Informació general

Memòria Històrica

Aprovada per unanimitat la moció en record als represaliats pel franquisme

Per Lluís Rovira i Barenys

La Torre del Llimó acollirà, el dissabte 13 d'abril, un acte en record del mestre madrileny afusellat l'any 1939
La Torre del Llimó acollirà, el dissabte 13 d'abril, un acte en record del mestre madrileny afusellat l'any 1939 | Lluís Rovira i Barenys

Tots els grups polítics municipals van donar suport a la moció en record als cambrilencs represaliats pel franquisme, que es va presentar aquest passat divendres. La moció, impulsada per Revista Cambrils i el Casal popular El Polvorí, va ser aprovada per unanimitat. L'acord establert en la moció contempla la celebració d'un acte en record al mestre madrileny Sidonio Pintado Arroyo, el proper 13 d'abril a l'edifici de la Torre del Llimó. Sidonio Pintado va ser afusellat el 30 de maig de 1939 a Tarragona.  La moció proposa que en compliment de l’article 54 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, s'ampliï la senyalització i es dignifiquin els Espais de la Guerra Civil a Cambrils més enllà de la Ruta ja senyalitzada al Barri Antic de Cambrils, "per a donar a conèixer als seus nombrosos visitants, el seu ús durant la Guerra Civil com és el cas del Parc Samà, el Castell de Vilafortuny, l’Estació de Ferrocarril i el Port de Cambrils". La moció també proposa la creació d’un Espai Memorial al Cementiri Parroquial de Cambrils que permeti la dignificació de la fossa comuna allí documentada amb 10 dones i 311 homes enterrats durant la Guerra Civil majoritàriament provinents de l’Hospital de Sang de Cambrils.

Acord total al plenari

Abans d'entrar a la votació de la moció, la regidora no adscrita, Encarni Bello, va prendre la paraula per remarcar que l'aprovació de la moció es feia per coherència democràtica i va criticar que en alguna altra comunitat, com ara l'andalusa, el nou govern parli de "buscadors d'ossos" en referència a la recerca de fosses comunes de la Guerra Civil, "tan de bo aquestes iniciatives també es fessin en altres comunitats de l'estat. Per la seva part, la regidora Cinta Ballesté i Ivan Sanz van felicitar els autors de la iniciativa i el regidor de l'AdC va afegir que "s'ha d'intentar frenar l'onada d'odi que ens porta a èpoques que semblaven superades". El regidor de l'NMC, Oliver Klein, va intervenir per manifestar que "el concepte de represaliat polític no ha de tenir cabuda avui en dia, no s'ha de tornar a repetir". Finalment, el regidor Lluís Abella va manifestar que "la memòria històrica ha de servir per a que no es tornin a repetir aquests fets".

Comenta aquest article