Tema del mes

La valoració dels grups polítics municipals

§ Joan Estrada [portaveu de CiU]

“Els que donen suport individualment al tripartit són menys, malgrat que després facin l’alquímia de sumar”

§


Joan Estrada
“Des de CiU valorem els resultats com a molt positius. A Cambrils, hem tornat a guanyar aquestes eleccions d’una manera molt més folgada i clara que en les anteriors eleccions. Aquesta vegada el que sí s’ha fet palès i s’ha manifestat claríssimament és que som els que més vots hem pujat de totes les forces polítiques de Cambrils, mentre que els que conformen el tripartit són els que n’han restat més significativament, excepte Iniciativa per Catalunya. La suma global dels vots del tripartit ha disminuït. Els que els donen suport individualment són menys, malgrat que després facin l’alquímia de sumar. L’escenari polític actual dóna la conjuntura que les forces polítiques que es posen d’acord sumen més que el grup que ha rebut més suport individualment per la ciutadania, i que és el que s’ha de quedar un altre cop a l’oposició una legislatura més. Això és la part agredolça d’aquestes eleccions. Però estem absolutament satisfets, i volem donar les gràcies a tota la gent que ens ha donat suport i els volem emplaçar a les properes eleccions municipals a continuar donant suport a una força política que manté molt clara la seva línia i que sap quins interessos conjunts defensar. És difícil extrapolar i fer una lectura dels resultats de cara a les municipals, perquè també hi ha l’aparició d’algun grup independent que distorsiona una extrapolació directa. Moltes vegades la clau en què es vota a nivell local és per d’altres mecanismes: per la persona, per la manera de fer, per l’estil, per la trajectòria. Ens dóna ànims de cara a fer uns molts bons resultats per a les eleccions municipals, però és difícil tenir una idea molt exacta de què passarà”.
§ Robert Benaiges [alcaldable pel PSC]

“L’elevada abstenció i la manca de motivació, han estat les principals causes dels mals resultats”

§


Robert Benaiges
“Els resultats de les eleccions al Parlament de Catalunya a Cambrils no han estat bons, ja que si es comparen amb altres eleccions al Parlament hi ha hagut una disminució de vot en un moment en què el nombre de votants ha crescut de manera considerable. Per  tant, no es pot considerar com un resultat positiu. Tal i com ha passat a bona part del país, l’abstenció ha estat la gran protagonista i en el cas de Cambrils, hi ha hagut col·legis que no han superat el 50% de participació; en col·legis on el vot socialista és majoritari és on s’ha produït l’abstenció més forta. Aquesta abstenció correspon a vots que normalment, en altres eleccions, com les generals o les municipals, van majoritàriament al PSC. Les raons d’aquests mals resultats són diverses. Una d’elles, i molt important, seria que el tripartit no ha incidit prou en aquells aspectes que podien afavorir l’increment de la participació de la gent. Per altra banda, el perfil del diputat José Montilla potser no ha estat el més adequat, considero que és un gran gestor, però la gent no l’ha captat així i no hi ha hagut la relació especial que hi ha a vegades entre la persona que ha d’encapçalar un projecte i la gent que l’ha de votar. Però el PSC a Cambrils no creu que aquests resultats siguin comparables ni importants de cara a les eleccions municipals del proper mes de maig. En les eleccions municipals el vot del ciutadà es decanta més pel candidat i, per altra banda, al nostre país hi ha gent que vota en partits diferents en funció de les eleccions; aquest és un fenomen molt interessant”.
§ Joan Recasens [alcaldable d’ERC]

“Estem contents perquè se’ns havia pronosticat una baixada forta, però hem aguantat bé el cop”

