Cultura

Presentació

La saga del ruc Nic segueix amb «Les aventures d'en Nic al Priorat» de Rosana Andreu

Per Berta Ruiz

Rosana Andreu amb un exemple del seu darrer llibre "Les Aventures d'en Nic al Priorat"
Rosana Andreu amb un exemple del seu darrer llibre "Les Aventures d'en Nic al Priorat" | Berta Ruiz

La saga d'aventures del ruc Nic segueix endavant. Després de la publicació del llibre “Les aventures d'en Nic. El Baix Camp i la Ribera d'Ebre” –el novembre de 2017–, Rosana Andreu presentava, ahir al vespre al Centre Cultural, el segon capítol de la ruta que el cambrilenc Jordi Moretó va realitzar per Catalunya amb la companyia del ruc Nic i el gos Baf. El segon capítol d'aquesta història es titula “Les aventures d'en Nic al Priorat” –editat per Veus Públiques i amb les il·lustracions d'Irene Gutiérrez–. La seva presentació s'emmarcava en la programació de Dies de Llibres a Cambrils i va comptar amb la presència de Jordi Moretó, de l'editor Jordi Folck, de la il·lustradora Irene Gutiérrez i de la pròpia autora de l'obra.

"Hi ha una història que lliga des del principi fins al final, hi ha una mica de trama i un punt d'intriga"

En aquest llibre, la història arrenca a Garcia i travessa pràcticament tots els pobles del Priorat fins arribar novament al Baix Camp, al poble de Prades. Segons va explicar Rosana Andreu a revistacambrils.cat, “arran de publicar el primer llibre em vaig adonar de les seves mancances i que es podia millorar. Crec que aquest segon llibre és millor perquè, a part de les històries i aventures, hi ha una història que lliga des del principi fins al final, hi ha una mica de trama i un punt d'intriga. També té un altre punt que crec que és un encert que és un apartat de 'Niquipèdia'. És la 'Viquipèdia' del Nic. A cada capítol hi ha una part d'explicació d'un lloc, d'un fet, d'una història... A Capçanes, per exemple, es parla del personatge del Carrasclet. Em va fer gràcia que, amb el primer llibre, hi va haver molta gent que em va dir que havia après moltes coses”. Andreu defineix aquest segon capítol de les aventures d'en Nic “com més literari”. Segons explica, “potser hi ha menys part de l'aventura real del Jordi que al primer llibre, però hi ha més part meva. Per exemple, hi ha un episodi en el què em va sorgir un personatge que és una ovella que es diu Cotó, que no vol anar a l'escorxador i que es vol escapar. És una mica anàrquica i molt divertida”.

La saga d'en Nic seguirà amb noves etapes

Després d'aquestes dues primeres etapes de la ruta, Andreu explica que la idea és seguir amb la saga, però ampliant geogràficament la ruta. “Fins ara ens hem focalitzat en tres comarques molt concretes –el Baix Camp, la Ribera d'Ebre i ara el Priorat– i, possiblement ampliarem més perquè sinó és molt complicat, amb tants pobles. Encara no hem de planificar amb l'editor però segurament no serà tan focalitzat i serà més literari”. De fet, recordem, que la ruta de Moretó va transcórrer per diferents punts de Catalunya.

Comenta aquest article