Informació general

Personal

S'aprova el projecte de la RLT (Relació de Llocs de Treball) de l'Ajuntament després de tres anys de treball

Per Berta Ruiz

Imatge d'arxiu de l'edifici de l'Ajuntament de Cambrils
Imatge d'arxiu de l'edifici de l'Ajuntament de Cambrils | Berta Ruiz

El ple extraordinari del passat divendres va aprovar –amb els vots a favor de l'equip de govern, de l'NMC, de l'AdC i de les regidores no adscrites Encarni Bello i Cinta Ballesté i, les abstencions del PP, Cs i els regidors no adscrits Inma Sierra i Santi Gámez– la Relació de Llocs de Treball (RLT) de l'Ajuntament i dels seus organismes autònoms –Patronat de Música, Patronat de Turisme i del Museu d’Història–. Aquest document, tal com va exposar el regidor d'Hisenda i Personal –Jaume Gila– pretén donar compliment a l’obligatorietat que tenen les administracions de disposar d’un instrument que permeti l'ordenació del personal d'acord amb les necessitats dels serveis i estableix els requisits necessaris per a desenvolupar els llocs de treball. Aquest projecte es va iniciar el 21 d’octubre de 2016. En aquest punt, Gila va recordar que l'any 1997 ja es va començar a demanar per part dels treballadors municipals l'elaboració d'una RLT.

Segons va dir Gila, el projecte ha estat organitzat en cinc fases: la inicial de llançament del projecte, l’estudi organitzatiu, la valoració de llocs de treball i estudi retributiu, la relació de llocs de treball i la presentació del projecte. Per tal de dur a terme la RLT, es va constituir un comitè de valoració dels llocs de treball constituït per tècnics municipals, representants dels treballadors i representants de l’equip de govern.

Les cinc fases de la RLT

  • Inicial del projecte, de comunicació del projecte a l’organització per tal de generar un clima de transparència i fomentar la implicació i col·laboració del personal de l’Ajuntament.

  • Identificació de la situació organitzativa actual, propostes de millora i elaboració de fitxes descriptives, segons l’estudi organitzatiu. Com a resultat d’aquesta fase, es va aprovar l’organigrama horitzó el 2 de juliol de 2018.

  • Valoració dels llocs de treball i estudi retributiu, amb el consens de totes les parts implicades.

  • Presentació del projecte a la Comissió de Valoració i a la Mesa General de Negociació del 18 de febrer de 2019, que va permetre arribar a un acord entre l’Ajuntament i els representants dels treballadors.

  • La culminació serà la implementació de la Relació de Llocs de Treball, de forma gradual i negociada amb els representants dels treballadors.

El regidor d'Hisenda i Personal va explicar que, “estem molt satisfets per la presentació de la RLT. Era un objectiu des de l'inici del mandat que estava recollit al PAM. Ha estat un procés laboriós, però calia prendre el temps necessari per assolir una organització eficient. Es tracta d'un document que millorarà l'organització del Personal, així com els serveis. Que el proper govern tingui en compte que és un document seriós, però que és susceptible de modificacions i adaptacions. S'haurà d'anar implantant de forma gradual”.

Suport de les regidores no adscrites Encarni Bello i Cinta Ballesté

En la ronda d'intervencions de l'oposició, la regidora no adscrita –Encarni Bello– es va mostrar favorable a la proposta. Per la seva part, la regidora no adscrita –Cinta Ballesté– també va donar suport a la RLT, tot i que va puntualitzar que, “potser no és el millor document, però és molt important començar. El proper govern haurà de continuar amb un bon diàleg”.

