Infocomercial

Escornalbou reneix

Important intervenció pública amb l’objectiu de posar en valor el castell-monestir d’Escornalbou, un tresor patrimonial del sud de Catalunya

Per Redacció

Exterior del Monestir d'Escornalbou
Exterior del Monestir d'Escornalbou | Diputació de Tarragona

2018 haurà estat un any important per a Escornalbou. L’inici d’un projecte, l’Operació Baronia d’Escornalbou. L'inici d'un projecte impulsat des de la Diputació de Tarragona amb el cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, l'Operació Baronia d'Escornalbou, que té com a objectiu la posada en valor d’aquest castell-monestir i el seu entorn, un tresor patrimonial i rural a la Costa Daurada, del qual en formen part un estol de petits municipis de la comarca del Baix Camp i el Priorat. Una iniciativa pública que compta amb finançament europeu, i que, entre d’altres, ja és a punt d’aconseguir una fita històrica en el monument: dur l’aigua potable al castell, el que ha de permetre una millora de l’atenció i el servei als visitants, alhora que simbolitza el renaixement de l’espai.

Mirador excepcional

El castell-monestir d’Escornalbou és un monument visitable del qual en són copropietaris la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya, gestionat per l'Agència Catalana de Patrimoni. La muntanya d’Escornalbou, que dóna nom a aquest petit territori, ha estat històricament un mirador excepcional sobre la Mediterrània, amb unes vistes impagables. Restes neolítiques, iberes, romanes, musulmanes i cristianes posen de manifest que la muntanya ha estat habitada al llarg dels segles, cobdiciada com a torre de guaita.Un territori rural, el de la Baronia d’Escornalbou, que té la seva icona en el castell-monestir, construït al segle XII, en el mateix moment que alguns dels monestirs medievals més cèlebres de Catalunya, fruit de la repoblació del territori arran de la conquesta cristiana. Els municipis que en formaven part eren: l’Argentera, Colldejou, Duesaigües, Pradell de la Teixeta, Riudecanyes, la Torre de Fontaubella i Vilanova d’Escornalbou.

Malgrat la seva importància cultural i el seu potencial turístic, hi ha consens al voltant del fet que Escornalbou és encara un gran desconegut per a una gran part de la població. El nombre de visites guiades a l’interior del Castell d’Escornalbou s’ha mantingut al voltant dels 17.000 a 20.000 visitants durant els darrers anys.Pel que fa a dades relatives a visites al castell, en destaca la visita del turista francès, que representa el 45% de tots els turistes estrangers que entren al castell.

Vistes del Monestir d'Escornalbou (Diputació de Tarragona)

Un gran desconegut

D’aquí que la Diputació de Tarragona hagi impulsat l’Operació Baronia d’Escornalbou, que preveu la millora de l’espai i el seu entorn amb la idea de consolidar el monument i tot el seu territori com un atractiu cultural, turístic i identitari del Camp de Tarragona i del conjunt de Catalunya. Un espai que atregui el turisme cultural, familiar i de natura, tant de dins com de fora del país, en trobar-se situat en el rovell de l’ou de l’oferta que constitueix la Costa Daurada.

Les obres que s’hi han dut a terme aquest 2018 són diverses. D'una banda ja es dóna per finalitzada l'ordenació de l'entorn, i han comptat amb finançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), de la Unió Europea. D’una banda ja es dona per finalitzada l’ordenació de l’entorn, que ha consistit en la restauració de tot un seguit d’antigues construccions (coberts, corralines, corrals i cases), amb la idea d’afavorir la interpretació tant de la vida monàstica com secular d’aquest espai. A més, s'hi han fet treballs per adequar l'espai exterior de les muralles i les balmes, alhora que s’han recuperat basses i aljubs. D’altra banda, ja és a punt de finalitzar-se la intervenció “estrella” d’aquest projecte, en la seva fase inicial, que és la pujada de l’aigua potable al castell des del municipi de l’Argentera. Una aigua absolutament necessària per tal que el castell-monestir d’Escornalbou pugui fer el salt endavant que li reclama el seu potencial intrínsec.

Monestir d'Escornalbou (Diputació de Tarragona)

Un projecte que durarà anys

El renaixement d’Escornalbou, però, no s’acaba el 2018. El projecte consta d’altres fases, que s’executaran al llarg de 2019 i 2020, i que, entre d’altres intervencions, preveuen la posada en marxa d’una aula de formació forestal, la recuperació i millora dels camins i senders que comuniquen les set poblacions amb el castell-Monestir d’Escornalbou, la restauració de l'església i de la torre, la consolidació de l’estructura de la planta noble, la rehabilitació de les golfes, la teulada i les antigues dependències de la família d'Eduard Toda, i la creació d'un espai d'acollida de visitants i d'una àrea de repòs.

Tot plegat en un territori que, més enllà del seu valor patrimonial i cultural, compta amb espais i boscos d’un gran valor natural i ambiental, que permeten la pràctica del turisme actiu i esportiu a diferents nivells. Una muntanya, a més, carregada d’història i de llegendes, que ha servit de font d’inspiració a artistes tan universals com Antoni Gaudí o Joan Miró. En el cas de Gaudí, recents investigacions apunten que va ser justament aquí on l’arquitecte va trobar la font d’inspiració que li va permetre idear algunes de les seves obres més emblemàtiques.

Representants polítics en una visita al recinte (Diputació de Tarragona)

 

Comenta aquest article