Vandellòs i Hospitalet de l'Infant, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

Salut

Es constitueix la Taula de Salut Comunitària a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

Per Redacció

Taula de debat formada per ciutadans
Taula de debat formada per ciutadans | Cedida

La Regidoria de Salut de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) del municipi han constituït la Taula de Salut Comunitària. El passat dimarts 19 de febrer, es va crear oficialment aquest espai de trobada i de debat de professionals del sector, de tècnics municipals, d’entitats locals i de veïns interessats en aquest àmbit, que es reuniran per abordar les necessitats existents i per plantejar accions encaminades a la millora de la salut i al benestar de la població des de diferents vessants.

Tal com es va explicar en els actes de presentació del projecte organitzats a l’Hospitalet de l’Infant, la regidora de Salut (Celia Ruiz) i la representant de l’ABS (Esther Morales, coordinadora en funcions) seran les encarregades de coordinar les dues subtaules que es van constituir. En concret, una integrada per tècnics municipals de tots els departaments del consistori, que valorarà quines polítiques es podran implementar tenint en compte els recursos i les competències municipals i que també farà un seguiment de les propostes d’acció; i una altra formada per la ciutadania, que posarà de manifest els problemes i necessitats existents al municipi en matèria de salut.

«Ambdues taules es convocaran amb una periodicitat trimestral, aproximadament, i es nodriran mútuament. En aquest projecte, la col·laboració i la coresponsabilitat són factors clau, perquè es tracta de sumar sinergies, recursos i programes per assolir un major grau de penetració en la promoció de la salut », va explicar la regidora de Salut, Celia Ruiz.

Tal com va precisar Ruiz, «l’objectiu és incidir sobre els condicionants socioeconòmics, culturals i ambientals, no sobre la salut pròpiament dita, que és competència de la Generalitat de Catalunya». Com a exemples de determinants de la salut sobre els quals es pot intervenir va posar l’educació, l’atur, l’aigua i el sanejament, l’habitatge, les condicions de treball, les barreres arquitectòniques, etc.

Enquesta ciutadana

Per identificar aquests determinants que influeixen en la salut i en la percepció d’aquesta, precisament, la Regidoria de Salut va encarregar al gabinet d’investigació sociològica i de mercats Ceres una consulta ciutadana sobre la salut al municipi. El passat 5 de febrer, va presentar-ne els resultats d’aquesta enquesta, que serviran de base per a la redacció i implementació de polítiques per part de l’Ajuntament. Aquesta diagnosi de l’estat de salut i la qualitat de vida de la població de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant es pot consultar en el web municipal: www.vandellos-hospitalet.cat

La Taula continua oberta a la participació ciutadana. Si alguna persona vol formar-ne part, encara pot incorporar-s’hi. Per fer-ho, s’ha d’adreçar a la Regidoria de Salut, ubicada a la Casa de Cultura Blanca d’Anjou de l’Hospitalet de l’Infant.