Societat

Medi ambient

El Centre Cultural acull una jornada sobre el protocol d'actuació en cas de nidació de tortugues marines al litoral

Per Eugeni Capella

Imatge de la jornada que es va dur a terme ahir al Centre Cultural
Imatge de la jornada que es va dur a terme ahir al Centre Cultural | Eugeni Capella

Ahir al matí es va fer  una jornada tècnica al Centre Cultural per presentar el "Protocol d'actuació en cas de nidació de tortugues marines". L'acte va ser organitzat per Servei de Fauna i Flora de la Generalitat de Catalunya i presentat per l'alcaldessa de Cambrils Camí Mendoza. Va comptar amb l'assistència de més d’un centenar de persones provinent dels diferents ajuntaments veïns, i de diferents cossos de la Generalitat.

Sembla ser que les tortugues estan colonitzant la Mediterrània occidental des de la Mediterrània oriental i de de l'Atlàntic.  No estan clars els motius però sembla que podria ser a causa del canvi climàtic ja que a les zones de cria tradicional les temperatures han augmentat i cada cop neixen menys mascles. Amb menys de 27 graus la majoria de tortugues surten mascles i a més de 30 graus surten femelles. Amb l’augment de temperatures cada cop neixen menys mascles, i les tortugues sembla ser que intentarien colonitzar les nostres costes que són més fredes. Hem de recordar que l’any passat, dos dels cinc nius confirmats a Catalunya es van detectar a Cambrils. Un el passat 15 de setembre, quan a Vilafortuny es va localitzar un niu des d'on sortien tortugues, i l’altre el 25 de setembre quan es va detectar el niu de la platja de l'Ardiaca.

La jornada va discórrer sobre el que s’havia de fer si s’observava un episodi de cria a la platja que ha de començar trucant al 112. Es va repartir també un fulletó que ha fet l’Ajuntament en cas de trobar-se amb aquests inesperats turistes.

Comenta aquest article