Societat

Gegants

Els gegants Pere i Camí ja llueixen vestits nous

Per Berta Ruiz

La presentació dels nous vestits dels gegants Pere i Camí es va fer el passat dissabte a la tarda
La presentació dels nous vestits dels gegants Pere i Camí es va fer el passat dissabte a la tarda | Berta Ruiz

Els gegants cambrilencs Pere i Camí ja llueixen vestits nous. Aquest passat dissabte a la tarda es va fer l'acte de presentació del nou vestuari, amb una festa organitzada per la colla Gegantera Tota l'Endenga i el Departament de Festes de l’Ajuntament de Cambrils. La plaça de l'Ajuntament va ser l'escenari escollit per fer l'estrena en públic dels vestits confeccionats artesanalment pel Taller d’Escultura Casserras de Solsona, empresa que té gran experiència en el món geganter, tant en la construcció artesanal de gegants i d’elements festius com en la confecció artesanal dels vestits dels mateixos. El disseny dels vestits i les robes s’han mantingut fidels als vestits originals que portaven fins ara –dins la possibilitat de trobar les robes semblants–.

Davant d'un nombrós públic molt familiar que es va aplegar a la plaça, hi va haver una ballada –juntament amb el Cabo Quiñones i els nanos de la colla gegantera– i es va repartir coca amb xocolata i refrescos per a tota la canalla. En acabar, els gegants es van tornar a col·locar al vestíbul de l’Ajuntament, on presideixen l’entrada a la Casa de la Vila.

Enguany compliran 65 anys

Els gegants Pere i Camí –que aquest desembre compliran 65 anys–, han renovat els vestits en dues ocasions. Ara ja estaven molt deteriorats i entre el Departament de Festes i la Colla Gegantera Tota l’Endenga es va creure convenient fer la renovació dels seus vestits. El Taller d’Escultura Casserras de Solsona ja va confeccionar els anteriors vestits del Pere i la Camí i va construir els altres gegants de Cambrils que formen part del seguici festiu cambrilenc.

L’Apunt

Una mica d’història

L'Ajuntament de Cambrils amb motiu del Centenari de la definició dogmàtica de la Puríssima Concepció de la Mare de Déu, l’any 1954 va encarregar la construcció de dos gegants a l’empresa El Ingenio de Barcelona. El preu final dels dos va ser aleshores de 11.000 pessetes i es van estrenar el 7 de desembre del mateix any. Amb el cap coronat, no representen caps monarques en concret.

L'any 1992 van ser batejats amb el nom de Pere i de Camí, en honor als patrons locals. Des d'aleshores, el Gegant Pere llueix una clau de fusta al pit lliurada per l'alcalde en representació de les claus del municipi, i la Geganta Camí llueix a més d'un ram de flors, arracades i collaret lliurades per l'alcalde en representació del municipi.

Amb una alçada de 3,70 metres el Gegant Pere i de 3,60 la Geganta Camí, estan vestits amb túnica d'una sola peça i capa llarga fins als peus, conjunt que van estrenar l'any 2004 amb motiu del seu cinquantenari i que és el que s’ha renovat aquest 2019.

Els gegants Pere i Camí, junt amb  els gegants Ermengol i Magadalena i 11 Nans, són propietat de l’Ajuntament i des del 1994 estan cedits a  la Colla Gegantera Tota l'Endenga, entitat que té com a principal finalitat el foment de la tradició catalana gegantera.