Informació general, Eleccions Municipals 26M

Eleccions Municip

Intens debat electoral amb els 12 candidats a l'alcaldia de Cambrils (conté vídeo del debat íntegre)

Els 12 caps de llista que es presenten a les eleccions municipals a Cambrils van ser els protagonistes, ahir al vespre, del debat electoral organitzat per Revista Cambrils i que es va celebrar a la sala d'actes del Casal de la Gent Gran

Per Ignasi Martí, Lluís Rovira i Barenys, Josep Maria Ferrando, Jordi Moreno, Berta Ruiz

Foto dels dotze candidats a l'alcaldia de Cambrils, ahir al vespre, abans de començar el debat
Foto dels dotze candidats a l'alcaldia de Cambrils, ahir al vespre, abans de començar el debat | Jonathan Galan

Els 12 caps de llista que es presenten a les eleccions municipals a Cambrils van protagonitzar, ahir al vespre, un debat intens. La sala d'actes del Casal Municipal de la Gent Gran va quedar petita davant la nombrosa presència de públic. Més de 300 persones van seguir en directe el debat i moltes més ho van fer a través de la transmissió en directe que es va fer a través d'streaming dins la pàgina de facebook Cambrils en +. El debat va ser moderat per la cambrilenca Judit Estrada, periodista de TV3 i col·laboradora de Revista Cambrils i es va dividir en quatre blocs temàtics en els que s'hi van intercalar dues preguntes sorpresa, de resposta ràpida i una pregunta sobre pactes. El primer bloc va servir perquè els candidats es donessin a conèixer i per tal que presentessin un projecte estrella del seu programa. En un segon bloc, sota el nom del Cambrils de les persones, es va donar un espai de temps per tal que els candidats exposessin les seves propostes en aquest àmbit. Al final d'aquest bloc hi va haver un debat entre ells. El tercer bloc va versar sobre la reactivació econòmica i les infraestructures i també es va tancar amb un debat. Després d'això va venir el moment de parlar de futurs pactes i va tancar el debat el minut de glòria en el que cadascun dels candidats i candidates es van adreçar al públic per demanar el vot per a la seva candidatura.

El debat, malgrat comptar amb 12 candidats, va ser prou àgil i després de dues hores justes d'intercanvi dialèctic, va servir perquè la ciutadania tingués una percepció completa de tots els que es presenten a governar Cambrils, aquest proper mandat.

La compra del Museu Agrícola a la Cooperativa, set a favor i cinc en contra

Una de les preguntes sorpresa va ser que responguessin amb un sí o un no respecte a si l'Ajuntament hauria de comprar l'edifici de l'antic celler a la Cooperativa Agrícola. Van respondre afirmativament Camí Mendoza (ERC), Lluís Abella (Junts per Cambrils), Oliver Klein (NMC), Juan Carlos Romera (Ciutadans), Ivan Sanz (Assemblea de Cambrils), Teresa Recasens (Primàries Cambrils) i Sara Estalella (CUP). Es van manifestar en contra Ana López (PSC), David Chatelain (PP), Laura Moreno (Podem), José Luis Villares (ALME) i Tomás García (ADN Cambrils).

Acabar l'Auditori aquest proper mandat, set en contra i cinc a favor

Una altra de les preguntes de resposta ràpida va ser quan es va preguntar als candidats i candidates si es comprometien a acabar les obres del teatre auditori aquest proper mandat, en cas que tinguessin responsabilitats de govern. En aquest cas van ser set els candidats que es van pronunciar en contra: David Chatelain (PP), Ivan Sanz (Assemblea de Cambrils), Tomás García (ADN Cambrils), Sara Estalella (CUP), José Luis Villares (ALME), Laura Moreno (Podem) i Juan Carlos Romera (Ciutadans). Per contra, van dir que sí Ana López (PSC), Teresa Recasens (Primàries Cambrils), Camí Mendoza (ERC), Lluís Abella (Junts per Cambrils) i Oliver Klein (NMC).

Frases més destacades

Camí Mendoza (ERC):

Sóc l'alcaldessa i, amb la mateixa il·lusió i dedicació que fa quatre anys, però ara duplicada, em presento amb les mateixes ganes o més. He adquirit experiència i vull posar-la al servei dels cambrilencs, juntament amb un bon equip de treball i un partit que ens recolza en polítiques socials. ERC és el futur.

Alguns dels nostres projectes estrella són: el Teatre Auditori, l'avinguda de l'Esport i la remodelació de la rambla de Jaume I.

