Cultura

Festival Internacional de Música

Art flamenc en estat pur de la mà de la bailaora Sara Baras i el seu espectacle «Sombras»

La bailaora flamenca Sara Baras va obrir de forma magistral la 45a edició del Festival Internacional de Música de Cambrils. Un espectacle amb una posada en escena plena de passió, art i sentiment que va captivar el públic

Per Berta Ruiz

Imatge de l'inici de l'espectacle "Sombras" de Sara Baras, ahir a la nit, al parc del Pinaret
Imatge de l'inici de l'espectacle "Sombras" de Sara Baras, ahir a la nit, al parc del Pinaret | Berta Ruiz

La bailaora flamenca Sara Baras va obrir de forma magistral la 45a edició del Festival Internacional de Música de Cambrils. Ahir a la nit, al parc del Pinaret, tenia lloc el primer concert de la programació d'enguany davant d'una platea pràcticament plena i d'unes graderies força concorregudes. Sara Baras va presentar a Cambrils el seu darrer espectacle titulat "Sombras", un muntatge que proposa una posada en escena plena de colors, passió, art, sentiment, llums i ombres. Tal com la mateixa Sara Baras narra –en veu en off–, l'espectacle neix des de l'ombra immensa de la farruca –pal flamenc– que l'ha acompanyat durant tota la seva trajectòria.

A dalt de l'escenari, al tablao, Sara Baras compta amb un elenc d'artistes de primer nivell: un cos de ball de sis ballarins –quatre noies i dos nois–; cinc músics –dues guitarres, saxòfon, flauta i harmònica i percussió amb les caixes de percussió del cant flamenc– i dos cantaores de flamenc. Tots ells presenten un espectacle cuidat al mil·límetre, amb una gran qualitat de so i amb un ampli i vistós vestuari –vestits llargs i de diferents colors, així com pantaló– que combina a la perfecció amb el joc de colors i llums que es va intercalant en les diferents peces. A l'espectacle "Sombras", hi ha diferents moments: peces en les què Sara Baras actua sola i només el so del seu taconeig trenca el silenci respectuós del públic; instants en els que està acompanyada per la percussió dels seus músics o el solo del saxòfon o actuacions conjuntes amb el seu cos de ballarins. Durant l'actuació també hi ha moments per al cant flamenc i els quejíos de les veus dels seus cantaores i peces en les què els ballarins prenen el protagonisme.

Flamenc en estat pur

Sara Baras –considerada una de les millores artistes del gènere– va oferir al públic cambrilenc una mostra inesgotable del seu art. El seu taconeig a tota velocitat, la seva força, els seus moviments enèrgics, la seva energia i la seva gràcia movent els mantons de Manila van ser una grandíssima mostra d'art flamenc en estat pur. Com ella mateixa va dir durant la narració que acompanya en alguns moments de l'espectacle: "Deixar-se l'ànima en cada cop de tacó". Al llarg de l'espectacle, el públic va vibrar, va gaudir del muntatge i va ovacionar els artistes. Tots ells van captivar amb la seva excel·lent posada en escena.

A l'acabar l'espectacle, Sara Baras va dirigir unes afectuoses paraules al públic. Va agrair el caliu de la gent i "d'aquesta 'bendita tierra' que sempre ens acull tan bé" i va donar les gràcies a l'organització del Festival Internacional de Música de Cambrils –ConcertStudio–.