Societat

Festes

Arriba el cap de setmana de la festa de Sant Antoni amb canvi de recorregut dels Tres Tombs

Dissabte es farà l'esmorzar popular a la Cooperativa Agrícola, mentre que diumenge hi haurà els Tres Tombs al voltant de l'Ermita i el concert i el ball al pavelló

Per Redacció

Pas dels Tres Tombs pel carrer de la Verge del Camí, l'any passat
Pas dels Tres Tombs pel carrer de la Verge del Camí, l'any passat | Lluís Rovira i Barenys

Aquest proper cap de setmana tindran lloc els actes de Sant Antoni, la tradicional festa de la pagesia, organitzada per l’Ajuntament de Cambrils amb la col·laboració de la Cooperativa Agrícola. Per començar, el dissabte 19 de gener, a partir de les 9 hores hi haurà una esmorzar popular a base de llonganissa, cansalada, pa torrat, oli nou i fruita a les instal·lacions de la Cooperativa (carretera de Montbrió km2). Els tiquets costaran 4 euros. 

L’endemà diumenge, 20 de gener, durant el matí les cavalleries se concentraran a la zona del parc del Pinaret per participar en l’acte central del programa. A les 11:30 hores hi haurà una missa a l’ermita de la Mare de Déu del Camí i en sortir, a les 12:15 hores, el mossèn farà la benedicció dels animals.

Seguidament, s’iniciarà la cavalcada dels Tres Tombs, encapçalada pel grup de Timbalers Cop de Cap de Cambrils. La cercavila de carros tradicionals i cavalls, que donarà tres tombs al voltant de l’Ermita, comptarà amb la participació del Club Hípic Castells, Club Hípico Tomás Santiago i Hípica Herederos de Santiago i  altres participants que s’hi vulguin afegir.

Nou recorregut dels Tres Tombs cap als carrers de l'Eixample

La novetat d’enguany és la modificació del recorregut, ja que els Tres Tombs passaran per alguns barris del barri de l'Eixample en comptes d'anar per la Parellada. Els carros i cavalls s’aproximaran des de l’avinguda de Charles Darwin cap a l’avinguda de la Independència. Els Tres Tombs començaran pel carrer de la Verge del Camí i seguiran per l’avinguda del Baix Camp i l’avinguda de Josep Vidal i Barraquer, fins a l’alçada del carrer del General Prim, l’avinguda del Baix Camp, el carrer de Jacint Verdaguer, l’avinguda de la Independència i Verge del Camí.

Per acabar la festa, el Palau Municipal d’Esports acollirà a les 18 hores el concert i a les 19 hores el ball de Sant Antoni amb l’Orquestra Cimarron. L’entrada serà gratuïta i el servei de bar anirà a càrrec del Cambrils Club Hoquei.

L’Apunt

La festa de Sant Antoni

La festa de sant Antoni se celebra en un moment clau per al cicle agrícola. Està emmarcada dins la setmana dels barbuts, que es considera la més freda de l'hivern; els barbuts són: Sant Pau, Sant Maür i Sant Antoni. Sant Antoni és el patró dels animals domèstics i de treball. Protegeix els animals de trencadures i malalties i garanteix la fertilitat i el guariment del bestiar.

Aquesta festa era considerada com l'inici del cicle festiu del Carnaval. La gent que sortia a les carrosses anava disfressada, i també al ball de la tarda, considerat el primer ball de Carnaval. Durant molts anys s'havia fet una cercavila amb unes carrosses artístiques, molt guarnides i unes altres satíriques. Els trets més característics de la festa eren la Missa Major de bon matí, la benedicció de les cavalleries i dels animals domèstics, la cavalcada i les cucanyes.

Comenta aquest article