Cultura

Exposició

L'escultor Xavier Raventós presenta la mostra «Les empremtes del ferro» a la Sala Àgora

L’artista treballa a partir d’objectes trobats, que talla, doblega, marca o solda per transformar-los en una obra d’art i transmetre emocions

Per Berta Ruiz

L'escultora Xavier Raventós al costat de Cinta Ballesté i Camí Mendoza
L'escultora Xavier Raventós al costat de Cinta Ballesté i Camí Mendoza | Berta Ruiz

El passat divendres al vespre s'inaugurava a la Sala Àgora de l'Ajuntament l'exposició "Les empremtes del ferro" de l'escultor Xavier Raventós. L'acte d'inauguració anava de la mà de l'alcaldessa de Cambrils –Camí Mendoza–, la regidora de Cultura i Festes –Cinta Ballesté– i el propi artista. L’artista treballa l’escultura amb objects trouvés (objectes trobats) com una manera de veure les coses des d’un punt de vista diferent. Influenciat per la seva faceta com a fotògraf, Raventós transforma objectes de ferro en altres realitats o visions per canalitzar sentiments i sensacions d’una manera molt personal. A partir de peces de ferro –en la majoria de casos provinents de material agrícola–, l’escultor reconstrueix l’objecte, despullant-lo de la seva forma original i convertint-lo en una peça totalment diferent.

"Intento que la gent s'emocioni quan veu la meva obra"

Segons va explicar Xavier Raventós a la presentació de la seva exposició: "el que faig és com quan érem petits, anem pel carrer, veiem un núvol i pensem aquest núvol sembla un cavall, doncs això es pot aplicar a tot. Per exemple anem a la platja i veiem una fusta o una pedra i ens agrada però no sabem per què. Amb el ferro em passa el mateix. Quan veig una peça de ferro ja estic pendent què puc fer. Vaig recuperant tot el que trobo i vaig buscant el que necessito: es tracta de donar vida a peces de ferro que estaven al carrer llançades, a la deixalleria o a un mercat de brocanters. Intento que la gent s'emocioni quan veu la meva obra, perquè si no hi ha emoció significa que no funciona el que jo faig. A partir d'aquí és qüestió de gaudir-la".

Xavier Raventós també explica que, "l'escultura amb objects trouvés, és com un joc, una manera de veure les coses des d’un punt de vista diferent. Al ferroveller pots trobar entre les tones de ferro, allí amuntegades, un univers de personatges que expressessin tot un ventall d'emocions: alegria, tristesa, amor, passió, etcètera. És un joc, en el qual les fitxes són els meus ferros i les regles et permeten fer el que vulguis amb ells: tallar, doblegar , marcar, soldar i, el premi és l'obra: l'escultura”.

La mostra instal·lada a la Sala Àgora de l'Ajuntament de Cambrils es podrà visitar fins el 30 d’agost.

L'artista

Xavier Raventós va néixer a Barcelona el 1951 i actualment viu en una casa taller a l’Empordà. És fotògraf autodidacta i es declara un gran admirador de David Douglas Duncant. L’artista ha viatjat a països com Iran, Nicaragua, El Salvador i Sudans. Ha treballat com a free-lance per l’agència Imapress, ha publicat en destacades revistes nacionals i estrangeres. És col·laborador habitual del Periódico i la revista Interviu, i professor de reportatge fotogràfic al Club de la Imatge. Des del 1989, es dedica a la fotografia publicitària, industrial i institucional i ha publicat diversos llibres sobre aquesta temàtica. Des del 2003 fins a l’actualitat ha realitzat prop de 90 exposicions.

Imatge d'algunes de les peces de l'exposició

 

Comenta aquest article