Informació general

Transport

El Govern convocarà «immediatament» la cimera per definir la implantació d'un tren tramvia a Cambrils i Salou

Per Redacció

Imatge de l'actual línia ferroviària de la costa al seu pas per Cambrils
Imatge de l'actual línia ferroviària de la costa al seu pas per Cambrils | Lluís Rovira i Barenys

El Govern de la Generalitat convocarà “immediatament” la cimera amb els ajuntaments de Salou i Cambrils, Foment, Adif i la Generalitat per abordar la integració de la línia del ferrocarril que creua els nuclis urbans d’ambdós municipis i la implantació d’un servei de tren tramvia, segons informava ahir l'ACN. Així ho va confirmava, ahir, el conseller Damià Calvet en la Comissió de Territori al Parlament, després de l’anunci que va fer el 31 d’octubre passat a Salou. D’altra banda, en resposta a les preguntes del grup parlamentari de Cs, el conseller ha defensat la planificació de serveis de tren i autobús que s’ha acordat amb el territori davant la posada en funcionament de la variant de Vandellòs del Corredor Mediterrani.

La diputada de Cs –Marina Bravo– ha acusat el Govern de no haver demanat formalment a Foment el traspàs de la línia ferroviària de la costa i de ser l’únic responsable que no hi hagi res preparat per a la posada en marxa del tren tramvia entre Cambrils i Salou. Tot i que ha admès la “ineficiència” del govern espanyol, la diputada ha criticat que el Govern ha tingut “20 anys” per planificar-ho i, a dia d’avui, encara no ha aclarit els terminis ni els materials que preveu destinar a la línia. 

Calvet ha explicat que el 2015 van demanar al ministeri la continuïtat de la línia actual com a tren tramvia, però que Foment no va atendre la petició. Davant d’això, ha afegit, a l’abril es va signar un acord sobre les infraestructures ferroviàries estratègiques amb els ajuntaments de Tarragona, Reus, Salou, Cambrils i Vila-seca.

El conseller ha recordat també que, en breu, es farà una cimera per establir el full de ruta del tren tramvia i per definir el calendari de desmantellament i d’entrega dels terrenys que ara ocupa la via de la costa. Calvet ha avançat que això podria requerir d’un pla director que fixi una solució urbanística amb criteris d’homogeneïtat i continuïtat entre els municipis de Salou i Cambrils.

Més trens i menys temps de trajecte

El titular del Departament de Territori ha recordat que l’acord preveu la remodelació dels trens regionals, amb millors freqüències, més ràpides i amb més cadència. Calvet ha detallat que hi haurà quatre trens diaris de l’R16 que circularan per la línia d’alta velocitat, de manera que es podrà arribar de Cambrils a Barcelona en 52 minuts. A més, els ‘Intercity’ entre Tarragona i Barcelona passaran de dues a cinc freqüències al dia i hi haurà dos trens més del servei convencional. També hi haurà cinc ‘Intercity’ entre Reus i Barcelona, amb un temps de trajecte d’una hora i tretze minuts, 38 menys que la connexió actual. 

Així mateix, el conseller ha recordat que es crearà la nova línia R17 que connectarà l’estació de Salou-PortAventura i Barcelona amb quatre freqüències al dia. Aquesta nova línia exigirà una actuació d’ampliació i millora de l’estació adjacent al parc temàtic, la qual també es reforçarà amb trens de rodalies llançadora amb l’estació de Tarragona. 

Segons Calvet, la reordenació i l’augment dels serveis ferroviaris donarà resposta a les necessitats dels ciutadans. A més, ha afegit que el servei es complementarà amb les línies d’autobús existents i amb la millora de les connexions amb l’estació del TAV i l’aeroport de Reus, una mesura que tindrà un cost de més d’un milió i mig d’euros. 

Per la seva banda, el diputat de Cs –Francisco Domínguez– ha lamentat que els veïns, com ara els de Salou, “no saben com quedarà connectat el seu municipi” i ha opinat que els canvis semblen “un ajust senzill d’horaris”. El conseller li ha respost que es farà una campanya informativa i s’ha mostrat tranquil perquè han fet “la feina que tocava”. 

El pacte també incloïa la polèmica estació intermodal al sud de l’aeroport, que Foment no contempla i que el Govern vol que es construeixi. En aquest sentit, Calvet ha tornat a criticar els incompliments “reiterats” i “dolorosos” de l’Estat en matèria d’infraestructures.

Comenta aquest article