Vandellòs i Hospitalet de l'Infant, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

El procés de Pressupostos Participatius 2019 de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, en marxa

Per Redacció

Cartell dels Pressupostos Participatius
Cartell dels Pressupostos Participatius | Cedida
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha engegat, per tercera vegada consecutiva, el procés de pressupostos participatius, un mecanisme de participació i gestió del municipi mitjançant el qual la ciutadania podrà proposar a què es destinarà una part dels recursos municipals: 200.000 euros del pressupost de 2019. Perquè aquest procés sigui un canal més efectiu de democràcia participativa, en aquesta edició l’Ajuntament hi introduirà algunes millores, després d’haver-ne avaluat amb deteniment les experiències anteriors i els suggeriments que li han fet arribar els participants. L’objectiu és que la informació arribi a tota la població i hi prengui part el màxim nombre de ciutadans possible.
 
Com a principal novetat, hi haurà una única butlleta de votació que inclourà propostes tant  dels nuclis de costa (l’Hospitalet de l’Infant i l’Almadrava) com dels nuclis d’interior (Vandellòs, Masriudoms i Masboquera), de manera que els veïns empadronats al municipi podran votar no només propostes que afecten a la zona on viuen sinó també aquelles altres que afecten a l’ altra zona però igualment són del seu interès. D’aquesta manera, a més d’atendre una de les demandes de la població, l’Ajuntament apostarà per reforçar el sentiment de pertinença al municipi en conjunt. Per garantir l’equilibri territorial, el consistori s’ha marcat com a condició que les propostes escollides com a guanyadores afectin més d’un nucli de població.
 
A diferència dels anys anteriors també, el consistori es reservarà el dret de reformular les propostes presentades, mantenint l’essència d’aquestes, per agrupar sota un mateix títol aquelles que siguin similars o per introduir-hi modificacions que consideri oportunes.                                                                                               
Les altres novetats consistiran en l’ampliació dels terminis de presentació de propostes i de votació; i en l’increment d’espais físics on les persones que viuen o treballen a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant podran dipositar les butlletes amb les seves dues propostes com a màxim; i on, posteriorment, les persones empadronades al municipi, de 16 anys o més, podran votar un màxim de tres propostes. A més de a la Casa de la Vila de l’Hospitalet de l’Infant i a l’Ajuntament de Vandellòs, serà possible fer-ho a: la biblioteca municipal i la piscina coberta de l’Hospitalet; a la biblioteca municipal i a Ca la Torre de Vandellòs; i també al Casal de Masriudoms i al Casal de Masboquera.

Presentació de propostes fins el 13 de gener

Igual que l’any passat, qui ho prefereixi podrà presentar les seves propostes i votar per internet: a través del web municipal. Tant si s’opta per una fórmula com per l’altra, el termini de presentació de propostes serà del 18 de desembre al 13 de gener; i el de votació, del 21 de febrer al 6 de març. Abans de la fase de votació, una comissió de personal tècnic municipal realitzarà la valoració tècnica i econòmica de les propostes presentades, que com sempre hauran de complir uns requisits: fer referència a competències municipals, ser concretes i avaluables econòmicament, ser inversions, ser viables tècnicament, ser accions sostenibles i ser d’interès general. I és que només seran portades a votació les propostes validades.
 
Pel que fa a les sessions obertes al públic, l’Ajuntament va organitzar una sessió de presentació dels Pressupostos Participatius 2019 el dilluns 17 de desembre; i té prevista una sessió informativa, prèvia a la votació, sobre les propostes validades, el dijous 7 de febrer; i una sessió de retorn, per donar a conèixer els resultats del procés, el dimarts 12 de març) també als dos pobles. 
 
Més informació a l'apartat de Pressupostos Participatius 2019.
 

Comenta aquest article