien dos anys dels atemptats, també hi va haver una ofrena floral per part de la subdelegació del Govern. Joan Sabaté i José Crespín, subdelegats del Govern a Tarragona i a Lleida, respectivament, i acompanyats de representants socialistes i membres del PSC local, van anar fins davant del Club Nàutic de Cambrils durant el migdia per tal de realitzar una ofrena floral. Una representació del partit Ciudadanos, al migdia, també van fer una ofrena floral al mosaic del Memorial.

L’Apunt

Manifest per part de l'Ajuntament
El passat divendres, des de l'Ajuntament de Cambrils es va publicar un manifest coincidint amb el segon aniversari dels atemptats gihadistes:

Des de l’Ajuntament de Cambrils agraïm les mostres de suport que continuem rebent dos anys després de l’atemptat. Coincidint amb el segon aniversari, sentim la necessitat de reiterar públicament els missatges de solidaritat que encara seguim rebent i fer-los extensius a totes les víctimes.

Valorem molt positivament la capacitat de Cambrils per recuperar la normalitat, que és la millor manera de combatre aquells que volen que visquem amb por. La ciutat ha pogut superar els fets ocorreguts la matinada del 18 d’agost del 2017 però sempre mantindrà viu el record a les víctimes.

Hem de mirar el futur i, per això, continuem treballant no només des de l’àmbit policial sinó també creant nous espais de convivència, inclusió i cohesió amb diversos projectes de dinamització comunitària, plans d’inclusió i programes educatius  a les escoles.

Creiem i treballem per uns valors, actituds i comportaments que reflecteixin el respecte a la vida, a l’ésser humà i a la seva dignitat i que posin en primer pla els drets humans, el rebuig a la violència en totes les seves formes i l’adhesió als principis de llibertat, justícia, solidaritat i tolerància, així com la comprensió entre els pobles, els col·lectius i les persones.

Des de l’Ajuntament reiterem el compromís del consistori de seguir treballant com a societat perquè no es repeteixin episodis d’aquest tipus.