Informació general

Medi ambient

L'equip de govern desestima una proposta de Cs sobre l'afectació al·lèrgica de l'arbrat al municipi

Per Berta Ruiz

Plataners situats a l'avinguda de Josep Vidal i Barraquer
Plataners situats a l'avinguda de Josep Vidal i Barraquer | Berta Ruiz

Ciutadans va demanar en seu plenària que la política d'arbratge al municipi tingui en compte l'afectació al·lèrgica de les espècies que es planten per reduir els efectes en aquelles persones que són al·lèrgiques al pol·len. El portaveu de la formació taronja –Imanol Rico– va presentar una moció, el passat 1 de febrer, en la què demanava que "a l'hora de planificar noves obres, no només es tingui en compte l'efecte estètic, les zones d'ombres i les conseqüències en la vorera de les espècies que es plantin, sinó que també s'hi afegeixi l'afectació al·lèrgica sobre la població".

El text de Cs va exposar que, "el pol·len d'arbres, arbustos, matolls i herbes és una de les principals causes d'al·lèrgia. Les persones sensibles poden patir rinitis, conjuntivitis, febre del fenc, asma, dermatitis i fins i tot fort anafilaxi al contacte amb el pol·len. Publicacions de la FAO adverteixen que cal considerar el que es planta i identificar plantes i arbres poc o gens al·lergògens".

Suport dels grups de l'oposició

La moció va ser ben rebuda pels grups de l'oposició. David Chatelain del PP va dir que és important introduir aquest concepte en la planificació de la plantació de l'arbrat al municipi, així com d'aquelles espècies vegetals que embruten més els carrers. Des de l'NMC, Oliver Klein també va recolzar la proposta i va afirmar que caldria planificar-ho millor.

El govern desestima la proposta de Cs

Per contra, l'equip de govern no va donar el vistiplau a la proposta. El regidor de Benestar Social –Josep M. Vallès– va dir que desestimaven la moció perquè, "ja es tenen en compte les espècies més al·lergògenes com plataners i xiprers de les quals no se'n planten de noves si no és el cas de reposicions puntuals en llocs on hi hagi una alineació d'arbres. Aquest factor ja es té en consideració en els nous projectes". A continuació, Vallès va llegir les recomanacions del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social a les persones al·lèrgiques com: mantenir les finestres tancades per la nit, evitar activitats exteriors en les hores de màxima emissió de pol·len, prendre els medicaments pertinents, no tallar la gespa o no penjar els llençols a assecar perquè poden acumular pol·len. Per tot plegat, segons va dir Vallès, "aquestes són les recomanacions de la màxima autoritat sanitària de l'Estat, per tant, no procedeix estimar la moció perquè no resol la problemàtica". 

Comenta aquest article