Informació general

Concentració

Avis i Àvies: «Som el poble groc de cabells blancs que sortirem en els llibres d'història que estudiaran les futures generacions»

Unes 150 persones es van aplegar, ahir, a la plaça de la Vila per commemorar l'any de mobilitzacions dels Avis i Àvies, amb la presència destacada del diputat Eusebi Campdepadrós, el senador Josep Rufà i l'alcaldessa Camí Mendoza

Per Lluís Rovira i Barenys

Els Avis i Àvies de Cambrils van complir, ahir, un any de mobilitzacions setmanals
Els Avis i Àvies de Cambrils van complir, ahir, un any de mobilitzacions setmanals | Lluís Rovira i Barenys

Avui fa exactament un any que els Avis i àvies de Cambrils per la Llibertat dels Presos Polítics van fer la seva primera concentració a la plaça de la Vila. Aquest col·lectiu, sorgit de l'ANC local, va fer la seva primera concentració el dimecres 14 de febrer de 2018 i des de llavors fins ara no ha fallat cap dimecres de tot l'any amb l'única excepció del dimecres 26 de desembre, dia festiu de Sant Esteve. Els Avis i Àvies han persistit durant tot l'any i tal com van dir ahir, persistiran i no defalliran.

Unes 150 persones a la concentració d'ahir

Ahir, doncs, era un dia especial. per celebrar l'any de mobilitzacions es va comptar amb el suport de grups d'Avis i Àvies procedents de Tarragona, Reus i Mont-roig del Camp, entre d'altres poblacions. També es va comptar amb el suport de l'ANC local, del CDR Cambrils, entre d'altres. Tot plegat, prop de 150 persones es van aplegar a la concentració d'ahir amb la presència destacada del diputat al Parlament de Junts per Catalunya i secretari primer de la mesa del Parlament, Eusebi Campdepadrós; del senador d'ERC, Josep Rufà i de l'alcaldessa, Camí Mendoza, així com dels regidors Eduard Pellicer i Jaume Gila. També hi havia una presència destacada de mitjans de comunicació per a cobrir aquesta efemèride.

L'acte va començar amb les paraules del portaveu dels Avis i Àvies, Manel Palacios, que va recordar el judici que s'està fent als presos polítics. Tot seguit es van donar les instruccions de la manifestació del dia i es va llegir un manifest en el que es recordava que "a vegades pot semblar que això que fem no serveix de res  perquè pensem que els polítics no estan a l'alçada de les circumstàncies i no saben apreciar el potencial del poble català per ser-hi sempre. Sempre hi som, encara que no acabem de veure clar cap on anem". Més endavant, el comunicat deia que "som els avis i les àvies de l'únic poble europeu que surt als carrers per uns polítics. Nosaltres som el poble groc de cabells blancs que sortirem en els llibres d'història que estudiaran les futures generacions. I quan ens preguntin si hi érem , els contestarem, orgullosos, que cada dimecres érem a una plaça per reclamar que volíem, pels nostres fills, pels nostres nets, un país més just i més democràtic". En el comunicat també es va repassar les altres accions fora de les concentracions setmanals que han anat fent els Avis i les Àvies, així com l'intent de boicot patit pels unionistes l'agost de l'any passat, "ara ens venen uns mesos molt complicats amb la farsa del judici i per això els avis i les àvies de Cambrils sortirem cada dimecres per reclamar la seva llibertat. Anirem a Barcelona, a Madrid i a on faci falta fins aconseguir aquell moment en que no podrem més i llavors ho podrem tot".

Eusebi Campdepadrós: "Les mobilitzacions de la gent són necessàries i imprescindibles"

Després del comunicat es va cantar l'Estaca i la manifestació es va posar en marxa seguint el recorregut habitual que va des de la plaça de la Vila passant pel carrer de Gimbernat, passeig d'Albert, carrer de l'Hospital i, de nou, la plaça de la Vila. Un cop de nou a la plaça, va prendre la paraula Eusebi Campdepadrós per recordar que les mobilitzacions de la gent "són necessàries i imprescindibles. Avui més que mai hem de seguir lluitant, pacífica i democràticament". Campdepadrós va recordar que aconseguir la independència tal com ho està fent el poble català "costa més, hem fet una cosa que no s'ha fet mai fins ara que és voler la independència de manera pacífica i democràtica i en contra de l'estat". Finalment, Eusebi Campdepadrós es va referir al judici farsa "que s'està veien a nivell internacional". Després, va ser el senador Josep Rufà qui va prendre la paraula per subscriure tot el que havia dit Campdepadrós i demanar un minut de silenci pel que havia estat regidor d'ERC a l'Ajuntament de Salou, Sandro Boquet, que ahir a la matinada es va morir. Abans de cloure l'acte, Manel Palacios va recordar que hi ha a la venda els tiquets de bus per anar a la manifestació d'aquest proper dissabte a Barcelona. Amb el cant dels Segadors es va posar el punt i final.