Informació general

Vaga

Els sindicats CGT, COS i IAC parlen de la vaga del 8M

Aquesta xerrada, celebrada al Casal Popular El Polvorí, està emmarcada dins els actes de les Jornades Feministes organitzades pel col·lectiu feminista Les Filomenes

Per Ignasi Martí

Xerrada amb els representants dels sindicats al voltant de la vaga del 8M, al Casal Popular El Polvorí
Xerrada amb els representants dels sindicats al voltant de la vaga del 8M, al Casal Popular El Polvorí | Cedida

Emmarcat en els actes de les Jornades Feministes organitzades pel col·lectiu feminista Les Filomenes, ahir al vespre al casal popular “El Polvorí” hi va haver una xerrada sobre la propera vaga del 8M. Tal i com van explicar les organitzadores, per fer aquest acte es va triar a sindicats de la CGT, COS i IAC, descartant els sindicats majoritaris (UGT, CCOO) que segons les Filomenes, representen al Règim78 i només convoquen una vaga de dues hores. Gemma Lladó (COS) va animar a reivindicar la igualtat de drets laborals amb la vaga del 8M, que també té un caràcter antifeixista. Marta Minguella (CGT) va emmarcar la creixent mobilització feminista dels darrers dos anys a nivell de l'Estat, i que al Camp de Tarragona ha comportat l'aparició d'assemblees molt actives a Riudoms, Alcover, Vila-seca o el propi cas de Cambrils. Minguella va deixar palès que encara que el 8M potser no aturi tota la productivitat, s'ha de valorar la creixent conscienciació feminista, inèdita fins fa poc. Gorka Martín (USTEC.STES (IAC)) com a representant al sector de l'Ensenyament, va reclamar treballar en una coeducació real. Tots els representants van estar d'acord que la lluita feminista anirà creixent poc a poc, i és en vagues com la de 8M quan es visibilitza. Com que enguany cau en divendres, van desmentir el rumor que la persona que exerceixi la vaga se li descomptarà tot el cap de setmana. A intervencions del públic es va tractar la necessitat de combatre el micromasclisme que inconscientment resulta quotidià i els estereotips culturals inherents del patriarcat. Aquest acte estava organitzat conjuntament amb el CDR de Cambrils.

De milicianes a heroïnes de la rereguarda

El divendres 22 de febrer el col·lectiu feminista Les Filomenes van inaugurar les Jornades feministes, amb la xerrada “De milicianes a heroïnes de la rereguarda: la transformació de la imatge de les dones durant la Guerra Civil” a càrrec de l'estudiant del Grau d'Història de la URV, Anna Sospedra. El lloc va ser el casal popular “El Polvorí”, que es va omplir de curiosos i de públic en general. La ponència va començar amb el paper de la dona  a Espanya a principis de segle XX, i com amb la II República, va anar guanyant drets inimaginables feia pocs anys. Tot i el mite de les milicianes a la propaganda republicana durant la Guerra Civil, Sospedra va remarcar que majoritàriament es van dedicar a la “domesticitat al front”. Tanmateix va remarcar casos com el de Casilda “la miliciana”, Mika Feldman o Rosario “Dinamitera”. Sospedra també va destacar el paper de les dones a la rereguarda, mantenint les famílies sense els homes que eren al front, tenint cura de refugiats o les voluntàries infermeres als hospitals.

Xerrada del passat divendres sobre les milicianes, al Casal Popular El Polvorí / foto: cedida

 

Comenta aquest article