Aquests anys hem impulsat accions com: Plans d'Ocupació Municipal i cal seguir en aquesta línia; cal fomentar la formació –properament es comptarà amb un curs de manteniment d'embarcacions nàutiques– i no podem oblidar la cultura i el gran patrimoni cultural. Cal donar més facilitats a la gent gran.

El principal motor econòmic de Cambrils és el turisme i hem de seguir treballant per desestacionalitzar-lo.

Des d'ERC apostem per dues qüestions: la nova estació de tren serà clau per a la mobilitat al territori i per això hem de desenvolupar l'avinguda de l'Esport tal com hem fet amb l'avinguda de Charles Darwin.

Apostem pels nostres 9 quilòmetres de platja impulsant l'Economia Blava: atraure inversió i promoure empreses vinculades a la mar.

Serà necessari parlar i dialogar amb tots els partits. Des d'ERC presentem polítiques d'esquerra i polítiques per construir la república catalana.

Lluís Abella (JxC):

He parlat amb el conseller d’Interior i em va confirmar que en el propers mesos tindrem més mossos d’esquadra per millorar la seguretat

No s’ha de fer demagògia amb l’habitatge, cal crear una taula de treball

S’ha de netejar més, però també s’ha d’embrutar menys, s’ha de combatre l’incivisme

El nostre grup fa vuit anys que és a l’ajuntament sanejant-lo, per això hem pogut endegar nous projectes

Sobre l’Auditori em sembla penós que fem demagògia per esgarrapar quatre vots... A Cultura vam rebre aquesta herència el 2015, què fem? El fotem a terra? Almenys nosaltres hem intentat buscar una solució amb la Generalitat

Hem fet un programa recollit a peu de carrer per fer progressar Cambrils. Vull ser un alcalde proper i que prengui decisions

Som conscients que no traurem majoria absoluta i s’haurà de pactar, però nomes arribarem a acords amb partits de tradició democràtica, que respectin el dret a decidir, però sobretot amb partits que posin els interessos de Cambrils per sobre de les directrius de partit

Oliver Klein (NMC):

Cambrils no pot estar aturar, ha de tenir una activitat que passa per l’economia i cal endreçar moltes obres i activitats que estan a mitges

Cambrils té una potencialitat enorme, falta lideratge i considerem que escoltant la gent de Cambrils podem fer un projecte molt més ambiciós del que ha estat els darrers 10 anys.

La neteja a Cambrils s’ha d’auditar, no pot ser que es pagui tant per tant mal resultat. Necessitem una brigada d’intervenció ràpida que sàpiga destriar lo prioritari del que pot esperar, hi ha forats al carrer, esvorancs, voreres, mobiliari, poda i zona de jardins que no estan a l’alçada.

Pel que fa la seguretat ciutadana proposo tornar al model de la policia de barri on els agents que patrullen pels nostres carrers col·laborin en el civisme de les persones.

Estem emprenyats per la pèrdua de competitivitat econòmica del municipi, no pot ser que tanquin més negocis dels que obren, no pot ser que després de tants anys el polígon Belianes no sigui funcional, no pot ser que obres estiguin a mitges i no es preguin decisions.

Cal ampliar la façana marítima fins al Pi Rodó, millorar la Rambla Jaume I i comprar el celler de la Cooperativa donant-li un ús universitari, cal donar a cada barri el que pertoca. Aquí només cal que algú agafi el brau per les banyes, donar-ho tot des de l’ajuntament, acabar els projectes com el teatre auditori o el forn del Tallero, ficar fil a l’agulla i que no passin anys i panys parlant dels mateixos temes sense solució.

Nosaltres podem pactar amb aquells partits que fiquin el municipi per davant de les directives del partit i ens comprometem a respectar la llista més votada que és la força que hauria de començar a formar govern.

Juan Carlos Romera (Cs):

No es respecta la neutralitat dels espais públics, s’expulsa a les nostres empreses, s’expulsa el nostre turisme per ideologia, cal tenir cura de les nostres voreres o carrers, cal millorar la il·luminació i la seguretat ciutadana.

Cal un increment de l'habitatge social, cal fer un inventari dels terrenys i locals que té buits l’ajuntament, volem un Cambrils d’innovació i educació per ser un referent al sur de Catalunya.

Lluitarem per una baixada d’impostos però a la vegada buscarem les subvencions de la Unió Europea que sovint s’han perdut a Cambrils.

