Informació general

Concentració

Els Avis i Àvies reclamen pensions dignes, amb motiu de la celebració de l'1 de maig

Per Lluís Rovira i Barenys

Els Avis i Àvies, ahir, en el decurs del tomb reivindicatiu d'ahir
Els Avis i Àvies, ahir, en el decurs del tomb reivindicatiu d'ahir | Lluís Rovira i Barenys

Els Avis i Àvies van celebrar, ahir, la concentració setmanal per la llibertat dels presos polítics. La trobada d'ahir, a més, incorporava una altra càrrega reivindicativa ja que s'esqueia en l'1 de maig, el Dia Internacional del Treballador. D'entrada, la concentració d'ahir va ser força més nombrosa que la dels altres dimecres. Al ser festiu, hi van comparèixer força més gent en un dia que el mercadet ambulant també enregistrava una gran concentració de visitants.

A l'inici de la concentració, Manel Palacios, portaveu dels Avis i Àvies, va llegir un comunicat recordant que l'1 de maig es commemora des de l'any 1889, "un any més tard, el 1890, Barcelona va ser la primera ciutat de l'estat espanyol que va celebrar aquesta jornada plena de reivindicacions obreres o revolucionàries, segons el moviment que ho organitzava". Palacios va recordar que l'any 1886 es reivindicava la jornada laboral de vuit hores i a Chicago un sindicat va cridar a la vaga per aconseguir-ho, "els obrers van aguantar quatre dies fins que algú va llançar una bomba que va provocar dos centenars de ferits i va ser l'excusa perfecta per la intervenció de la policia i de la justícia. Per homenatjar els fets de Chicago, la Segona Internacional va declarar l'1 de maig el Dia Internacional del Treballador".

Palacios també va recordar que s'acabava de passar una campanya electoral "i ningú ha posat les pensions en el debat. La unitat d'Espanya i a fer por que venia la ultradreta han monopolitzat el debat polític. Els pensionistes no devem ser una bossa important de vot i per tant no cal parlar de nosaltres". En el comunicat també es demanava que "el govern de torn deixi d'escoltar els bancs i comenci a escoltar el poble perquè cada any s'apuja tot, tot menys les pensions. Els governs premien les pensions privades i van buidant la guardiola de la Seguretat Social i per tot això avui reivindicarem unes pensions que siguin públiques i que siguin dignes".

Després d'això, es va cantar l'Estaca i es va sortir de la plaça de la Vila per fer el recorregut habitual, pel costat del mercadet ambulant, reclamant la llibertat dels presos polítics i fent sentir cants com "li diuen democràcia i no ho és". De nou a la plaça de la Vila, l'acte es va cloure amb el cant dels Segadors. Abans de tancar l'acte, es va fer un recordatori de la manifestació que es farà demà divendres, a les 19h davant de la delegació del govern espanyol a Catalunya (al carrer de Mallorca cantonada amb el carrer de Roger de Llúria), contra el veto de la JEC a Puigdemont, Comín i Ponsatí a presentar-se a les eleccions europees del proper 26 de maig.

Arribada a la plaça de la Vila dels Avis i Àvies, ahir, després de passar pel costat del mercadet ambulant / Foto: Lluís Rovira i Barenys

 

Comenta aquest article