Informació general

Veïnat

Enrenou a la Casa de la Vila pel tall d'aigua a sis famílies

Comaigua havia tallat el subministrament d'aigua, dimarts al matí, a diferents habitatges de l'avinguda de les Flors, a Vilafortuny. Des de fa uns quatre anys, un grup de famílies va entrar a ocupar aquestes cases

Per Berta Ruiz

Algunes de les famílies es van concentrar al vestíbul de l'Ajuntament
Algunes de les famílies es van concentrar al vestíbul de l'Ajuntament | Berta Ruiz

Un grup de famílies va acudir a l'Ajuntament, ahir al matí, per protestar contra el tall del subministrament d'aigua que s'havia fet dimarts al matí a diferents habitatges de l'avinguda de les Flors, a Vilafortuny. En un primer moment els veïns afectats van entrar a la sala de plens amb la intenció de quedar-s'hi com a senyal de protesta. Després d'una estona la Policia Local els va fer sortit de la sala i van estar-se al vestíbul de l'Ajuntament.

Segons van explicar, el dimarts al matí, a primera hora, operaris de Comaigua havien acudit per realitzar el tall –perforant i tapant la connexió del carrer–, custodiats per un ampli desplegament policial format per dues furgonetes antidisturbis dels Mossos d'Esquadra, tres vehicles de la Policia Local i dos cotxes més dels Mossos d'Esquadra. Es tracta d'un grup d'unes sis famílies que, des de fa uns quatre anys aproximadament, van entrar a ocupar aquestes cases. Anteriorment ja se'ls havia tallat el subministrament de llum i d'aigua en alguna ocasió. Els mateixos implicats van reconèixer a revistacambrils.cat que quan, en anteriors ocasions, se'ls hi han tallat aquests subministraments bàsics han trobat la fórmula per seguir tenint-ne per d'altres vies. Segons la versió de les famílies, aquesta promoció de cases va ser construïda per un constructor que va fer fallida, ho va deixar “abandonat” i no hi hagut cap denúncia contra aquestes ocupacions.

Francisca Pino (PAVPS): "Aquestes famílies no es neguen a pagar. Estan disposats a pagar un lloguer social i uns comptadors socials"

Mentre estaven a la sala de plens, el grup de persones que protestaven van poder parlar amb el regidor de Benestar Social, Josep M. Vallès. Les famílies van demanar que se'ls retorni el subministrament d'aigua, perquè allí hi viu molta canalla. La seva principal reivindicació, segons ells, és que, des del consistori, no se'ls facilita ni el certificat de vulnerabilitat ni l'empadronament al municipi. Ambdós documents, segons van explicar a revistacambrils.cat, són indispensables per poder acollir-se a qualsevol tipus d'ajuda o bonificació social, així com qualsevol servei municipal. Una veïna implicada en processos de desnonaments –Francisca Pino–, va comentar que, “aquestes famílies no es neguen a pagar. Estan disposats a pagar un lloguer social i uns comptadors socials, però si se'ls hi nega el certificat de vulnerabilitat i el padró, és un peix que es mossega la cua. Sembla ser que l'Ajuntament de Cambrils no vol segons quin tipus de gent, i sembla ser que consideri aquesta gent com a ciutadans de tercera. Sembla ser que el que estan fent és pressionar-los perquè marxin”.

L'Ajuntament està gestionant i valorant el cas de cada família

Segons han informat de l'Ajuntament de Cambrils a revistacambrils.cat, el certificat de vulnerabilitat va lligat a la llei 24/2015 de pobresa energètica i és un document de gestió interna que s'envia a les companyies de subministraments que ho sol·liciten abans de realitzar qualsevol tipus de tall en un habitatge. És a dir, abans de procedir a tallar la llum o l'aigua, l'empresa en qüestió pregunta a l'ajuntament del municipi si aquella família es troba en situació de vulnerabilitat. Val a dir que, prèviament, els Serveis Socials han de fer una valoració prèvia de cada cas, tenint en compte una sèrie de requisits i criteris objectius–renda, persones a càrrec, etcètera–. En el cas d'aquestes famílies de Cambrils, l'Ajuntament està gestionat i valorant el cas de cada família. Sembla ser que algunes d'aquestes ja es troben en procés de valoració, però d'altres van iniciar la tramitació ahir mateix. Per altra banda, des del consistori han volgut deixar clar que, en cap cas, l'Ajuntament dóna ordre de dur a terme cap tall de subministrament.

L'activista Jorge Fernández disposat a acampar a la plaça

A la concentració d'ahir al matí també hi era present l'activista –Jorge Fernández– qui va anunciar que estava disposat a acampar a la plaça de l'Ajuntament si no se'ls retornava el subministrament de l'aigua a aquestes famílies. Un portaveu d'aquest grup de gent va manifestar que el regidor de Benestar Social els havia dit que se'ls retornaria en un període d'uns 15 dies. En cas contrari i si en el període de 15 dies no se'ls ha retornat el subministrament de l'aigua van manifestar que estan disposats a acampar a la plaça com a mesura de protesta.

Comenta aquest article