Informació general

Es desencallen les obres de l'hotel de la plaça del Pòsit que començaran a meitats de setembre

Amb el projecte inicial s'havien de reforçar els pilars de l'aparcament soterrani –propietat d'Estructuras Carvajal–, però durant tots aquests anys ambdues empreses no han arribat a cap acord. Ara s'ha optat per reduir una planta de l'edifici per alleugir

Per Berta Ruiz

Aspecte actual del solar de la plaça del Pòsit
Aspecte actual del solar de la plaça del Pòsit | Lluís Rovira i Barenys

Les obres de construcció de l'hotel de la plaça del Pòsit començaran passat l'estiu, a partir del 15 de setembre. Així ho anunciaven, ahir al matí, en roda de premsa, l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; el regidor d’Urbanisme, Joan Maria Artigau, i el propietari de Natarent Cambrils SL, Anatoly Popelyushko. La compareixença pública va servir per anunciar la solució que s'ha hagut de prendre per desencallar el projecte –que porta molts anys aturat– i poder iniciar les obres que aixecaran un hotel de quatre estrelles superior a la plaça. Amb el projecte inicial s'havien de reforçar els pilars dels soterranis, on actualment hi ha l'aparcament –propietat d'Estructuras Carvajal–, però durant tots aquests anys ambdues empreses no han pogut arribar a un acord per dur a terme aquesta intervenció de reforç. La solució que s'ha pres per salvar aquest principal obstacle que ha endarrerit l'obra és que, per fer viable la construcció de l’hotel sense haver de reforçar els pilars dels soterranis que han de suportar el pes de l’hotel, el gabinet Èlix està treballant en la modificació substancial del projecte, reduint una planta de l’edifici i alleugerint alguns paràmetres estructurals. D’aquesta manera, se supera un dels principals obstacles que hi havia per començar l'obra.

Treballs de reordenació i dignificació de la plaça per aquest estiu

També es va anunciar el compromís de l’empresa propietària –a petició de l'Ajuntament de Cambrils– d’ordenar, dignificar i ornamentar tot el tancament perimetral de l’obra per donar una imatge més endreçada i neta de la plaça de cara a aquest estiu, abans no comencin els treballs. Les obres de construcció podran començar a partir del 15 de setembre, que és quan ho permet la normativa municipal que prohibeix els moviments de terres i construcció d’estructures durant la temporada turística més intensa. El termini d’execució de les obres és de 18 mesos.

Joan M. Artigau: "Agrair-li al senyor Anatoly que hagi escollit la vila de Cambrils per realitzar els seus projectes tan ambiciosos i costosos, però necessaris"

Segons va explicar el regidor d'Urbanisme –Joan M. Artigau–, “la llicència d'obres per a la construcció d'un hotel 4 estrelles superior de planta baixa més cinc plantes pis no s'ha pogut materialitzar. Un dels principals motius és que s'havia de fer el reforç estructural, indispensable, dels pilars a les plantes inferiors del soterrani per poder suportar el pes de l'estructura de l'hotel. Al no poder dur a terme aquest reforç dels pilars ens vam posar a treballar conjuntament i es va arribar a un consens de modificar substancialment el projecte inicial reduint una planta de l'edifici per fer viable l'obra”. El regidor d'Urbanisme va posar de manifest que la voluntat de l'equip de govern sempre ha estat “resoldre la problemàtica urbanística existent a la plaça el Pòsit. Fruit d'aquest treball, es va retirar la grua que tanta perillositat i molèsties provocava a la plaça”. En aquest punt, Artigau va voler agrair públicament que el propietari de Natarent Cambrils SL, Anatoly Popelyushko “hagi escollit la vila de Cambrils per realitzar els seus projectes tan ambiciosos i costosos, però necessaris. Cambrils necessita instal·lacions de primer nivell i envergadura per al turisme i per a la promoció de la ciutat. També lamentem tots els entrebancs que li han pogut sorgir, i volem agrair-li la seva predisposició i paciència. Tots aquests anys d'incertesa han provocat dubtes, inquietuds i desil·lusions a la ciutadania”.

Anatoly Popelyushko: "No fallarem"

Per la seva part, el propietari de Natarent Cambrils SL –Anatoly Popelyushko– va voler explicar com ha anat evolucionant la situació tots aquests anys. Mitjançant una traductora –present a la roda de premsa–, Popelyushko va explicar que “vam arribar l'any 2013 a Cambrils, vam visitar la costa, ens va agradar molt i hi vivim a Cambrils. Per a nosaltres era molt important solucionar tots els problemes que han sorgit amb el projecte, perquè vam comprar el solar i el projecte hauria d'haver estat acabat l'any 2016”. Segons va explicar el propietari de Natarent Cambrils, els problemes van començar després de la compra del solar, malgrat que l'empresa propietària anterior els havia manifestat que no hi hauria cap entrebanc. El projecte que existia abans de la seva compra consistia en un centre comercial de planta baixa més dues plantes superiors. Segons va explicar Popelyushko, “aquesta opció no ens semblava rendible i es va proposar complementar-ho amb l'hotel. Es va obtenir la llicència de l'Ajuntament, però el projecte exigia que es reforcés el pàrquing i aquí van començar els problemes. L'aparcament pertany a Estructuras Carvajal, empresa que havia de donar el permís per entrar al pàrquing per fer els treballs. Amb el temps no ens vam poder entendre, però havíem de solucionar-ho”. Va explicar que al llarg d'aquests anys s'han dut a terme diferents trobades amb el senyor Carvajal i amb el grup Hèlix. De fet, l'empresa Natarent va canviar tot el seu equip de treball. “En estreta col·laboració amb l'Ajuntament vam aconseguir signar un acord amb Estructuras Carvajal i, el setembre de 2018, confiàvem començar a treballar, però una vegada més van començar amb malentesos i no ens vam entendre”. Finalment, va exposar la solució adoptada de reduir una planta de l'edifici per poder engegar el projecte sense necessitat d'intervenir a l'aparcament. Va reconèixer que en tots aquests anys “ha perdut temps i diners” i que han anat sorgint molts rumors que no hi havia diners o que l'empresa no volia fer les obres. Malgrat tot, Anatoly Popelyushko va voler agrair el suport i la confiança de l'Ajuntament perquè “han cregut en ells i no fallaran”.

55 habitacions a l'hotel

Properament es farà una nova convocatòria pública per presentar el nou projecte sobre el qual ja s'està treballant. Està previst que l'hotel compti amb un total de 55 habitacions i, en principi, se suprimirien les botigues, mentre que el restaurant es traslladaria a la planta baixa. La inversió global de l'empresa Natarent Cambrils SL puja a un total de 15 milions d'euros -comptant la inversió inicial de la compra del solar–.

Altres promocions urbanístiques de l'empresa

Preguntat per altres promocions urbanístiques de l'empresa al municipi, Anatoly Popelyushko va explicar que ja s'han iniciat els treballs a Príncep Lux –edifici situat a la plaça de l'església de Sant Pere– on s'hi construiran 12 apartaments sota el mateix operador de l'hotel. Pel que fa a l'hotel de la Llosa que s'ha de construir al passeig de Ponent, el propietari de l'empresa va afirmar que “allí no hi ha cap problema” i confia iniciar les obres properament, possiblement també al mes de setembre.

Roda de premsa que es va dur a terme ahir al matí. Al centre de la imatge, el regidor d'Urbanisme, Joan M. Artigau, l'alcaldessa Camí Mendoza, i el propietari de Natarent Cambrils SL, Anatoly Popelyushko

 

Comenta aquest article