Cultura

Exposició

Rafael Romero: «Sóc un artista de visió i de convicció mediterrània, perquè penso que tenim unes arrels que no podem desestimar»

L'artista badaloní Rafael Romero inaugurava, el passat divendres al vespre a la Sala Àgora de l'Ajuntament, la seva exposició de pintura titulada "Blavor"

Per Berta Ruiz

Rafael Romero amb algunes de les seves obres de l'exposició
Rafael Romero amb algunes de les seves obres de l'exposició | Berta Ruiz

L'artista badaloní Rafael Romero inaugurava, el passat divendres al vespre a la Sala Àgora de l'Ajuntament, la seva exposició de pintura titulada "Blavor". Tot i ser policromàtica, l’obra del Romero destaca per les tonalitats blaves, com una constant  reivindicativa de la Mediterrània que, segons afirma, l’ha construït com un pintor blau, costaner, mariner, aquàtic i salí.

Segons va explicar Romero a revistacambrils.cat, "sota l'evocador títol 'Blavor' és un concepte que representa la qualitat de blau mediterrani, de la nostra estimada Mediterrània. Jo sóc un artista de visió i de convicció mediterrània perquè penso que tenim unes arrels que no podem desestimar i que hem de reivindicar. Des de sempre, les meves iconografies i motius són principalment mariners, amb un estil molt propi i personal, amb una explosió de colors absoluta. Sí és veritat que hi destaquen molts els colors blaus, però no solament blaus”. La gran explosió de colors marca i destaca en les seves obres: "intento que estiguin molt contrastats. El color mana molt a la meva obra. Entenc la meva pintura com una pintura profundament cromàtica" .

Per altra banda, tal com va comentar l'artista, “dins de cada quadre hi ha una doble lectura, potser la lectura més immediata –la més estètica–, però si entrem una mica més enllà trobem el símbol: per exemple, els vaixells simbolitzen el moviment constant de l'essència humana; els peixos són aquests éssers misteriosos que formen part d'una altra dimensió o les gavines amb la seva simbologia de llibertat. Trobem símbols molt ben referenciats”. Quant a la tècnica, hi ha algunes peces que són sobre fusta i d'altres sobre tela. “Intento treballar amb tècniques ràpides i d'assecatge ràpid com l'acrílic, però també faig intervencions amb el collage, enganxar papers de colors, llibres vells estripats i enganxats que donen profunditat. És una pintura molt lúdica”.

Alguns dels quadres que formen part de l'exposició

 

L’Apunt

La seva biografia

Rafael Romero (Badalona, 1967) és doctor “Cum Laude” en Belles Arts i professor del “Laboratori de tècniques i materials pictòrics i escultòrics” de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona. Desenvolupa el seu treball artístic des de fa més de 30 anys.

La seva obra ha estat mostrada una cinquantena de vegades individualment i unes 130 col·lectivament a institucions públiques i privades nacionals i internacionals. També ha participat a 15 Fires Internacionals d'Art contemporani i ha estat guardonat en una vintena d'ocasions a diferents certàmens nacionals d'arts plàstiques. Actualment, Rafael Romero és artista de les Galeries Jordi Barnadas de Barcelona, Art Gallery Barnadas Huang de Singapore, María Nieves Martín de Badajoz, Arbre Bleu d' Essaouira, Marroc, Joan Planellas de Tossa de Mar i “In der Mühle” de Schornbach (Alemanya).

La seva obra es troba a diferents col·leccions i museus, entre els quals destaquen el Museu Marugame Hirai d' Art Espanyol Contemporani de Marugame (Japó), el Museu Palau Novella d’Olivella (Barcelona), el Museu d'Art Modern de Tarragona (Tarragona), el Museu del Dibujo Julio Gavín Castillo de Larrés (Huesca), la Casa Museu de Miguel Hernández d’Orihuela (Alicante), el Museu d'Argentona (Barcelona), la Col·lecció Suñol d'Art Contemporani (Barcelona), el Museu Cortijo Miraflores de Marbella (Màlaga), el Museu de Belles Arts de Cartago (Tunis), el Museu Español del Grabado de Marbella (Màlaga) i el Museu Fueguino d'Art de Rio Grande (Argentina).

Comenta aquest article