Informació general

Cooperativa

Pau Serra, nou president de la Cooperativa Agrícola

El vinyolenc Pau Serra Pagès és el nou president de la Cooperativa Agrícola de Cambrils després de ser elegit, el passat 20 de desembre, pel consell rector de l'entitat

Per Lluís Rovira i Barenys

Pau Serra, a la sala de reunions de la Cooperativa Agrícola
Pau Serra, a la sala de reunions de la Cooperativa Agrícola | Lluís Rovira i Barenys

El vinyolenc Pau Serra Pagès és el nou president de la Cooperativa Agrícola de Cambrils després de ser elegit, el passat 20 de desembre, pel consell rector de l'entitat. Pau Serra substitueix Jaume Baiges que ocupava el càrrec des del mes de gener de 2010, ara fa nou anys. La nova junta la completen Carles Matas Pujol, com a vicepresident; Joaquim Mas Martí, com a secretari; Josep Lluís Gili, com a tresorer i Josep Soto Martínez i Josep M. Escrivà Sabaté, com a vocals. L'elecció del nou president es va fer un cop s'havia celebrat l'assemblea ordinària en la que es van aprovar els comptes anuals corresponents als exercicis dels anys 2016 i 2017. L'explicació dels comptes va anar a càrrec dels auditors de la Cooperativa Dinamic Auditors.

Pau Serra: "Vull ser el president de tots els socis, siguin productors d'oli, de la verdura o de la fruita seca"

Pau Serra, de 55 anys d'edat, és un pagès de Vinyols. Prové de família pagesa i va estudiar capacitació agrària a Mas Bové. Serra, en declaracions a revistacambrils.cat, es va mostrar il·lusionat en agafar les regnes de l'entitat en aquesta nova etapa tot i que, segons va dir, cal una mica de temps per adaptar-se al nou sistema de treball, "vull continuar amb el nou sistema de transparència i arribar a bon port i és per això que demano la col·laboració dels socis. També he de dir que volem prescindir de tots aquells que fiquen pals a les rodes, molts per interessos particulars". Pau Serra reconeix que les necessitats de l'actual Cooperativa són molt diferents a les que tenia ara fa tres anys, que va estar a punt d'entrar en concurs de creditors, "no hem d'oblidar el passat però sí que hem de pensar en un futur i amb el compromís de tirar endavant tots units i així poder complir el pla de viabilitat de manera que els afectats per la fallida d'ara fa tres anys puguin cobrar tots els seus estalvis". El nou president explicava que "tot i que alguns socis han perdut la confiança en la Cooperativa, lluitarem per recuperar aquesta confiança . Vull ser el president de tots els socis, siguin productors d'oli, de la verdura o de la fruita seca". Serra, a més, s'ha marcat un horari d'atenció als socis que són els dilluns i els dimecres, de 19 a 20h.

L'oli, el producte estrella

Pel que fa a l'oli, el producte estrella de la Cooperativa Agrícola, Pau Serra va voler precisar que l'oli que s'envasa sota l'etiqueta de Mestral està fet, íntegrament, "amb olives dels pagesos d'aquí. Això es controla de manera estricte. Una altra cosa és l'oli que s'envasa amb l'etiqueta Masos. Aquest conté un 50% d'oli Mestral i l'altra 50% el barregem amb oli que comprem i això es fa a gust del nostre client. Aquest oli és el que es ven a grans superfícies com Aldi, Carrefour, Macro, ... Comprem oli per atendre les necessitats dels nostres clients i això es fa per mantenir el negoci. A més, l'oli que comprem és d'oliva arbequina i això ho podem fer ja que no estem dins de la DO Siurana ja que en vam sortir de manera voluntària ara fa un any". Respecte a la marxa de la DO Siurana, Pau Serra, que en formava part del Consell Regulador en representació de la Cooperativa Agrícola de Cambrils, va explicar que feia temps que "no ens sentíem representats i juntament amb altres quatre cooperatives vam enviar una carta per a que es canviessin uns punts d'actuació. Però no se'ns va fer cas i no va canviar res". Pau Serra també considera com a positiva l'entrada de la Cooperativa a l'Associació QVextra, el març de l'any passat, una associació estatal per a la promoció internacional de l'oli d'oliva.

Julio Pérez: "Tot el que estem fent és per pagar els impositors"

En l'assemblea del 20 de desembre es va presentar el balanç dels exercicis 2016 i 2017. Segons explicava Julio Pérez, assessor de la Cooperativa, va costar de quadrar els números d'aquests dos primers anys després de la fallida que es va produir el desembre de 2015, "d'un any a l'altra s'ha vist una gran millora i els números de l'exercici de l'any 2018, que els presentarem el proper mes de maig, seran molt positius. En aquest moment el principal problema és la gent, el soci. Si la gent ajudés, l'estabilitat seria molt millor".

D'altra banda, la Cooperativa Agrícola manté dos fronts oberts amb l'Ajuntament, l'un és per l'adquisició de l'antic celler i l'altre per a obtenir el permís per acollir caravanes a dues de les naus del recinte que estan buides. Pel que fa a l'adquisició de l'antic celler, Julio Pérez va dir que hi ha hagut converses amb els representants municipals i ara fa dos mesos la Cooperativa va fer arribar la seva proposta definitiva "i encara esperem una resposta de l'Ajuntament". Pel que fa al permís per a guardar caravanes i autocaravanes, l'Ajuntament l'està denegant de manera reiterada. Julio Pérez explica que "si podem vendre patrimoni, com és l'antic celler que acull el Museu Agrícola, i ens donessin el permís per a posar les caravanes i autocaravanes, seria una gran suport. Tot el que estem fent és per pagar els impositors"

 

 

L’Apunt

Nova certificació IFS a la Cooperativa Agrícola
La Cooperativa Agrícola va obtenir, a principis d'aquest passat mes de desembre, la certificació IFS Food 6.1. La IFS Food és una norma de seguretat alimentària reconeguda per la Global Food Safety Initiative (GFSI) per a auditar empreses que fabriquen aliments o empreses que empaqueten productes alimentaris a granel. Fa 18 mesos que els departaments de qualitat, producció i comercial de la Cooperativa, amb el suport d'una empresa externa especialitzada en certificacions de qualitat alimentària i coordinats per l'assessor Julio Pérez, van començar a treballar per assolir aquest repte. Les modificacions a fer van afectar l'envasat amb la instal·lació d'una nova envasadora inaugurada el març de l'any passat; la creació d'un nou magatzem d'estoc; la creació d'una nova àrea de càrrega i descàrrega pel control de mercaderies i la revisió de l'almàssera. L'auditoria final es va produir els passats 30 i 31 d'octubre i el 3 de desembre es va rebre la certificació IFS amb un assoliment del 92,44%. Segons va explicar Julio Pérez, "som la primera almàssera i envasadora de Catalunya que té certificació IFS i una de les primeres de l'Estat Espanyol. Això significa que se'ns obren moltes portes a nous mercats estatals i europeus. Hi ha països com EEUU, Japó o Alemanya en els que és un requisit indispensable tenir aquesta certificació per a poder entrar-hi a vendre".

Comenta aquest article