Informació general

Pressupost

L'equip de govern presenta un pressupost de 45,1 milions d'euros per a l'any 2019

El pressupost per al proper exercici s'incrementa en 1,1 milions d'euros més respecte l'any 2018. Una de les àrees que més creix, segons van presentar ahir en roda de premsa, és l'àrea de serveis a la Persona que augmenta més de 309.000 euros

Per Berta Ruiz

Roda de premsa de presentació del pressupost municipal. D'esquerra a dreta: Ana López, Camí Mendoza, Jaume Gila i Mercè Dalmau
Roda de premsa de presentació del pressupost municipal. D'esquerra a dreta: Ana López, Camí Mendoza, Jaume Gila i Mercè Dalmau | Berta Ruiz

L’equip de govern de l’Ajuntament de Cambrils presenta, aquest matí en sessió plenària, el pressupost per a l'exercici 2019 que puja a 45.103.334 euros (1.156.624 euros més que l'any 2018). Ahir al matí tenia lloc la roda de premsa de presentació d'aquest pressupost, a càrrec de l'alcaldessa –Camí Mendoza–, el regidor d’Hisenda i Personal, Jaume Gila, i les regidores Mercè Dalmau i Ana López.

En una primera intervenció, Mendoza va explicar que el pressupost de 2019 servirà per completar el Pla d’Acció Municipal de l’equip de govern, i s’ha construït sobre els eixos de la recuperació econòmica, l’aposta per la cultura i l’educació, el foment de la convivència i la cohesió social, la millora de l’espai públic i l’eficiència en la gestió de recursos. La despesa corrent s’ha pogut augmentar, tal com va apuntar, gràcies a l’alliberament de càrregues financeres, l’estalvi energètic, l’ajust realista dels ingressos en base als exercicis anteriors, i la millora de l’eficiència i l’eficàcia de l’administració.

En la línia dels pressupostos anteriors, segons va apuntar Mendoza, creixen les partides de l’àrea de serveis a la persona i en especial les de benestar social. Concretament, el pressupost de l’àrea de la persona augmenta amb 309.448 euros més que respecte a l’exercici anterior i se situa en els 6,57 milions d’euros.

Increment d'un 80% en ajuts per a la compra de llibres i material escolar

En l’àrea de benestar, segons el govern, s'incrementen els ajuts d’emergència social, ajuts a domicili, ajuts d’urgència, ajuts per combatre la pobresa energètica, subvencions socials i ajuts per la distribució d’aliments. Cal destacar també l’increment en un 80% d’ajuts per a la compra de llibres i material escolar. En l’àrea d’Ensenyament, es pretén consolidar el projecte de Ciutat Educadora, incrementant substancialment les partides destinades a les llars d’infants, escola de música, tarifació social i els diferents serveis educatius.

A més, el pressupost 2019 inclou el desplegament de les polítiques d’igualtat de gènere i LGTBI, així com polítiques de promoció de salut, tal com va apuntar l'alcaldessa ahir.

"Consolidació de la recuperació econòmica"

D’altra banda, la proposta del govern prioritza "la consolidació de la recuperació econòmica", segons van exposar ahir en la presentació. Amb el pressupost aprovat, es podrà treballar per desenvolupar el Pla de Dinamització del Comerç, el Projecte Cambrils 2030, la dinamització i consolidació de les noves fires, el Pla Estratègic del Turisme per promocionar i desestacionalitzar l’activitat i seguir reforçant el posicionament de Cambrils com a destinació de turisme gastronòmic, familiar i esportiu.

El govern municipal, segons va dir Mendoza, també aposta per augmentar els recursos destinats en la millora de l’espai públic. Així doncs, es preveu un increment significatiu en les partides de manteniment de carrers, parcs i jardins i platges. També es reforça la seguretat amb un augment del pressupost de 101.949 euros, que ha de servir per posar al dia la Policia Local davant dels nous reptes de seguretat que planteja el context actual.

Reobertura de Ràdio Cambrils i l'Oficina Local de l'Habitatge

Finalment, els pressupostos inclouen alguns projectes previstos pel govern. És el cas de la reobertura de Ràdio Cambrils; i l’Oficina Local de l’Habitatge, complementada amb el Pla Local d’Habitatge.

A més, durant el 2019 s’iniciarà la implantació de la Relació de Llocs de Treball (RLT), llargament reivindicada pels treballadors i treballadores de l’Ajuntament, que suposarà també una millora de la qualitat dels serveis municipals.

Reducció de l’endeutament

Per la seva part, el regidor d'Hisenda –Jaume Gila– va ser l'encarregat de desglossar algunes de les grans xifres del pressupost. Pel que fa a l’endeutament, va destacar que des de l’inici del mandat s’ha aconseguit reduir a la menys de la meitat (de 44,9 a 23,79 milions) sense pujar la pressió fiscal i mantenint o en alguns casos ampliant els serveis. En la mateixa línia, el pressupost preveu que l’Ajuntament de Cambrils acabi el 2019 amb deute pendent de 19,33 milions d’euros, que situa la ràtio d’endeutament en el 44,69% (14,80 punts per sota del 2018).

Segons va dir Gila, "es tracta d'un pressupost realista, que té en compte criteris de prudència i equilibri pressupostari. És un reflex de les prioritats del govern i l'eina clau de la gestió pública per complir amb els objectius del PAM. S'ha fet una previsió realista dels ingressos i les liquidacions d'exercicis anteriors avalen els resultats. Hem fet contenció de la despesa i hem sanejat les finances municipals, mantenint sempre els serveis als cambrilencs. Els nostres objectius són seguir prioritzant a les persones, la recuperació econòmica, la millora dels espais públics i el servei als cambrilencs".

Organismes autònoms i empreses municipals

El Pressupost dels Organismes Autònoms i les empreses municipals pel 2019 és el següent:

Mercè Dalmau i Ana López responen a les crítiques de l'oposició que els titllen de "continuistes"

Davant les habituals crítiques de l'oposició que titllen els pressupostos municipals de "continuistes", les dues tinents d'alcalde –Mercè Dalmau i Ana López– van voler puntualitzar una sèrie de qüestions. Dalmau va afirmar: "evidentment que són continuistes i de manteniment perquè tenim unes obligacions i uns serveis que hem de mantenir per als ciutadans. El pressupost és la definició d'un programa de govern i de les necessitats del municipi, que s'han de seguir donant governi qui governi. Als diferents augments en les partides ja es veu on hi vol posar l'accent el govern". En una mateixa línia es va expressar López qui va recalcar que, "quan diuen que són continuistes sembla que sigui una definició pejorativa. Crec que ser continuista és donar continuïtat amb seriositat. A vegades s'usen moltes frases fetes com 'anem sense rumb' o 'és un pressupost fantasma'. Queda demostrat que s'estan fent accions noves. Hi ha polítiques continuistes però també d'altres innovadores per assentar les bases de futur. Tot s'ha de revisar i no es pot fer un daltabaix".

Comenta aquest article