Societat

Donació de sang

Cambrils acollirà, el 15 de maig, una Marató de Sang amb l'objectiu de superar les 550 donacions de l'any 2017

Per Berta Ruiz

Presentació de la Marató de Sang de Cambrils. D'esquerra a dreta, les doctores Núria Vilanova i Virginia Callao, l'alcaldessa Camí Mendoza i el regidor de Benestar Social, Josep M. Vallès
Presentació de la Marató de Sang de Cambrils. D'esquerra a dreta, les doctores Núria Vilanova i Virginia Callao, l'alcaldessa Camí Mendoza i el regidor de Benestar Social, Josep M. Vallès | Berta Ruiz

El Palau Municipal d'Esports acollirà, el proper dimecres 15 de maig de les 9 del matí a les 21 hores del vespre, la Marató de Sang de Cambrils. Aquesta cita amb la solidaritat –de caràcter bianual al municipi– porta per lema, enguany, "Tu sí que ets important; converteix-te en sangfluencer". Ahir al matí tenia lloc la roda de premsa de presentació de la campanya de la mà de l'alcaldessa –Camí Mendoza–, el regidor de Benestar Social i Salut –Josep M. Vallès–, la directora del Banc de Sang i Teixits del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre –la doctora Virginia Callao– i la coordinadora de la campanya del Banc de Sang i Teixits, la doctora Núria Vilanova.

Dr. Virginia Callao: "La transfusió de sang és un pilar fonamental de la medicina per a tot, gràcies a la generositat de la gent"

L'alcaldessa va destacar que, un any més, Cambrils se suma a aquesta acció solidària de donació de sang i va agrair el suport i la col·laboració de totes les entitats que ho faran possible. També va animar tota la població perquè s'acosta a donar sang el proper 15 de maig i superar les xifres que es van assolir fa dos anys. Recordem que l'any 2017, es van assolir un total de 550 donacions ––502 van ser sang i 48 van ser de plasma. Per la seva part, la doctora Virginia Callao va agrair el suport de l'Ajuntament de Cambrils i de totes les associacions que hi col·laboren. Va explicar que "la donació de sang és molt important perquè la transfusió és un pilar fonamental de la medicina per a tot, gràcies a la generositat de la gent. Es necessiten 1.000 bosses de sang diàries a Catalunya. A dia d'avui podem dir que els estocs són bons i es té sang per a uns 10 dies, tot i que per al grup 0- només en tenim per a uns 5 dies". Callao va comentar que per a ser donant només es necessiten tres requisits: tenir entre 18 i 70 anys, pesar més de 50 quilos i gaudir d'una bona salut. En cas de ser dona, no estar embarassada. No cal anar en dejú per donar sang. Al web www.donarsang.gencat.cat es dóna resposta a les preguntes més freqüents sobre la donació de sang.

Pel que fa a la donació de plasma, la doctora Callao va explicar que té una durada d'uns 35 o 40 minuts, perquè la sang passa per una màquina. En aquest cas, els possibles donants de plasma hauran de demanar cita prèvia al Banc de Sang i Teixits.

Campanya de difusió a les xarxes socials: #sangfluencer

Per altra banda, va apuntar que volen arribar a la població més jove, perquè la franja majoritària dels donants és entre els 35 i els 50 anys. D'aquí la imatge de la campanya d'enguany, centrada en els influencers i en les xarxes socials. Donar sang i explicar-ho a les xarxes socials, als grups de WhatsApp d’amics i familiars, o bé dir-ho als companys. Aquest és el repte que es planteja en aquesta edició: que tots ens convertim en #sangfluencers o #bloodfluencers i expliquem allà on puguem la importància de donar sang per ajudar a salvar vides cada dia.

Des del web maratodonants.cat es pot descarregar un kit de materials del #sangfluencer amb gifs d’Instagram per fer stories, notes per posar a la taula dels companys de feina o donar als amics, propostes de missatge de Whatsapp per enviar o cartells per penjar a l’escala de veïns. Tot amb l’objectiu de sumar donacions i animar tothom a ser un influenciador real de la donació de sang en el seu entorn, sigui a les xarxes o presencialment.

Activitats durant tot el dia al pavelló

El regidor de Benestar Social i Salut –Josep M. Vallès– i la coordinadora de la campanya –Núria Vilanova– van explicar que al Palau Municipal d'Esports es viurà una jornada cívica i solidària amb nombroses activitats per fer més amena la jornada. Hi haurà la participació de diferents entitats cambrilenques com el Ball de Bastons, la colla de diables Els Cagarrieres i els Xiquets de Cambrils. L'Associació de Donants de Sang del Baix Camp i les fleques i pastisseries de Cambrils donaran coca amb xocolata, a partir de les 16.30 hores. Durant tot el dia també hi haurà càtering per als donants de la mà de l'Escola d'Hoteleria i Turisme. L’organització de la Marató compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Cambrils, l’Associació de Donants de Sang del Baix Camp i Dones Amunt. A més, s’han programat activitats com el càtering de l’Escola d’Hoteleria i Turisme, amb la col·laboració de nombrosos establiments, i actuacions dels Xiquets de Cambrils, el ball de diables Cagarrieres i Ball de Bastons.

L’Apunt

Dades sobre la donació

  • Una de cada 10 persones que entra a un hospital necessitarà una transfusió sanguínia

  • La sang és imprescindible en moltes intervencions quirúrgiques i per curar malalties digestives, l’anèmia o determinats càncers

  • De cada donació se’n beneficien com a mínim tres persones, ja que se n’obté concentrats d’hematies, plaquetes i plasma

  • Podem donar sang més d’una vegada l’any. En concret, les dones poden donar-ne 3 vegades l’any i els homes 4.

  • Els components de la sang caduquen passats uns dies, per això és necessari donar-ne de forma regular.

Comenta aquest article