Suport de l'AdC per "la lluita dels treballadors"

El portaveu de l'AdC –Ivan Sanz– va agrair “la lluita dels treballadors pels seus drets. Per respecte als treballadors, tot i que no és el document que volíem, donarem suport. Són 20 anys de lluita i el govern ha incomplert sistemàticament el calendari i, a vegades sota pressió per aprovar-ho ara, gairebé al penúltim ple del mandat. Crec que és un punt electoralista”. En aquest punt, Sanz va recordar “moments gloriosos” en els què “el govern va fer una pujada de sous discrecional. Ens sap molt greu que partits com ERC i el PSC –que haurien de defensar els treballadors– es dediquin a pujar sous a dit”. Com a mostra de suport als treballadors, l'AdC va recolzar el punt.

David Chatelain (PP): "Arriba tard i malament, un exemple del que ha estat el mandat 2015-2019"

Amb un to molt crític es va expressar el regidor del PP, David Chatelain. Segons va dir, “arriba tard i malament, un exemple del que ha estat el mandat 2015-2019. Un mandat gris, poc encertat i dels pitjors que es recorden. La RLT arrossega un retard brutal. El govern recorda als mals estudiants que es posen a estudiar a corre-cuita. De fet, la celeritat no ha estat el seu fort durant aquest mandat. No obstant això, la negociació posterior serà la clau de tot plegat. El projecte de RLT és manifestament millorable i portarà a incrementar el capítol de Personal en un 45% (més 1,4 milions d'euros)”. El portaveu popular va recordar que quan es va presentar la proposta d'organigrama –el junt de 2018–, el seu grup ja va votar en contra i que, “el que es presenta avui no serà res sense la negociació posterior”. Per tot plegat, el PP es va abstenir en aquest punt.

Imanol Rico (Cs): "És la RLT de la discòrdia, de la discussió i de la vergonya com quan vam veure pujar sous a dit mentre s'està elaborant”

Imanol Rico de Cs també va criticar el punt. Va començar la seva intervenció felicitant i agraint “la immensa tasca, lluita i feina del sindicat dels treballadors. Gràcies a ells, el punt està avui aquí. També agrair la paciència dels treballadors perquè els seus drets i la seva dignitat ha estat trepitjada pel aquest govern i pels anteriors. Ara estem més a prop d'aconseguir unes retribucions més justes”. Segons Rico, “la RLT té deficiències, és la RLT de la discòrdia, de la discussió i de la vergonya com quan vam veure pujar sous a dit mentre s'està elaborant”. El portaveu de la formació taronja va recordar que el procés va començar el març de 2016 i l'adjudicació de l'elaboració de la RLT es va fer l'agost de 2016 per un cost de 40.000 euros. “Inicialment, el procés tenia tres fases i no cinc! Havia de durar 11 mesos i ha durat 31. Ara s'haurà de negociar. Per què se'ns ha ocultat informació a l'oposició? És una pena haver perdut l'oportunitat històrica d'haver elaborat una RLT per unanimitat” va dir el regidor de Cs.

Finalment, el regidor de l'NMC –Oliver Klein– va demanar que “la RLT tiri endavant i es pugui aplicar. Des de l'NMC hem estat crítics durant el procés d'informació, amb els problemes de comunicació, terminis, negociacions... Votarem a favor, però no és un vot favorable al govern”.

Jaume Gila: "En aquests moments és la millor RLT"

El regidor d'Hisenda i Personal –Jaume Gila– va replicar a l'oposició dient, “potser per a vostès no és la millor RLT, però en aquests moments creiem que sí és la millor RLT. Hem treballat dur totes les parts i no ha estat gens fàcil arribar fins aquí. A recalcar que els llocs de treball no són persones, sinó que la RLT té unes fitxes; i que la repercussió econòmica serà gradual”.

Novament des del PP i Cs van tornar a criticar. Chatelain del PP va dir que “aquesta RLT no s'implementarà tal qual s'aprovarà avui. El proper govern haurà de modificar les fitxes i hi haurà un increment que haurem de pagar tots els cambrilencs”. Imanol Rico també va replicar preguntant “d'on sortiran els diners. Dir que serà 'progressiva i negociada' és no dir res. Hem triplicat el temps que marcava el conracte i tampoc hi ha hagut consens entre els partits”.

Comenta aquest article