Informació general

Política

Camí Mendoza és reelegida alcaldessa de Cambrils per segon mandat consecutiu

El passat dissabte al migdia va tenir lloc el Ple de Constitució de l'Ajuntament per al mandat 2019-2023. Aquesta és la segona ocasió –en període democràtic– que un alcalde de Cambrils és reelegit per segona vegada

Per Berta Ruiz

Camí Mendoza va rebre la vara del consistori de mans de Cinta Ballesté, que va presidir la mesa d'edat
Camí Mendoza va rebre la vara del consistori de mans de Cinta Ballesté, que va presidir la mesa d'edat | Lluís Rovira i Barenys

Camí Mendoza va ser investida alcaldessa de Cambrils, el passat dissabte 15 de juny al migdia, al Ple de Constitució de l'Ajuntament en el què també van prendre possessió del càrrec els 21 membres que formen la corporació municipal pel mandat 2019-2023. A destacar que la candidata número 2 de la llista de Ciutadans a les passades eleccions municipals –María Muñiz– no va prendre possessió de l'acta i, en el seu lloc va entrar la número 5 de la candidatura, Yolanda Burgos.

En una sala de plens plena de gent, la sessió es va iniciar amb la constitució de la mesa d'edat presidida per la regidora de més edat –Cinta Ballesté (ERC)– i la regidora de menor edat –Natalia Pleguezuelos (NMC)–, juntament amb el secretari general de l'Ajuntament, Josep M. Valls. En primer lloc, tots els regidors van prendre possessió de l'acta, jurant o prometent el seu càrrec. Els regidors d'ERC –Cinta Ballesté, Jaume Gila, Hélène Arcelin, Eduard Pellicer, Alejandro Garcia– van usar la fórmula de: "sí, per imperatiu legal, prometo, sense renunciar a la República Catalana", mentre que Camí Mendoza va dir: "sí, per imperatiu legal, prometo, fins aconseguir la República Catalana". Els regidors de Junts per Cambrils –Lluí Abella i Joan M. Artigau– van prometre el càrrec, mentre que Marta Borràs va jurar. Els tres regidors de l'NMC –Oliver Klein, Enric Daza i Natalia Pleguezuelos– van prometre el seu càrrec. Per part de Ciutadans, Juan Carlos Romera, Santi Gámez i Yolanda Burgos van prometre el seu càrrec, mentre que Patrícia de Miguel va jurar. Els quatre regidors del PSC –Ana López, Yolanda Quílez, Ingrid Duch i Josep M. Vallès– van prometre, mentre que David Chatelain del PP va usar la fórmula: "por mi conciencia y honor, juro". A destacar que, la regidora socialista –Ingrid Duch– també va fer la seva promesa en llengua de signes per a persones sordes.

Petit ensurt a la sala de plens

Tot seguit, es va fer la presentació de candidats a l'alcaldia. Els caps de llista de JxC –Lluís Abella– i l'NMC –Oliver Klein– van renunciar a l'elecció. Després, a l'inici de la votació secreta hi va haver un petit ensurt a la sala de plens quan una agent de la Policia Local –vestida de gala– es va desmaiar i va haver de ser atesa. El ple va quedar aturat uns minuts fins que, sortosament, l'agent va poder sortir pel seu propi peu.

Camí Mendoza, escollida alcaldessa per majoria absoluta

A l'elecció de l'alcaldia no hi va haver cap sorpresa i el pacte de govern d'ERC, JxC i NMC va tirar endavant. Camí Mendoza d'ERC va rebre 12 vots; Juan Carlos Romera de Cs va rebre 4 vots; Ana López del PSC va rebre 4 vots i David Chatelain del PP va obtenir 1 vot. Així doncs, per majoria absoluta, Camí Mendoza va ser proclamada alcaldessa de Cambrils, va rebre la vara del consistori –de mans de Cinta Ballesté com a presidenta de la mesa d'edat– i va tornar a prometre el seu càrrec "sense renunciar a la consecució de la República Catalana". Aquesta és el segon cas –en període democràtic– que un alcalde de Cambrils és reelegit per segona vegada. El primer cas de reelecció va ser de Robert Benaiges, que va ser alcalde el mandat 2003-2007 i va repetir en el mandat 2007-2011. Anteriorment, Benaiges ja havia ocupat l'alcaldia en diversos períodes.

David Chatelain (PP): "El govern anterior ens deixa una administració més ineficient i una ciutat més bruta, més insegura i menys competitiva"

A continuació van intervenir els diferents portaveus de cada formació, de menor a major representativitat. El regidor del PP –David Chatelain– va iniciar el seu parlament agraint el suport dels votants que ha permès renovar la seva presència al consistori. Segons va dir, "garantirem que la seu veu s'escolti alt i clar a l'Ajuntament. El govern anterior ens deixa una administració més ineficient i una ciutat més bruta, més insegura i menys competitiva, així com un empobriment de l'economia local". En tot cas, tal com va apuntar el regidor popular "ens trobem en un escenari on serà necessària la negociació i el diàleg com a eines per garantir la governabilitat. La lleialtat mútua i el respecte a la paraula són fonamentals per dur a terme acords. Assumim com un repte aquest mandat a l'oposició que procurarem exigir amb rigorositat i contundència, però també amb responsabilitat".

