Informació general

Gastronomia

Les Jornades de la Galera obriran, un any més, el calendari gastronòmic de 2019

L'agenda de les jornades gastronòmiques de 2019 segueix amb productes com les galeres, la carxofa, els fideus rossos, el vermut, les tapes, el calamar, el vi, l’oli nou i el romesco

Per Berta Ruiz

Imatge de la presentació de les Jornades de la Galera i del calendari. D'esquerra a dreta: Josep Lluís Pastó, Marta Borràs, Mercè Dalmau, Ana López, Camí Mendoza, Eduard Martí, Jordi Jardí i Pau Serra
Imatge de la presentació de les Jornades de la Galera i del calendari. D'esquerra a dreta: Josep Lluís Pastó, Marta Borràs, Mercè Dalmau, Ana López, Camí Mendoza, Eduard Martí, Jordi Jardí i Pau Serra | Berta Ruiz

Les Jornades de la Galera i la Cuina Marinera de Cambrils encetaran de l’1 al 24 de febrer el calendari gastronòmic que, enguany, recull nou campanyes dedicades a productes de proximitat. L’agenda de 2019 continua amb les galeres, la carxofa, els fideus rossos, el vermut, les tapes, el calamar, el vi, l’oli nou i el romesco. Ahir al matí tenia lloc la roda de premsa de presentació a càrrec de l'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; la regidora de Turisme, Mercè Dalmau, i la regidora de Promoció Econòmica, Ana López, acompanyades del vicepresident segon de la Confraria de Pescadors, Josep Lluís Pastó; el president de la Cooperativa Agrícola, Pau Serra; el representant de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Cambrils Eduard Martí; el director de l’Escola d’Hoteleria i Turisme, Jordi Jardí, i la representant de l’associació Xarxa del Port, Marta Borràs.

En la presentació, l'alcaldessa –Camí Mendoza– va destacar la consolidació de les jornades de la galera –les més veteranes del calendari–, així com la profitosa col·laboració pública i privada per tirar endavant totes les jornades. Per la seva part, la regidora de Turisme –Mercè Dalmau– va presentar el calendari gastronòmic, una eina fàcil i pràctica que permet tenir ben present totes les accions gastronòmiques que es fan durant l'any a Cambrils. “Els bons productes que tenim a Cambrils, juntament amb la qualitat dels restauradors i de l'Escola d'Hoteleria i Turisme són la fusió perfecta i un actiu de Cambrils per seguir sent la capital gastronòmica de la Costa Daurada” va dir. La regidora de Promoció Econòmica –Ana López– també va lloar la bona entesa entre tots els sectors implicats i es va centrar en presentar els principals actes de les Jornades de la Galera.

Les nou cites gastronòmiques

El calendari ja es pot trobar als restaurants participants i a l’Oficina de Turisme, es repartirà a totes les fires on hi hagi presència de Cambrils i es farà arribar a les 20 oficines espanyoles de turisme a Europa i els 12 Centres de Promoció Turística de Catalunya que hi ha a diferents capitals d’Europa, Àsia i Amèrica.

  • 15es Jornades de la Galera: de l’1 al 24 de febrer

  • 7es Encarxofa’t a Cambrils: del 8 al 24 de març

  • 7es Jornades dels Fideus Rossos: del 3 al 19 de maig

  • 2n Vermuting Cambrils: del 17 de maig al 2 de juny

  • 8a Cambrils Mar de Tapes: del 7 al 16 de juny

  • 5es Jornades del Calamar: del 27 de setembre al 13 d’octubre

  • 10a Mostra del Vi i la Gastronomia “Cambrils Entrada al País del Vi”: de l’11 al 13 d’octubre

  • 6es Jornades de l’Oli Nou: del 25 d’octubre al 10 de novembre

  • 7es Jornades del Romesco: del 22 de novembre al 8 de desembre

Les 15es jornades de la Galera i la Cuina Marinera

La 15a edició de les Jornades de la Galera i la Cuina Marinera de Cambrils se celebraran del 2 al 25 de febrer amb la participació de 30 restaurants i un programa d’activitats per a tots els públics. La galera serà la protagonista dels menús especials dels restaurants participants, el concurs per a joves cuiners, les degustacions populars, els aparadors dels comerços i les visites a les instal·lacions de la Confraria.

A partir d’aquest divendres i fins el 24 de febrer, els 30 restaurants participants oferiran menús especials amb la galera com a ingredient principal amb una àmplia varietat de receptes, des de les més tradicionals a les més innovadores. Crema de galeres, arrossos de tota mena, saltat de galeres amb calçots, romesco de rap amb galeres i carxofes, bullabessa de galeres, marisc i algues; caneló de galera, fideus rossos amb galeres o galeres a la planxa són algunes de les propostes dels menús, que es poden consultar en aquest enllaç i que costen entre 19 i 49 euros.

Actes populars

Els actes més populars són la fregida de galeres i la galerada popular. La fregida de galeres i calçots amb oli d’oliva verge extra Mestral se celebrarà el proper diumenge10 de febrer a partir de les 9:30 hores a la Cooperativa Agrícola de Cambrils. La galerada popular serà el diumenge 17 de febrer de les 11 a les 14 hores al Mollet del Rec del Port de Cambrils. Els assistents podran gaudir d’una degustació de fideus amb galeres segons la recepta tradicional d’abordo de la Confraria de Pescadors per 4 euros.

Com cada any, també hi haurà demostracions de vela llatina i passejades amb llagut, activitats familiars, exposicions i visites guiades a les instal·lacions de la Confraria per conèixer l’art de pescar galeres i el recorregut que fan des de les barques fins a la llotja.

A més, el diumenge 3 de febrer d’11 a 15 hores hi haurà un vermut i maquillatge solidari de la Lliga contra el Càncer al Lounge Parc Cambrils del Parc del Pescador, i el 17 de febrer s’ha programat l’espectacle de clown familiar “Peskaplàstic” per sensibilitzar sobre l’impacte dels plàstics i els residus al mar i la sobreexplotació de la pesca.

Com és habitual, l’Escola d’Hoteleria torna a participar en les jornades amb el concurs “De la mar als fogons” per a joves cuiners. El proper 6 de febrer un grup de persones expertes seleccionarà les 8 receptes per participar al concurs. El 22 de febrer els i les semifinalistes hauran d’elaborar les seves propostes i exposar-les davant d’un jurat i es lliuraran els guardons.

Comerç, amb bon gust

Les jornades de la galera aniran acompanyades d’una campanya comercial per promocionar la gastronomia i el seu impacte en el comerç. Els establiments de l’Associació Xarxa del Port adherits a la campanya decoraran els seu a paradors i exposaran receptes per donar a conèixer les múltiples aplicacions d’aquest crustaci a la cuina, segons va explicar la representant de l’associació Xarxa del Port, Marta Borràs.