Informació general

Ple

Els interessos de les obres de l'Hopital Lleuger encara cuegen

L'oposició va demanar al govern, en el darrer ple, que reclami 1,2 milions d'euros d'interessos del deute de la Generalitat per les obres de l'Hospital

Per Berta Ruiz

Imatge de l'edifici de l'Hospital Lleuger de Cambrils
Imatge de l'edifici de l'Hospital Lleuger de Cambrils | Berta Ruiz

El ple extraordinari celebrat el passat divendres 24 de maig va aprovar un nou punt de tràmit relacionat amb l'Hospital Lleuger de Cambrils. Concretament es va acordar la cessió gratuïta de la finca que ocupa l'edifici –propietat de l'Ajuntament de Cambrils– a favor del Servei Català de Salut de la Generalitat. El punt va tirar endavant amb els vots a favor de l'equip de govern i de la regidora no adscrita Cinta Ballesté, les abstencions de l'NMC, l'AdC i la regidora no adscrita Encarni Bello i els vots en contra del PP, Cs i els regidors no adscrits Inma Sierra i Santi Gámez. Recordem que al ple del mes de febrer també es va aprovar "la desafectació com a bé de domini públic i la qualificació com a bé patrimonial" del terreny que actualment ocupa el centre hospitalari. Aquest mes de maig es va informar que la Generalitat aprovava el pagament de 2 milions d'euros del seu deute amb l'Ajuntament.

El regidor d'Urbanisme –Joan M. Artigau– va fer l'exposició tècnica del punt de tràmit en favor del Servei Català de la Salut però, com en d'altres ocasions, el tema va generar debat entre els diferents grups de l'oposició. Per començar, el regidor de l'AdC –Ivan Sanz– va preguntar perquè s'havia anul·lat la signatura del conveni amb el Servei Català de la Salut i l'Ajuntament que estava prevista per al dijous 23 de maig. També va dir que, "sembla que cobrarem els 2 milions d'euros del deute de l'Hospital, però que també es perdran 1,2 milions d'euros del Teatre Auditori. La Generalitat ens demana els interessos del Teatre Auditori, però en canvi no ens retornaran els interessos del deute de l'Hospital. Creim que no s'ha gestionat bé; no s'ha estat a l'alçada tenint en compte que els governs eren del mateix color".

David Chatelain (PP): "Per què en lloc de cedir la parcel·la no li venen a la Generalitat per import d'1,2 milions d'euros i així resolem la qüestió?"

Per la seva part, el portaveu del PP –David Chatelain– es va mostrar especialment crític. Segons va dir, "en cap cas podem estar d'acord en aprovar aquesta cessió i menys encara al saber que la Generalitat reclamarà la subvenció de l'Auditori amb interessos. Des del nostre grup hem reiterat en diferents ocasions el desastre de gestió en el tema de la construcció de l'Hospital; una obra que havia de pagar la Generalitat però va assumir l'Ajuntament. Posteriorment, l'obra es va complicar amb una ampliació i, de fet, encara és un problema inacabat perquè el quiròfan segueix tancat. Tant l'Hospital com l'Auditori es van impulsar amb ERC al govern i ara es vol fer veure que això no va amb ells. Si l'obligació del pagament era de la Generalitat queda clar que els interessos generats pel retard –1,2 milions d'euros– també". Segons va apuntar Chatelain, "fer aquesta cessió renunciant als interessos és inacceptable. Hem defensat la possibilitat d'interposar un contenciós contra la Generalitat per tal d'aclarir la qüestió, però sembla que l'equip de govern no està per la labor. Per altra banda, la Generalitat no renuncia als interessos com hem sabut que vol fer amb l'Auditori. Des de fa temps, s'està donant el servei en una parcel·la amb titularitat municipal, per tant, això no afecta al servei i seria millor conservar el domini fins que s'aclarís la qüestió dels interessos". Finalment, el regidor popular va preguntar: per què en lloc de cedir la parcel·la no li venen a la Generalitat per import d'1,2 milions d'euros i així resolem la qüestió?".

Imanol Rico (Cs): "Votarem en contra, perquè es dóna un pas més en deixar de cobrar 1,2 milions d'euros d'interessos"

Des de Cs, el regidor Imanol Rico també va seguir la mateixa línia de la resta de l'oposició. "El punt es pot definir com de pur tràmit, però que és un debat que hem tingut durant tot el mandat. Un debat sobre l'Hospital sobre el que vostès volen perdre 1,2 milions d'euros. Aquesta setmana ens hem trobat amb la notícia la Generalitat no ens tornarà els 1,2 milions d'euros d'interessos de l'Hospital, sinó que també ens reclama els interessos de l'Auditori. Vostès diran que són coses independents, però es tracta de la relació que es manté entre la Generalitat i l'Ajuntament. Votarem en contra, perquè es dóna un pas més en deixar de cobrar 1,2 milions d'euros d'interessos. Vaig mateix vaig demanar plantar cara a la Generalitat i no signar el conveni que suposava la pèrdua d'1,2 milions. Per què es va anul·lar –dijous 23– la signatura del conveni: perquè es plantarà cara a la Generalitat o perquè s'estava en plena campanya electoral?".

Oliver Klein de l'NMC va insistir que els interessos pendents s'han de seguir reclamant des de l'Ajuntament de Cambrils, "per seguir reivindicant el que és nostre". Per altra banda, també va demanar que defensi la integritat del servei i que es resolguin les mancances que ofereix el servei.

Camí Mendoza: "L'Ajuntament té l'obligació de fer aquesta cessió de terrenys sí o sí"

Finalment, per tancar el punt, l'alcaldessa –Camí Mendoza– va apuntar que, "avui estem tancant un tràmit que ja es va aprovar en aquest plenari i que ha estat a exposició pública. Es tracta d'un tema que ve de 2006; la Generalitat ja ha pagat uns diners i l'Ajuntament té l'obligació de fer aquesta cessió de terrenys sí o sí. El 20 de novembre de 2018, la Generalitat va aprovar pagar els diners a l'Ajuntament de Cambrils per valor de 2 milions d'euros –acord signat per les dues parts–. Per primera vegada, l'Ajuntament de Cambrils té un document que li garanteix  el cobrament dels diners cosa que no s'havia aconseguit mai".

Comenta aquest article