Volem invertir en equipaments i serveis per al municipi, gestionarem d’una manera eficient, i el primer dia farem una auditoria de comptes a l’ajuntament

Cal una actualització del POUM i considerem essencial flexibilitzar les ordenances municipals que permetin reactivar econòmicament el casc antic de Cambrils. Adaptar el POUM al poble i no el poble al POUM.

Hem de fer una sortida de licitació dels 'xiringuitos' de la platja que acreditin experiència garantint la qualitat del que s’ofereix en ells, donar seguretat als petits empresaris locals, volem crear el primer cluster gastronòmic de Catalunya, mirem el futur i volem ser la primera referència turística al sur de Catalunya.

Nosaltres tenim un posicionament molt clar, Ciutadans és la garantia que es compleixi la llei vigent, que és la constitució i estatut d’autonomia i evidentment no podrem pactar aquells que defenen el separatisme o el independentisme.

Ana López (PSC):

Em presento perquè em veig capacitada, juntament amb el meu equip. Volem una ciutat amable, neta i respectuosa amb el medi ambient.

Volem posar les persones al nostre eix principal: igualtat, cohesió, inclusió. Des del PSC volem gestionar el present de Cambrils.

Volem un Cambrils de les persones, prioritzant i cobrint les seves necessitats bàsiques: volem obrir l'Oficina Local de l'Habitatge per donar un servei integral; adaptar les tarifes dels serveis segons la renda; ampliar i millorar la neteja; cal potenciar les campanyes cíviques i posar multes als qui embruten i trenquen; la creació dels agents cívics per alliberar d'algunes tasques a la Policia Local.

Una de les assignatures pendents és endreçar el polígon Belianes i desenvolupar el polígon Vilagrassa; modificar el POUM per atreure inversions i crear sinergies per seguir fomentant el turisme esportiu.

Volem construir un nou pavelló i impulsar un pla de manteniment de carrers, jardineria i platges. Des del PSC també volem el desmantellament de l'actual via ferroviària.

No hi haurà una majoria suficient i els pactes s'hauran de veure el dia després. Haurem d'analitzar les coincidències dels programes, però sembla que jo ho tinc difícil perquè em veten per un costat i per l'altre i alguns diuen que ja saben amb qui pactarem. Nosaltres governarem per a tothom, pels qui ens han votat i pels que no.

David Chatelain (PP):

Em presento per governar, tenim un bon programa, un programa per governar Cambrils. Portem un programa dimensionat a les necessitats del municipi, sense grans infraestructures, sinó petites coses per millorar els serveis, els carrers, les voreres, perquè no pot ser que les tinguem com les tenim. El nostre projecte estrella és la remodelació de la rambla de Jaume I.

Volem posar les persones al centre de la política i donar-li molta rellevància a la família; volem potenciar el turisme familiar amb un parc al Regueral. Volem recuperar els projectes de creació d'habitatges dotacionals per a gent gran i gent jove.

Pel que fa a la neteja, s'ha perdut l'oportunitat. Cal estudiar noves fórmules per ser més eficients i si cal trencar amb Secomsa, doncs es trenca; tenim el Cambrils més brut dels últims anys. També cal tenir un major control de l'incivisme, del top manta, de les okupacions... Nosaltres vam impulsar una moció (aprovada) per a la implantació d'agents cívics.

Des del PP vam fer un ventall de proposicions per al polígon Belianes i es van aprovar (subvenció de 150.000 euros i estudi de desenvolupament), però des del govern no s'ha fet res. Cada vegada tenim més locals buits a Cambrils.

Proposem una fiscalitat més baixa, però serà difícil tocar l'IBI. Sí proposem una taxa 0 per a les obres que siguin inferiors a 3.000 euros i reducció d'altres taxes per activitat econòmiques i hoteleres.

Els nostres principals projectes són la construcció d'una nova comissaria i un nou pavelló, així com la recuperació del perfil propi de Cambrils en turisme.

Parlar de pactes com si fóssim vidents és complicat. Nosaltres pactarem amb els bons projectes per Cambrils, però no tocarem línies vermelles que no podem trepitjar amb aquelles formacions que volen coses que estan fora de la Constitució.

Ivan Sanz (Assemblea de Cambrils):

S’ha acabar amb el regne de taifes en que s’ha convertit aquest ajuntament

No és veritat que el lloguer mitjà a Cambrils sigui de 400 €. En aquest tema Ana López menteix o viu en una realitat paral·lela. L’habitatge és el tema més greu que tenim i no s’ha implementat res

Fa vuit anys que anem a remolc.

