Societat, Cultura

Festa Major

Tot a punt per celebrar la Festa Major de la Mare de Déu del Camí

Ahir es va fer la presentació del programa d'enguany per la Festa Major de la Mare de Déu del Camí. Una de les novetats seran els dos passis del ball parlat entre vileros i mariners, que es farà per segon any consecutiu.

Per Maria Vidal

Els representants de l'Ajuntament i de les diferents entitats festivas van presentar els actes de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí, ahir a la plaça del Setge
Els representants de l'Ajuntament i de les diferents entitats festivas van presentar els actes de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí, ahir a la plaça del Setge | Montse Plana

La Festa Major de la Mare de Déu del Camí d'enguany, més enllà d'incloure un gran nombre activitats i actes ja consolidats en els darrers anys, inclourà, per segon any consecutiu, el ball parlat entre vileros i mariners. A la presentació del programa, que es va fer ahir a la plaça del Setge, es va destacar que una novetat d'aquest any són els dos passis que es faran d'aquest acte. Ambdós seran a la plaça de la Vila, un a les 17h i l'altre a les 18.30h. També es va ressaltar que el guió està completament renovat i que s'aniran anunciant novetats mitjançant les xarxes socials.

L'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, va celebrar que es vagin sumant i consolidant actes i iniciatives que acaben sent un èxit. També va comentar que la Festa Major és possible gràcies a la suma d'esforços i una sintonia que "fa créixer les nostres Festes Majors", així com a la important aportació de les entitats. L'alcaldessa va expressar la seva voluntat de "donar a conèixer a tots els cambrilencs i a les persones que ens visiten les nostres costums, les nostres tradicions i el que és el perfil pròpiament cambrilenc".

A continuació, la nova regidora de Cultura i Festes, M. Cinta Ballesté, va tornar a agrair a les entitats locals i al Departament de Festes la feina feta i va presentar el programa de festes. Els primers actes de la Festa Major tindran lloc el cap de setmana del 24 d'agost, com és la Fira del Disc o la 39a edició de l'aplec de Sardanes, i els darrers seran el cap de setmana del 14 de setembre. Tot i això, també hi ha actes previs destacables, com la Nit d'Artistes de Cambrils o el Festival Pròleg. El tret de sortida oficial de la Festa Major serà el dia 30 amb el pregó, enguany a càrrec de l'actor Joan Pera. Anteriorment, hi haurà una cercavila des de la plaça de la Vila fins l'Ajuntament, on tindrà lloc el pregó i hi seran totes les entitats festives: la colla gegantera Tota l'Endenga, els diables Cagarrieres, els Xiquets de Cambrils, els timablers Cop de Cap i el Ball de Bastons de Cambrils.

La Nit del Foc, com cada any, serà un dels primers actes de la Festa Major

El 31 d'agost es farà la Nit del Foc, que aquest any celebra la seva 28a edició. Així, serà un dels primers actes de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí. Durant la tarda, es farà un correfoc infantil que començarà a les 18h a la plaça de la Vila, amb 6 colles participants, i en acabar es repartirà berenar pels petits. Des de Tota l'Endenga, es va destacar que, per apropar els elements festius als nens i nenes, durant els dies de la Festa Major la Farnaqueta recollirà xumets, i tothom qui l'entregui tindrà una recompensa. Pel correfoc de la nit hi ha convocades 9 colles adultes, i serà a partir de les 10.30h pels carrers del Barri Antic. Després de l'encesa i l'espectacle pirotècnic final a la plaça del Setge hi haurà el concert al Parc del Pinaret dels grups Pepet i Marieta i Dalton Bang.

L'endemà, diumenge dia hi haurà una diada castellera amb els Xiquets de Cambrils i els Xiquets de Reus. Serà a partir de les 18h a la plaça de la Vila, i després hi haurà animació.

Un programa perquè tothom pugui gaudir de la Festa Major

En el programa d'enguany destaca per les moltes activitats destinades a tots els públics, especialment perquè els més petits puguin gaudir de la Festa Major. En primer lloc, el dimarts dia 3, les entitats organitzen una tarda infantil a partir de les 18h al Parc del Pinaret on es faran diversos taller per donar a conèixer les entitats festives als infants. Una altra jornada destinada als xiquets i xiquetes serà la dels dijous 5 de setembre, on hi haurà animació infantil al Parc del Pinaret. Al mateix moment, a les 19h hi haurà al Centre Cultural la presentació del llibre d'Álvaro Ramos, així com la inauguració de la seva exposició i la de Rosa Mata, a la Sala Espai El Pati del Centre Cultural. 