Oliver Klein (NMC): "Avui és un dia històric per a l'NMC"

Per part de l'NMC, Oliver Klein va manifestar que, "avui és un dia històric per a l'NMC, és un èxit per a l'NMC i per a tot la gent que en forma part. Nosaltres som un partit d'estricta obediència municipalista; fem política per Cambrils i defensem la bandera blava de Cambrils, als cambrilencs de la dreta, de l'esquerra, independentistes o no independentistes, amb una vocació plural per resoldre allò que ens demanen els veïns". Klein va voler fer un agraïment públic a dues dones molt importants a la seva vida com són la seva mare –Neus– i la seva dona –Nabila–. "El consell que sempre m'ha donat la seva mare és: mira primer les persones abans que les ideologies. Ser bona persona, treballar i ser un bon professional i crec que el millor lloc on dur-ho a terme és al municipi" va dir Klein. Quant al pacte, Klein va afirmar que seria un govern de confiança i sòlid.

Lluís Abella (JxC): "Treballarem amb força, remant tots en la mateixa direcció"

Lluís Abella de JxC va felicitar a tots els regidors que conformen el nou consistori cambrilenc i va lloar la fita assolida per Camí Mendoza de revalidar l'alcaldia per segona legislatura consecutiva. Va desitjar-li molts encerts "en benefici de Cambrils" i va prometre "treballar amb força, remant tots en la mateixa direcció". Abella també va voler agrair la confiança dels seus votants i va afirmar que "ens posarem a treballar en un nou viatge engrescador per afrontar les necessitats dels nostres convilatans. Volem atendre als cambrilencs amb realisme i sempre sense estirar el braç més que la màniga". En aquest punt, Abella va avançar alguns dels projectes que té en ment el nou govern com: el Teatre Auditori, la compra del celler de la Cooperativa, la remodelació de la rambla de Jaume I, la revitalització comercial, l'avinguda de l'Esport o posar al dia el polígon Belianes, entre d'altres.

Ana López (PSC): "Treballarem de la mà en tots aquells temes de ciutat, però sempre mantindrem la nostra ideologia"

Per part del PSC, la seva portaveu –Ana López– va desitjar a l'alcaldessa "molta sort i encerts en benefici de Cambrils. Fa quatre anys estàvem al govern i ara estem a l'oposició, però amb un regidor més i amb més força. Les eleccions municipals han deixat un panorama molt plural, reflex d'una societat cambrilenca també molt plural. Exercirem una oposició responsable, però no volem que el somni d'una república catalana es treballi des de casa nostra. Volem que es construeixi una ciutat d'oportunitats: amb l'obertura de l'Oficina de l'Habitatge, amb la millora de la neteja, amb oportunitats d'ocupació...". López va afirmar que "treballarem de la mà en tots aquells temes de ciutat, però sempre mantindrem la nostra ideologia".

Ara som els 'caps' de l'oposició i l'exercirem de forma responsable, ferma i exigent"

El portaveu de Cs –Juan Carlos Romera– va dir: "li desitjo molta sort (a l'alcaldessa) perquè li farà falta. Vull felicitar als regidors anteriors de Cs, Imanol Rico i Patrícia de Miguel, perquè han donat veu a molts cambrilencs. Ara hem renovat la llista; hem incorporat talent i hem crescut a les eleccions. Ara som els 'caps' de l'oposició i l'exercirem de forma responsable, ferma i exigent".

Alejandro Garcia (ERC): "Estarem atents al benestar dels cambrilencs, al costat dels veïns i a l'alçada de la confiança dipositada"

Com a portaveu d'ERC, Alejandro Garcia va agrair la confiança dels cambrilencs amb la seva formació, que ha crescut en nombre de vots i de regidors. "Hem estat la força més votada, és un reconeixement a la bona feina feta. Estarem atents al benestar dels cambrilencs, al costat dels veïns i a l'alçada de la confiança dipositada. Governarem per a tots els cambrilencs, amb un diàleg honest i fluid". Finalment, Garcia va voler tenir un record per als presos i exiliats polítics i va afirmar que cal donar resposta política a un problema polític.

Camí Mendoza: "Si fa quatre anys vaig dir que el 'cor i el seny' serien la meva marca d'identitat, ara ho tornarà a ser"

Finalment, l'alcaldessa –Camí Mendoza– va pronunciar el seu discurs d'investidura. Va afirmar que: "estic molt contenta, perquè són alcaldessa per segona vegada. És un gran honor ser la primera dona que revalida un segon mandat a Cambrils, perquè això no és habitual. Tenim un gran repte per davant, però ho afronto amb humilitat i més experiència. Quatre anys després, he canviat. Ara sóc molt més conscient de la responsabilitat que tinc i sóc més coneixedora dels problemes dels veïns de Cambrils. Si fa quatre anys vaig dir que el 'cor i el seny' serien la meva marca d'identitat, ara ho tornarà a ser. I ho faré amb un bon equip de regidors al darrer i amb el talent dels treballadors de l'Ajuntament". Mendoza va assegurar que governarà per millorar el dia a dia de tots els cambrilencs i cambrilenques, impulsant les polítiques socials que siguin necessàries, impulsant polítiques que revitalitzin l’activitat econòmica del municipi i apostant fermament per impulsar el patrimoni cultural cambrilenc”.

“Governaré per a totes les cambrilenques i cambrilencs: per implementar nous projectes socials i de benestar; per prendre decisions en l’àmbit econòmic que permetin que Cambrils sigui una ciutat atractiva per invertir i per crear ocupació; per continuar dirigint les finances municipals amb rigor i honestedat i invertir en la ciutat, en serveis, en infraestructures i en paisatge urbà; per governar amb humanitat i humilitat amb la convicció que Cambrils ha de ser un referent al territori en serveis i en qualitat de vida, i per posar les bases d’un municipi republicà defensant la justícia social, la igualtat i la llibertat, va explicat l’alcaldessa. També va manifestar que, "no ens quedarem al marge del futur del nostre país, perquè tinc el compromís. Sóc un dona republicana i ajudarem a construir el país que volem".