El paradigma són els dos projectes estrella del govern: el pont de la N-340, convertit en un punt negre convertit en un cau d’accidents i a l’avinguda Darwin, un accés a l’estació i a la zona esportiva i no hi passes dos autocars a la vegada

La nostra feina a l’oposició ha estat ingent i hem après moltes coses. Ara és el moment de fer el salt i governar

Hem d’evitar el pacte que es comença a coure entre PSC i Ciutadans

Tomás García (ADN):

Cambrils és una ciutat plena de possibilitats per a tots i on tots hi cabem. Des d'ADN no existeixen projectes estrella. Necessitem noves zones verdes, cal reduir els impostos,
 
Proposem fer un pla pilot per oferir habitatge social. Deslocalització la comissaria de policia, està a prop d'escoles, pavelló i ajuntament, pot ser objecte d'atemptats violents, estem en alerta 4.
 
El 70% de la població mundial viurà en ambients urbans, cal adaptar Cambrils amb les infraestructures, ser metòdics amb Aparcam, Secomsa... que dóna llocs de treball.
 
Cal solucionar Belianes sí o sí.
 
Volem impulsar el projecte Bigdata per conèixer el consum dels visitants, facilitar l'augment d'hotels, revisar el POUM, peritatge de l'Auditori per tal de veure en quin punt es troba.
 
Intervenir a la Rambla Jaume I. Però per urbanitzar-ho cal fer un estudi, es perdran places de pàrquing i si al final les es perden les de l'Auditori i l'Ateneu hi haurà mancança de mobilitat. Sobre la remodelació que es va plantejar a la Rambla Jaume I no m'agrada, omplir de zones blaves les rambles de F.Macià i L.Companys.
 
Quant a pactes, estem oberts a escoltar propostes amb tothom.

Sara Estalella (CUP):

El nostre projecte és el de retrobar la capacitat de decidir del poble. La gent cada cop té més ganes de participar. Som Partidaris d'un turisme sostenible, prioritzar les necessitats de la gent.
 
S'ha de posar especial atenció a la remunicipalització dels serveis bàsics, no entenem que es faci negoci de la gestió pública, els beneficis han de revertir al municipi. Hi ha un problema d'habitatge, afectat pel model turístic actual, cal un parc públic d'habitatge, facilitar la rehabilitació, pressionar els pisos propietat dels bancs, regular els preus dels pisos de lloguer, regular la construcció quan resulta que hi ha pisos buits.
 
Proposen obrir la gestió de l'Ajuntament, els plens, de fer difusió dels plens, mocions ciutadanes, permetre preguntes de la ciutadania, recolzar la importància del teixit associatiu. Per a nosaltres la participació és més que el Departament de Participació, que a més només rep 100.000 euros, això és una broma per a nosaltres.
 
Volem un model turístic sostenible, actualment hi ha precarietat laboral, retribucions precàries, s'han de fer complir els convenis, s'ha de destinar pressupost públic a polítiques socials. Cal acabar amb els privilegis de les empreses turístiques, cal fer vigilància de polítiques que haurien de ser públiques. No podem deixar els barris que no veuen els beneficis del turisme, cal un repartiment més equitatiu del pressupost.
 
Hi ha una manca de transparència a l'Ajuntament, molts estudis però no se sap res, I us animem als partits a que digueu quin ha estat el cost de la campanya.
 
Pel que fa a pactes no pactarem amb partits del 155, i fer el possible perquè no entri la ultradreta al govern. PActaran amb les forces que plantegin polítiques valentes i partidàries de la transformació social. 
 
Estem disposades a desobeir, per un poble ple de drets socials, per la transparència, per l'1-OCT, no som independentistes per la bandera, som per defensar una República feta pel poble i per al poble. Hem vingut per a quedar-nos, per construir una República socialista i feminista.

José Luis Villares (ALME):

Em presento perquè considero que hi ha una altra manera de governar diferent a la que tenim, una forma més positiva i millor per als ciutadans.

Proposem la eliminació de la zona blava i que tots els cambrilencs que resideixen a Cambrils estiguin exempts de pagar-la. Crearem un parc d'habitatges municipal per a que la gent amb menys recursos o més necessitada hi pugui accedir mitjançant un lloguer social. Prioritzarem la compra d’immobles en les subhastes dels bancs i rehabilitarem els pisos buits

El barri de ponent és el més oblidat en matèria se seguretat per això obrirem una comissaria de policia a Vilafortuny independent de la comissaria central de Cambrils. Pel que fa a sanitat obrirem un consultori i un centre de rehabilitació a Vilafortuny amb això aconseguirem descongestionar l’Hospital Lleuger.

