Cultura

Exposició

S'inaugura l'exposició «El farcell de la postguerra. Quan la gana aguditza l'enginy» al Museu Molí de les Tres Eres

Per Redacció

Imatge de l'exposició instal·lada al Museu Molí de les Tres Eres
Imatge de l'exposició instal·lada al Museu Molí de les Tres Eres | Berta Ruiz

Ahir al vespre s'inaugurava al Museu Molí de les Tres Eres l'exposició "El farcell de la postguerra. Quan la gana aguditza l'enginy", una mostra inclosa a la 3a Biennal d'Art Contemporani Gastronòmic amb la col·laboració de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859. L'acte va comptar amb la presència de l'alcaldessa –Camí Mendoza–, el regidor de Cultura i Festes –Lluís Abella– i el director del Museu d'Història, Gerard Martí.

La mostra "El farcell de postguerra" vol retre un homenatge a totes aquelles famílies que van viure una de les etapes més dures i llargues del nostre país. Els tres anys de la Guerra Civil havien deixat una economia totalment desorganitzada: el comerç es va paralitzar, hi van haver grans dificultats en els transports, les comunicacions, manca de matèries primeres i de carbó, de recanvis de maquinària i de productes auxiliars, però l’aparell productiu, es a dir, fàbriques i tota la maquinària havien restat pràcticament intactes. Una vegada acabada la guerra comença un període de recuperació aprofitant les possibilitats que donava una mà d’obra extremadament barata i sense cap possibilitat de protestar per les miserables condicions de vida i treball.

La política econòmica del govern fou desastrosa i va provocar l’aparició d’un mercat negre al marge de l’oficial, en el que calia moure’s per tal d’aconseguir el menjar. Alhora era convenient tenir bons contactes amb les autoritats, militars, municipals o policials, perquè les coses fossin més fàcils. La majoria de la població vivia en condicions precàries, treballant moltes hores i obtenint pocs diners, amb els que no tenia accés als aliments que proporcionava l’estraperlo, el comerç il·legal que abastava de productes el mercat negre. Mentre els preus oficials corresponien als cupons adjudicats a les famílies i que eren insuficients –en moltes ocasions ni tan sols es podia comprar el que la cartilla adjudicava–, es podien comprar majors quantitats i altres productes de manera il·legal i a preus molt més alts.

Diferents imatges de l'acte d'inauguració de la mostra, ahir al vespre

 

Comenta aquest article