Societat

Cinema

El segon cicle de cinema solidari «La Mar de Cinema» abordarà la realitat que hi ha darrere de les persones refugiades

Per Berta Ruiz

Presentació del cicle de cinema solidari, ahir al matí, amb membres del Banc del Temps, d'ACTE, l'alcaldessa Camí Mendoza, els regidors Ana López i Josep M. Vallès i el cambrilenc Marco Martínez
Presentació del cicle de cinema solidari, ahir al matí, amb membres del Banc del Temps, d'ACTE, l'alcaldessa Camí Mendoza, els regidors Ana López i Josep M. Vallès i el cambrilenc Marco Martínez | Berta Ruiz

La segona edició del cicle de cinema solidari "La mar de Cinema" torna del 9 de maig al 6 de juny, al Cinema Rambla de l'Art, amb l'objectiu de remoure consciències sobre realitats de persones que viuen conflictes, guerres i pobresa i que es veuen obligats a iniciar un viatge en busca d'una vida millor. Per l’altra banda, la recaptació de les entrades de les diferents sessions es destinarà íntegrament a l’ONG Salvamento Marítimo Humanitario, que es dedica a socórrer i a donar assistència a persones que no troben una altra sortida que arriscar la seva vida creuant el mar.

Ahir al matí tenia lloc la roda de premsa de presentació a càrrec de l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; la regidora de Cooperació i Solidaritat, Ana López, el regidor d’Esports, Benestar Social, Salut i Drets Cívics, Josep Maria Vallès, representants de l’Associació ACTE i del Banc del Temps de Cambrils, i el capità del vaixell Aita Mari de l’ONG Salvamento Marítimo Humanitario, el cambrilenc, Marco Martínez.

Si la primera edició del cicle estava dedicada a les persones refugiades, aquesta segona edició aborda amb més profunditat les causes que obliguen a aquestes persones a fugir dels seus països. El cicle consistirà en la projecció d’una pel·lícula i dos documentals al Cinema Rambla de l’Art i l’exposició fotogràfica “Refugiats, l’odissea cap a Europa” a l’Ateneu Juvenil. A més, diverses persones implicades en aquest tema explicaran les seves vivències abans i després de les projeccions.

Participació del cambrilenc Marco Martínez, capità del vaixell Aita Mari de Salvamento Marítimo Humanitario

El 9 de maig, la sessió de “Terraferma comptarà amb la participació del cambrilenc Marco Martínez, capità del vaixell Aita Mari de Salvamento Marítimo, que parlarà de com ha evolucionat la situació dels nàufrags i comentarà la seva experiència en una vaixell de salvament amb l’audiència. El 30 de maig, l’antropòleg Jordi Moreras, gran coneixedor del món àrab, presentarà el documental “De padres e hijos” del director Talal Derki, que explica com un membre d’Al-Qaida embolica els seus fills per ser soldats de la guerra santa. Finalment, el 6 de juny, la directora Alba Sotorra participarà en la sessió del seu documental “Comandante Arian”, on conviu amb un batalló de guerrilleres kurdes. Les sessions s'iniciaran a les 20.45 hores i les entrades tindran un preu de 5 euros.

Per altra banda, l’exposició fotogràfica “Refugiats, l’odissea cap a Europa” es podrà visitar del 9 al 7 de juny a l’Ateneu Juvenil. El fotògraf Sergi Càmara mostra la ruta cap a Europa que han d’emprendre moltes persones que volen una vida millor lluny de la guerra.

Marco Martínez explicarà la seva experiència en el rescat de nàufrags

A la presentació, tots van coincidir en la necessitat de fer arribar aquestes realitats per sensibilitzar la població i remoure consciències. El president de l'ACTE –Víctor Feliu– va dir que "el cinema és un art i també una forma per gaudir i per créixer en sensibilitats i experiència. En aquesta ocasió, el cinema es compromet amb causes socials i amb aquella gent que posa en risc la seva vida per ajudar als altres". Per la seva part, el cambrilenc Marco Martínez –capità del vaixell Aita Maria de Salvamento Marítimo Humanitario– va explicar alguns detalls de la seva experiència en el rescat de nàufrags al mar –gent que s'ofega– i de les complicacions que els hi posen molts governs –el d'Espanya inclòs– en les seves tasques d'ajuda al mar. Va apuntar que enguany s'està produint un 13% més de morts que altres anys –dades silenciades en molts casos–, però que les polítiques dels països europeus tendeix a tancar les seves

L’Apunt

Projeccions programades

Terra Ferma
9 de maig
20:45h

Una família de pescadors d’una petita illa siciliana dubta si abandonar el seu ofici de capturar peixos per un altre de més lucratiu: el de “capturar” turistes per vendre’ls-hi passejades marítimes. Però no són turistes només els que arriben, i els pescadors han d’escollir entre les lleis del mar del socors obligat o les lleis italianes que els prohibeixen recollir els nàufrags.

Ens acompanyarà Marco Martínez, capità de l’Aita Mari, el vaixell de l’ONG “Salvamento Marítimo Humanitario”

De padres e hijos
30 de maig
20:45 hores

Tala Derki va viure durant dos anys amb la família d’Abu Osama, un membre de l’Al-Qaida a Síria. El documental és un testimoni de com un membre d’Al- Qaida entrena els seus fills, ja de ben petits, per ser soldats de la guerra santa. El director va viure dos anys amb la família en el territori de guerra..

Amb la presentació de Jordi Moreras, antropòleg i gran coneixedor del món àrab

Comandante Arian
6 de juny
20:45 hores

La directora conviu durant mesos amb un batalló de guerrilleres kurdes que volen alliberar la Ciutat de Kobane de l’ISIS. La càmera fa de testimoni de la vida d’Arian, la seva relació amb les companyes, el dolor per les pèrdues, l’alegria dels retrobaments i l’esperança d’un món millor.

La directora, Alba Sotorra, ens acompanyarà per presentar la pel·lícula i respondre a les preguntes de l’audiència.

Comenta aquest article