Tema del mes

La Fecam demana que es deixi sense efecte el POUM

Per Lluís Rovira i Barenys

Part de la junta de la Fecam en la roda de premsa del passat 25 de febrer

El passat 25 de febrer, la junta de la Fecam en ple va fer públiques davant la premsa les al·legacions que havia presentat al POUM. En les al·legacions, la Fecam sol·licita que es “deixi sense efecte el projecte de Pla d’Ordenació Urbanística Municipal, es revisin els criteris que han dut a la seva elaboració i es promogui un procés més participatiu per a la formació d’un model territorial més volgut per la ciutadania cambrilenca a partir d’un veritable consell assessor en què s’hi trobin representats el màxim nombre d’entitats cíviques.” La Fecam formula aquesta sol·licitud en base a tres consideracions. Primer, que la federació d’empresaris local considera que s’ha incomplert el principi de participació ciutadana en l’elaboració del POUM i que el procés que s’ha portat a terme en aquest aspecte ha estat una mera formalitat, limitant-se a les dues reunions multitudinàries. En aquest sentit, la Fecam reclama conformar un fòrum de treball permanent integrat per representants de tot tipus d’entitats i associacions per poder aconseguir un consens previ a l’aprovació inicial del POUM.

A banda del que fa referència a la participació ciutadana, la Fecam no comparteix el model de creixement que preveu el POUM i, a més, creu que és necessària la reconsideració global del model territorial a partir del qual s’ha aprovat inicialment el POUM per tal d’evitar l’alarma social provocada amb la seva aprovació.

Més sòl disponible

El president de la Fecam, Jordi Savall, considera que amb els PMU del Regueral i de l’Horta de Santa Maria “s’havia menyspreat la gent que va venir a Cambrils fa temps a fer una aposta per la població. Amb el que ha passat, la ciutadania els ha donat una lliçó que les coses s’han de fer d’una altra manera”. Manel Niñerola, per la seva part, va dir que la revisió del POUM ha fet pujar els preus del sòl, “si es crea incertesa en el planejament es crea especulació i s’encareix el preu del sòl. Això, a més, provoca que la gent de Cambrils se’n vagi a viure als pobles del costat, ja que el preu d’un habitatge nou a Cambrils s’està situant al voltant dels 50 o 60 milions de pessetes. Fan falta més terrenys per a la construcció”. Niñerola també va reclamar que es programi el tipus d’indústria que ha de tenir Cambrils i que es potenciï el turisme amb la instal·lació de camps de golf, l’ampliació del Club Nàutic i la construcció de les infraestructures necessàries per a la població.

§ JOAN RECASENS, REGIDOR D'URBANISME “No he volgut mai que dins el procés de participació ciutadana del POUM hi haguessin grups que en sortissin afavorits”§

El govern municipal també ha buscat una solució al tema dels volums disconformes que hi ha al barri de la Llosa com a fruit de la revisió del Pla General feta l’any 1993. La solució passa per incorporar al POUM una disposició transitòria, que a hores d’ara s’està redactant, a fi i efecte que si passés alguna cosa excepcional a les cases amb volum disconforme es podria tornar a refer la construcció que hi havia, sempre que es mantingui la propietat. Recasens explica que s’ha hagut de buscar una solució d’aquest tipus ja que va ser el planejament del 93 el que va originar aquesta situació i “del 93 ençà les lleis d’urbanisme han canviat. Pots tornar sempre enrere, però complint la llei actual, i això fa bastant inviable, en el cas de la Llosa, poder tirar enrere, ja que avui en dia la llei és més estricta amb el que són zones verdes, zones d’equipament, tant per cent d’habitatges socials... I, és clar, això en una zona que ja està construïda és difícil”.

Comenta aquest article