No farem cap obra nova que no sigui estrictament necessària, acabarem el que està començat. Impulsarem un pla integral de millora de la pavimentació i de ls voreres dels carrers, arreglant les que estan en mal estat, evitant així els perills que comporta per a la gent gran.

Fidelitzarem el turisme que tenim i evitarem que marxi, perquè aquí algú li va donar per comprar ‘Pumas’ i no vegis l’enrenou que va aixecar. Recuperarem l’oci nocturn perquè els nostres joves no hagin de marxar a buscar-lo a altres poblacions.

Una característica del govern municipal dels darrers quatre anys ha estat la manca de transparència i la manca de capacitat de reacció. Vostès no han sabut escoltar que hi ha persones al casc antic que no poden traspassar el seu negoci perquè a qualsevol que l’agafi no li donaran llicència d’activitat, això és molt greu, no han sabut escoltar al poble.

Tinc un programa electoral firmat davant de notari i és un compromís amb tots vosaltres, si no el complim marxarem. Tot aquell que vulgui venir a parlar de Cambrils i exclusivament de Cambrils respectant l’essència del nostre programa no tinc cap inconvenient en seure i parlar amb ell.

Laura Moreno (Podem):

No he nascut a Cambrils. Per defensar un Cambrils de tots i totes, no cal ser de Cambrils, sinó sentir-se de Cambrils. Com a mesura estrella, agafant el terme de la pregunta, seria la participació ciutadana dins de l'Ajuntament. 
 
Hi ha competències que a vegades des de l'Ajuntament no es pot fer res, cal dotar els tècnics que són els que s'han de dotar amb el pressupost per a les persones, i treballar tots a la una, cuidar el medi ambient. El preu del lloguer també va depenent del que marca la Generalitat. Fer públic Secomsa és molt car, i no anem sobrats. 
 
Vull recordar que a Cambrils hi ha un parc d'habitatges dels bancs que van rebre 60.000 milions d'euros, i ara s'haurien de retornar aquests pisos a la ciutadania.
 
Ningú negarà que el turisme és la font d'ingressos a Cambrils, però la desunió que hi ha dins els ple, es veu, s'ha de recuperar que la gent compri a Cambrils, per Nadal hi havia fins a 4 campanyes comercials diferents, cal unió. Cal desestacionalitzar i cal hotels i restaurants oberts tot l'any. Qui digui que fa els diners en dos mesos, això és mentida, això era als anys 1960, ara no. 
 
Fer un punt morat informatiu per la violència masclista a les festes, No cal fer Auditori per fer cultura, hi ha altres petits espais per fer cultura. I cal reduir els salaris dels regidors.
 
Abans de fer cap pacte ho consultarem amb les bases, els drets socials seran a primera línia.
 
Volem aprovar una moció de reducció de salaris, defensa de l'escola pública de qualitat, incentivar el comerç de Cambrils, unitat. Abanderar el turisme sostenible.

Teresa Recasens (Primàries):

L’1 d’Octubre fa ser un punt d’inflexió perquè ens van pegar i maltractar

Cambrils està brut i no te res a veure amb els contenidors soterrats o en alçada

Cal anar cap a la sostenibilitat i millorar l’enllumenat amb una xarxa pública de distribució

Al Forn del Tallero encara no hi ha res

S’ha de treballar per eliminar les barreres arquitectòniques que encara tenim a Cambrils

Perquè més agents, el que cal és que tota la costa treballi conjuntament, no hi pot haver una política diferents pels manters a Salou i a Cambrils

Pel que fa al turisme s’ha d’anar cap a la desestacionalitzar i diferenciar apostant pel turisme cultural. Cal ensenyar el nostre poble

No pactarem amb cap partit repressor, per tan en cap partit del 155

L’Apunt

10è debat electoral que organitza Revista Cambrils
El d'ahir va ser el 10è debat electoral que ha organitzat Revista Cambrils. El primer va ser el que es va fer en motiu de les eleccions municipals de l'any 1983. Aquell debat es va celebrar a la sala de la Cadira i va estar coorganitzat amb Ràdio Reus (SER), ara fa 36 anys. La diferència substancial entre aquell debat i el d'ahir és que l'any 1983 només hi havia cinc candidates corresponents com a caps de llista de les cinc llistes electorals que es presentaven en aquells comicis mentre que enguany, a les eleccions d'aquest proper diumenge s'ha assolit la xifra rècord de candidatures a Cambrils, que són dotze.

Comenta aquest article

Galeries relacionades