Informació general

Criminalitat

La Policia Nacional desarticula a Cambrils una organització criminal de proxenetes

Per Redacció

Imatge del moment del registre policial
Imatge del moment del registre policial | Cedida

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal d'explotació sexual de dones de diferents nacionalitats a Cambrils. Les víctimes eren obligades, sota amenaces i coaccions, a estar disponibles les 24 hores per dur a terme els serveis sexuals que se'ls requerís i subjectes a sancions si incomplien les normes internes. Els proxenetes havien arribat a regentar tres prostíbuls a la localitat i ara funcionava un d'aquests en un xalet. S'ha detingut a nou persones que integraven aquesta organització.

Denúncia inicial d'una víctima

L'operació inicial es va iniciar a finals de l'any 2016 quan una dona de nacionalitat romanesa va denunciar que estava sent obligada a exercir la prostitució per part d'un matrimoni estranger i els seus col·laboradors en un prostíbul de Cambrils. En la seva declaració detallava que ella i altres dones havien d'estar disponibles les 24 hores, havien d'abonar la meitat del que pagava el client i estaven sotmeses a un sistema de multes si no complien. També havien de pagar una quantitat en concepte de lloguer i manutenció, així com participar en les tasques de manteniment del local.

Organització en quatre esgraons de control

La investigació duta a terme va permetre conèixer que es tractava d'una organització criminal amb una estructura totalment jerarquitzada i diferenciada en diferents rols per cadascuna de les persones que la integraven. En un primer nivell es trobava la parella formada per un ciutadà francès i la seva companya de nacionalitat romanesa, sent ells dos els principals responsables de l'organització. Per encobrir il·legalment les seves activitats il·lícites havien creat una mercantil sense activitat real l'objecte social de la qual eren activitats d'astrologia i espiritisme, constant ella com a administradora única.

En un segon nivell es trobava un altre ciutadà francès, el qual encara no ha estat detingut. En un tercer esgraó hi havia quatre persones més –tres francesos i una brasilera– que s'encarregaven de l'obtenció i el desviament dels beneficis. Per això, amb la finalitat de blanquejar els ingressos de l'organització, utilitzaven datàfons de dos bars de la localitat on els clients del prostíbul havien d'abonar el cost dels serveis sexuals. En un quart nivell es trobaven les tres encarregades o mamis –dues espanyoles i una colombiana–. Elles controlaven directament a les víctimes i executaven les ordres dels màxims responsables. 

En els registres efectuats al prostíbul i en el domicili dels dos responsables es va intervenir abundant documentació relacionada amb les activitats il·legals, així com 5.500 euros en metàl·lic.

Els detinguts als quals se'ls imputen delictes relatius a la prostitució, tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual, contra els drets dels ciutadans estrangers, pertinença a una organització criminal i blanqueig de capitals, van ser posats a disposició de l'autoritat judicial competent.

L'operació ha estat realitzada per agents de les Brigades Provincials i Locals d'Estrangeria i Fronteres de Tarragona i Reus, en col·laboració amb la Policia Local de Cambrils.

Comenta aquest article