§


Joan Recasens
“La valoració que fem nosaltres dels resultats és positiva. Però en primer lloc, hi ha una valoració quant a l’abstenció tant alta. I això és una cosa que tots els partits polítics haurem d’estudiar, perquè es veu que hi ha un cansament per part de la població envers els temes de política. Tots els partits polítics ens haurem de posar les piles per tal de tornar a engrescar la població i fer veure que la política és necessària i és bo que la gent participi d’ella. Quant als resultats que hem tingut a Esquerra Republicana de Catalunya, nosaltres estem contents, perquè se’ns havia pronosticat una baixada forta, i Cambrils ha estat més o menys un mirall del que ha passat amb Esquerra a tot Catalunya. Hem baixat, però hem aguantat bé el cop i això ens dóna ànims de cara a les properes municipals, tot i que sempre diem que no és extrapolable, perquè també hi entren els partits independents. Però considerem que estem fent una feina bona dins de l’equip del govern municipal i hem anat pujant en nombre de vot i en percentatge de vot en les darreres eleccions. Hem de seguir treballant, perquè l’aspiració de tots els partits sempre és arribar a governar i treure el nombre màxim de regidors. Estem contents, perquè amb els 1.725 vots d’aquestes eleccions al Parlament, veiem que el vot a Esquerra Republicana és un vot fidel i ens situa com a tercera força davant dels grans partits com Convergència i el PSC. Ens donem per satisfets i creiem que el missatge i el treball que hem fet des de l’Ajuntament és positiu”.
§ Lluís Llorens [president local del PP]:

“El partit Ciutadans ens ha pres vots al Partit Popular, però ha fet més mal al PSC”

§


Lluís Llorens
“Els resultats no han estat del tot positius, però sí suficients per mantenir-se respecte els resultats obtinguts per d’altres partits. D’aquesta manera el PP a Cambrils, en relació a les eleccions al Parlament de Catalunya l’any 2003, es manté com a quarta força més votada al municipi. Tot i aquesta continuïtat, els resultats poden afavorir que de cara a les municipals hi hagi noves aliances entre partits. Ara que han passat uns dies de la celebració de les eleccions, crec que de cara a les municipals els resultats dels diferents partits poden canviar i això pot comportar noves possibilitats. Un factor que hi influirà és la mala gestió del consistori. D’altra banda, crec que el fet de treure menys vots pot tenir a veure amb l’aparició d’un nou partit en l’arc parlamentari com és Ciutadans, això ens ha afectat, però ha afectat més al PSC. Tot i això,  crec que els votants habituals del PP que en aquesta ocasió han decidit donar el seu vot a Ciutadans, ho han fet una mica confosos i passats dies de les eleccions molts votants hauran canviat d’opinió. Jo crec que alguns votants del PP han vist en Ciutadans un partit més extremista i més contundent, una posició que nosaltres no pensem adoptar. No ha estat cap sorpresa per nosaltres treure menys vots, ja que és la tònica habitual quan hi ha eleccions al Parlament de Catalunya, però estem confiats en recuperar-los, creiem que molts d’aquests vots que hem perdut són cedits i els recuperarem”.
§ Salvador Matas [portaveu d’ICV]

“Estem molt satisfets i això ens esperona perquè a les properes eleccions municipals puguem mantenir el tripartit cambrilenc”

§


Salvador Matas
“Des d’Iniciativa per Catalunya estem molt satisfets, perquè ens havíem marcat dos objectius: un ampliar el percentatge de vot, perquè havíem fet una bona tasca de govern i pensàvem que això s’havia de reflectir. Això ha sigut general a tot Catalunya i a Cambrils també s’ha notat aquest increment. L’increment no ha sigut espectacular, però el que sí ha sorprès més és que Iniciativa per Catalunya no només es manté, sinó que a més incrementa en el nombre de vots absoluts. I el segon objectiu era assolir un govern d’esquerres i reeditar el tripartit. La nostra formació ha donat una imatge d’una força seriosa, que realment sap treballar al govern. Hem demostrat que podem governar i que ho podem fer bé. Som un factor d’estabilitat. A nivell local, separem una cosa de l’altra, perquè entenem que són unes eleccions en clau diferent, però sí que d’alguna manera ens confirma aquesta tendència que els llocs on Iniciativa ha governat la valoració és molt positiva. Estem per fer feina i no per la baralla política gratuïta. Estem per la millora de les condicions de vida de la gent, i això ens esperona perquè a les properes eleccions municipals també puguem assolir el mateix objectiu, que és mantenir el tripartit cambrilenc, del qual fem una lectura molt positiva, i ampliar la nostra representació per seguir durant quatre anys més aquesta tasca, que jo crec que ha sigut molt important a Cambrils. S’ha recuperat el temps perdut en d’altres mandats, en què realment no s’havia fet acció de govern. Creiem que hem fet les inversions i la gestió política necessàries per Cambrils. És una població que creix moltíssim i cal una acció de govern molt ferma, perquè no es desfaci l’increment de població amb els serveis que la ciutadania té dret a tenir”.

Comenta aquest article