Societat

Festa Major de Sant Pere

La Festa Major de Sant Pere arriba al seu punt àlgid, aquest cap de setmana

Demà dissabte tindrà lloc el gruix d'actes de la Festa Major amb el seguici festiu al matí i, la Festa de l'Ormeig i la diada castellera a la tarda. A la nit serà el torn de la trobada de timbalers i la revetlla jove

Per Redacció

Imatge de la ballada dels elements del seguici festiu, la diada de Sant Pere de l'any passat
Imatge de la ballada dels elements del seguici festiu, la diada de Sant Pere de l'any passat | Lluís Rovira i Barenys

La Festa Major de Sant Pere tindrà el seu punt àlgid, aquest cap de setmana. Avui divendres a la tarda començaran els actes de la IX Trobada de Vela Llatina. L'acte s'iniciarà a les 17h al Moll de Ponent del Port, amb la presència del Quillat Sant Ramon: un dels vaixells més antics i grans de la vela llatina. A continuació, al voltant de les 19h, es farà una exposició didàctica de tots els bastiments al Sorral del Port de Cambrils, i mitja hora després s'iniciarà oficialment la IX Trobada de Vela Llatina amb l'actuació de la Coral Veus del Mar, sota les moreres del Sorral. Tot seguit es farà un acte d'homenatge dirigit a les dones de família pescadora de Cambrils nascudes abans de l'any 1940. A les 20h, encara allí mateix, començarà el concert d'Havàname: un grup cubà format per tres veus femenines que combinarà havaneres i cants de taverna amb música tradicional de Cuba.

Ja més entrada la nit, se celebrarà la Revetlla de Sant Pere a les 23h al passeig Miramar, amb el Ball de Festa Major i Versions Gent Jove amb l'Orquestra Nova Saturno i Banda Rock. Hi haurà servei de bar durant tota la nit a càrrec del Ball de Bastons de Cambrils.

Diada de Sant Pere

La Diada de Sant Pere s'iniciarà amb el Ball de Diables Cagarrieres i els Grallers de la Colla Gegantera Tota l'Endenga, a partir de les 8.30h pels carrers del Barri del Port. Mitja hora després, a les 9h, hi haurà la varada de més d'una vintena de les embarcacions que el dia anterior van participar a la IX Trobada de Vela Llatina, davant la Confraria de Pescadors. A les 11h es donarà inici al Seguici Festiu, que començarà a la plaça Mn. Joan Batalla i farà tot el seu recorregut pels carrers del port, amb el Ball de Diables els Cagarrieres, el seu grup de timbals i la seva bèstia de foc La Galera, els Timbalers Cop de Cap i la seva colla petita Els Nyanyos, la Colla Gegantera Tota l'Endenga amb tot el seu grup de grallers, Gegants, Nans i bèsties de foc, la Farnaca i la Farnaqueta i el Ball de Bastons de Cambrils. A les 12h es farà la Missa Major a l'església parroquial de Sant Pere i en acabat la ballada dels elements festius.

També a les 11h sortirà l'embarcació Cat Adventure des del Mollet del Rec, l'accés serà lliure i obert a tothom. A les 11.30h es donarà la Sortida de la Navegada i acabarà al voltant de les 14h, a la Confraria de Pescadors amb una Exposició Didàctica dels Bastiments.

Festa de l'Ormeig i diada castellera

A la tarda gaudirem tindran lloc dues activitats: la XIV Festa de l'Ormeig i la Diada Castellera de Festa Major. Cap a les 17.30h començaran els castells a la Plaça de les Remendadores, on hi participaran les colles dels Xiquets de Cambrils i la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona.

Una mica abans ja s'haurà donat inici a la XIV Festa de l'Ormeig, on a partir de les 17h aniran arribant les embarcacions participants, que navegaran davant de la Platja del Regueral. Es recomana que qui vulgui veure les maniobres ho faci des del moll de Llevant. A partir de les 18.30h, a la platja del Regueral, s'iniciarà la XIV Pesca tradicional de Cambrils. Cap a les 19h es durà a terme la recreació de l'arribada de Barques del VI, seguit de la tirada de l'artet. Finalment es farà al subhasta de peix a l'antiga, que anirà a càrrec de La Teca Teatre i amb la col·laboració del club Vent d'Estrop i la Confraria de Pescadors de Cambrils.

Trobada de Timbalers, dissabte a la nit

La nit arribarà amb la 5a Trobada de Timbalers, que faran un trajecte pels carrers del port a partir de les 22h. Participaran les colles: Percusió Les Lloques de Reus, Timbalers d'Alforja, Timbalers dels Diables del Catllar, Ssstrèpits de Vilassar de Mar, Riudrums de Riudoms, Figots satànics de Riba-roja d'Ebre, Timbalers de Castellvell del Camp, Atabaladors de Salou, Els Cagarrieres i Cop de Cap.

La Trobada de Timbalers i els Cop de Cap col·laboren amb l'ONG PALLAPUPAS: per aquest motiu hi hauran paradetes a diferents punts, on es vendran nassos solidaris.

A partir de les 24h començarà oficialment la Revetlla de Sant Pere, amb la Banda Del Coche Rojo i la Banda Neón a la platja del Regueral, al costat del club nàutic.

Vermut mariner i concert de gospel

El diumenge 30 de juny començarà amb la demostració de rem tradicional a les 9.45h, amb sortida a les escales del Mollet del Rec i a l'interior del moll. Al mig del moll, a les 10h, es farà la Hissada conjunta de Veles Llatines i l'inici de la VII Navegada Josep Lluís Savall, encapçalada pel Sant Ramon.

A dos quarts d'una es començarà el Vermut Mariner a l'església de Sant Pere, amb degustació de fideus rossos i amb la música de PD Peixampler.

Cap a les 20 hores tindrà lloc un Concert de Gospel amb The Gospel Viu Choir, al parc del Pescador.

Comenta aquest article