Societat

Festa Major de Sant Pere

Un mar tranquil i en calma facilita la recreació de la XIV Festa de l'Ormeig

Per Berta Ruiz

Recreació de l'arribada de les barques del vi, el passat dissabte a la tarda
Recreació de l'arribada de les barques del vi, el passat dissabte a la tarda | Berta Ruiz

Un any més, la platja del Regueral va acollir la XIV Festa de l'Ormeig, pesca tradicional de Cambrils. L'associació Arjau Vela Llatina de Cambrils va ser l'encarregada d'organitzar aquesta festa de recreació que té com a objectiu principal presentar i valorar l'ofici de pescador, a través dels seus treballs tant al mar com en terra. A diferència de l'edició de l'any passat en què les condicions meteorològiques van ser força complicades –amb un mar picat i un vent persistent–, enguany, el temps va acompanyar i de forma molt favorable. Amb un mar pla i calmat, les recreacions es van poder dur a terme d'una forma excel·lent.

Per segon any consecutiu, es va fer una recreació de l'arribada de les barques del vi, tal com es feia abans de la construcció del Port de Cambrils. Aquest sistema servia per transport tot tipus de productes d'alimentació. En aquesta ocasió, les botes es van estirar des de la sorra de la platja i es van fer arribar fins a dues embarcacions assistents a la Trobada de Vela Llatina. De fet, es va comptar amb la presència del Sant Ramon –barca centenària– tripulada per membres de Bricbarca. Aquestes maniobres van comptar amb el suport del Club Rem Cambrils, així com d'altres bots que hi van col·laborar i pescadors cambrilencs.

Tirada de l'artet i subhasta de peix a l'antiga amb La Teca Teatre

També com a demostració es va fer una tirada del rall, tant a la sorra com a dins de l'aigua, a càrrec de Joan Rom i Aleix Rom. Tot seguit, com cada any, es va fer la tirada de l'artet fet i armat a Cambrils, amb la col·laboració dels Vogadors Vent d'Estrop. Enguany, l'estat del mar va facilitar les maniobres. Els dos caps de l'artet van arribar a la sorra i amb l'ajuda del públic assistent es va poder estirar i recollir la sàrcia amb les captures de peix aconseguides. Després va ser el torn dels membres de La Teca Teatre que, vestits amb la indumentària tradicional dels pescadors, van posar el peix en caixes i en paneres. Per acabar la festa de recreació, La Teca va representar una subhasta de peix a l'antiga. 

Per altra banda, durant tota la tarda es van muntar les habituals carpes al moll de Llevant. Hi van ser presents les puntaires de l'Escola de Puntaires de Cambrils i una representació de diferents oficis antics com els fabricants de sàrcies, els mestres d'aixa o els maquetistes. Per part de l'Arjau també van vendre samarretes de la festa. 

Comenta aquest article

Galeries relacionades