Com que la cultura pren un paper molt important de la Festa Major, el divendres 6 s'inaugurarà l'exposició "Artistes de Cambrils" a la Sala Àgora.

Cinema popular i altres activitats, a càrrec dels vileros

Una de les novetats d'aquest any també són el gran nombre d'activitats organitzades pel sector vileru. La primera activitat serà el Vermut Vileru a partir de les 12h del diumenge 1 al pati de la Torre del Llimó, un acte també consolidat des de fa ben poc. Aquest també inclourà una actuació musical i activitats pels nens i nenes. Seguidament, hi haurà un dinar popular. Els vileros també han organitzat per primera vegada una vesprada de cinema popular el dia 4 de setembre. A les 21h al pati de la Torre del Llimó, es projectarà la pel·lícula "Los Increíbles 2". Tothom qui ho vulgui pot portar sopar i allà hi haurà servei de bar i crispetes.

El divendres 6, a les 20h hi haurà a la plaça del Setge activitats familiars "vileres" i, a partir de les 22h a la mateixa plaça, s'ha organitzat un sopar popular i música amb DJ per part del Casal Popular El Polvorí.

El dia previ a la diada de la Festa Major, amb la pujada de la Galera

El dia 7 de setembre, per la vigília del dia de la Festa Major, se celebrarà la 8a festa bastonera a partir de les 18.30h a la plaça de la Vila, amb unes 6 colles convidades d'arreu de Catalunya. El mateix dia hi haurà la recepció institucional a la Sala de Plens de l'Ajuntament de totes les Maria del Camí de Cambrils. Finalment, a la nit es durà a terme la ja consolidada pujada de la Galera, que cada vegada té més seguiment. L'acte començarà a les 22h al Passeig de les Palmeres i, acompanyada del seguici festiu, es pujarà la Galera fins la plaça de la Vila, on es finalitzarà amb una ballada conjunta del seguici i un concert del cantautor Miquel del Roig. També es repartirà la tradicional beguda d'aquesta festa, el caminet.

Arriba el 8 de setembre

Per la Diada de la Festa Major el 8 de setembre, hi haurà misses a les 10h, a les 11.30h i a les 20h. Es donarà inici a la diada a partir de les 8.30h amb les matinades pels carrers del Barri Antic. De les 9.30h a les 10h a la plaça del Setge, els participants del seguici festiu es trobaran. Al mateix lloc a les 10h es llançaran coets per anunciar la Festa Major, i a continuació, anada a ofici amb el seguici festiu.

Després de la missa de les 11.30h, hi haurà al pati de l'Ermita una ofrena floral a la Mare de Déu. Seguidament, es farà una ballada dels elements festius de Cambrils i la traca de Festa Major. Durant tot el matí es farà vermut de Festa Major al pati de darrera de l'Ermita, i sardanes a partir de les 13h. A la tarda, es faran els dos passis del ball parlat entre vileros i mariners. Com ja s'ha dit, seran a les 17h i a les 18.30h a la plaça de la Vila. Una mica més tard, a les 19.30h, hi haurà al mateix lloc els balls de lluïment del seguici festiu.

Pel dia 10, vigília de la Diada Nacional de Catalunya, hi ha forces activitats programades. En primer lloc, es realitzarà l'acte institucional de la Diada a les 19.30h al Parc del Pescador, amb el Parlament Institucional a càrrec de la Presidenta de la Diputació de Tarragona, la senyora Noemí Llauradó. També es comptarà amb la participació de la Coral Verge del Camí i els Xiquets de Cambrils. Ja a la nit, hi haurà a partir de les 22.30h al Parc del Pinaret el Concert de la Diada, amb les actuacions de Toquem Fusta, Buhos, Roba Estesa i Lildami.

Els actes que acomiadaran la Festa Major d'enguany són el teatre de Festa Major del dia 14 de setembre, que es farà al Casal a les 22h, i l'acte solidari "Deixa't prendre el pèl", que tindrà lloc el diumenge 15 de 10h a 15h al Passeig Miramar. Per últim, a les 17h del mateix dia, les entitats festives jugaran a jocs tradicionals a la plaça de la Vila.

 

 

 

Comenta aquest article