Societat

Festa Major de Sant Pere

Arriba la Festa Major de Sant Pere carregada de música, revetlles, correfocs, tradicions i activitats al mar

Entre les novetats destaca l'ampliació del Cagafocs amb un correfoc infantil; la col·laboració solidària de la Trobada de Timbalers amb l'ONG Pallapupas; l'homenatge a les dones de famílies pescadores o el vermut mariner

Per Berta Ruiz

Presentació de la Festa Major de Sant Pere, ahir al matí. D'esquerra a dreta: Vanessa Niubó, Gemma Pastó, Camí Mendoza, Lluís Abella, Joan Sedó i Sílvia Salvadó
Presentació de la Festa Major de Sant Pere, ahir al matí. D'esquerra a dreta: Vanessa Niubó, Gemma Pastó, Camí Mendoza, Lluís Abella, Joan Sedó i Sílvia Salvadó | Berta Ruiz

Un any més, arriba la Festa Major de Sant Pere carregada d'actes. Del 23 de juny al 6 de juliol hi haurà activitats de tota mena per a tothom des de les tradicionals revetlles, música, correfocs, animació infantil, tradicions i activitats al mar, entre d'altres. Ahir al matí, a la plaça de les Remendadores, tenia lloc la roda de premsa de presentació del programa festiu a càrrec de l'alcaldessa en funcions –Camí Mendoza–, el regidor de Cultura i Festes en funcions –Lluís Abella– i representants de les entitats com Gemma Pastó de l’Arjau Vela Llatina, Vanessa Niubó del Ball de Diables de Cambrils Els Cagarrieres i, Sílvia Salvadó i Joan Sedó dels timbalers Cop de Cap, Sílvia Salvadó i Joan Sedó. Entre les novetats, destaquen l’ampliació del Cagafocs dels Cagarrieres amb un correfoc infantil, la col·laboració de la 5a Trobada de Timbalers amb els Pallapupas, la participació de l’antic llaüt Sant Ramon a la 9a Trobada de Vela Llatina, l’homenatge a les dones de famílies pescadores i el vermut mariner a la plaça de l’Església.

L'alcaldessa en funcions va voler destacar que, "tenim una Festa Major de Sant Pere molt participada en la què hi participen i hi col·laboren moltes entitats –vull agrair la seva implicació–, perquè no hem de perdre el sentit de fomentar aquesta cultura tan nostra. A partir d'ara obrim la porta a l'estiu i també a la festa al carrer".

Arribada de la Flama del Canigó

Per la seva part, el regidor de Cultura i Festes en funcions –Lluís Abella– va ser l'encarregat de desgranar els principals actes del programa. Segons va dir, la Festa Major començarà el 23 de juny amb l’arribada de la flama del Canigó al pàrquing d’Horta de Santa Maria i, consistirà en la lectura del manifest de la Flama –escrit per Carme Forcadell–, l’encesa de la foguera, l’espectacle de foc del Ball de Diables Els Cagarrieres, la ballada conjunta d’una sardana i coca de sucre i vi dolç per a totes les persones assistents. La festa s’allargarà amb la revetlla de Sant Joan al passeig Miramar, que enguany ballarà amb la Chatta Orquestra.

El dia de Sant Joan, 24 de juny, hi haurà les regates populars de llaguts tradicionals. L’endemà, 25 de juny, la companyia “Fes-t’ho com vulguis” oferirà un espectacle infantil al parc del Pescador. La festa continuarà el 26 de juny amb l’animació itinerant de Traüt i el 27 de juny amb les cucanyes tradicionals per a tota la família, una taula rodona a bord d’un vaixell i el concert de blues del grup Blueseria.

IX Trobada de Vela Llatina

El 28 de juny, durant tot el dia se celebrarà la primera jornada de la IX Trobada de Vela Llatina organitzada per l’Arjau, que comptarà amb la participació d’una de les embarcacions de vela llatina més antigues i més grans d’entre les que naveguen per la Mediterrània. A partir de les 19.30 hores, sota les moreres del Sorral, està prevista l'actuació de la Coral Veus del Mar i, posteriorment, es farà un acte d'homenatge a les dones de família pescadora de Cambrils, nascuda abans de 1940. La festa seguirà amb un concert d'havaneres. A la nit,  la revetlla de Sant Pere amb l’Orquestra Nova Saturno i Band de Rock farà ballar al públic fins a la matinada al passeig Miramar.

Intensa diada de Sant Pere

La Diada de Sant Pere serà més intensa que mai amb el seguici dels elements festius; les activitats de Vela Llatina, la Festa de l’Ormeig a la platja del Regueral; la Diada Castellera, la Trobada de Timbalers i la revetlla jove. El dia 29 de juny es despertarà amb les matinades a càrrec del Ball de Diables Els Cagarrieres i els Gallers de la Colla Gegantera Tota l’Endenga. A les 11h, el Seguici festiu sortirà des de la des de la plaça Mn. Joan Batalla i recorrerà els carrers del port fins a l’església parroquial de Sant Pere, on a les 12 hores se celebrarà la Missa Major. En sortir, hi haurà la tradicional ballada dels elements festius i els més petits podran donar el seu xumet a la Farnaqueta.

Durant el matí també se celebraran diversos actes de la Trobada de Vela Llatina i a la tarda hi haurà la Diada Castellera amb els Xiquets de Cambrils i la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona, les demostracions de navegació i de pesca tradicional de la XIV Festa de l’Ormeig al Port i la Platja del Regueral, la Trobada de Timbalers amb la participació de 10 colles. Enguany, la Trobada de Timbalers i els Cop de Cap col·laboren amb l'ONG Pallapupas i per aquest motiu, durant tot el dia, hi haurà paradetes on es vendran nassos solidaris amb la causa. Per acabar la jornada tindrà lloc la Revetlla Jove amb la Banda del Coche Rojo i la Banda Neón.

Novetat: el vermut mariner amb degustació de fideus rossos

El diumenge 30 de juny la plaça de l’Església serà l’escenari d’una de les novetats del programa d’enguany: el vermut mariner amb degustació de fideus rossos i música de PD Peixampler organitzat per la Teca Teatre. El mateix dia, The Gospel Viu Choir oferirà un concert a l’auditori del Parc del Pescador.

La Festa Major acabarà el dissabte, 6 de juliol, amb els correfocs dels Cagarrieres. A les 20 hores hi haurà el correfoc infantil a la plaça Mossèn Batalla i a les 22h hores començarà el Correfoc Cagafocs des de la rotonda de la Vela fins a la plaça Mossèn Batalla, on es farà l’encesa final.

A més, també s’inauguraran exposicions a la Sala Àmbits, la Sala Àgora i la Torre del Port, es disputaran diverses competicions esportives i es realitzaran activitats comercials com la Desfilada Cambrils Port de Moda o la Fira del Comerç.

Comença l'època més festiva

La Festa Major de Sant Pere obre la porta de l’estiu i de l’època més festiva de Cambrils, que comença amb al juny i no para fins al setembre. El programa de Sant Pere empalmarà amb la 3a Nit de la Rumba Catalana el 13 de juliol, la Festa de la Mare de Déu del Carme del 14 al 20 de juliol, les festes dels barris durant tot l’estiu i la Festa Major de la Mare de Déu del Camí de finals d’agost fins a mitjans setembre.

Comenta aquest article