Informació general

Ensenyament

El ple es posiciona contra el nou Decret que preveu apartar les AMPES de la gestió del servei de menjador

Les AMPES estan en peu de guerra i s'han mostrat contràries a la nova proposta del Govern de la Generalitat, que encara és un esborrany. El ple de l'Ajuntament de Cambrils va aprovar una moció de l'AdC per aturar l'elaboració del Decret

Per Berta Ruiz

Imatge d'arxiu de l'entrada a l'escola Cambrils
Imatge d'arxiu de l'entrada a l'escola Cambrils | Lluís Rovira i Barenys

El Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya està preparant el nou Decret de menjadors escolars i, des de fa uns mesos, les associacions de mares i pares d'arreu de Catalunya estan en peu de guerra i s'han mostrat contràries a la nova proposta, que encara és un esborrany. De fet, la Federació d’entitats de pares i mares d’alumnes (Fapac) també ha criticat les propostes d’Ensenyament acusant-lo de voler privatitzar els serveis i apartar-les de la gestió. Aquest tema de màxima actualitat també es va debatre el plenari de l'Ajuntament de Cambrils, el passat 26 d'octubre, arrel d'una moció presentada per l'Assemblea de Cambrils.

El nou Decret preveu apartar les AMPES de al contractació del servei de menjador

La nova proposta –que el Departament vol que entri en vigor el curs vinent– preveu apartar les AMPES (Associacions de Mares i Pares) de la contractació del servei de menjador i es limita a regular el sistema d'externalització dels menjadors a través de concursos públics, deixant fora la capacitat del centre de decidir de forma autònoma si vol que siguin les famílies les centre les que gestionin part del temps del migdia com fan fins ara molts centres educatius. Per altra banda, tal com va exposar el regidor de l'AdC –Ivan Sanz–, “l'espai del migdia als centres educatius representa un terç de la jornada diària. Un temps prou ampli i amb grans potencialitats pedagògiques que l'àmbit educatiu encara no ha abordat integralment. Actualment, la qualitat educativa de l'espai del migdia depèn de les dinàmiques i iniciatives de cada centre”. Tal com va apuntar Sanz, en aquest espai del migdia es podria treballar tres aspectes molt importants com: l'alimentació, els valors humans i la democràcia.

La moció de l'AdC va demanar que s'aturi l'elaboració del Decret de menjadors per obrir un nou cicle de debat amb la comunitat educativa i que es trobi la fórmula perquè les AMPA/AFA que ho desitgin i tinguin el suport del seu Consell Escolar de Centre puguin continuar fent una gestió directa del menjador escolar fins que s'aprovi un nou marc regulatiu de consens amb la comunitat educativa. També va instar el Departament d'Ensenyament a garantir el servei de menjador escolar i les activitats educatives que s'hi associen durant tot l'ensenyament obligatori.

Suport dels quatre regidors no adscrits, PP, Cs, PSC i NMC

En el torn d'intervenció dels diferents grups, la regidora no adscrita –Cinta Ballesté– va donar suport al text afirmant que “cal posar el nostre granet de sorra perquè cada col·legi o cada municipi faci el que cregui oportú”. En una línia similar es va expressar el portaveu del PP –David Chatelain– qui també va donar suport a les AMPES que vulguin puguin exercir el seu dret de portar el servei de menjador.

Ciutadans va votar a favor, així com des del PSC. La seva portaveu –Ana López– va recolzar el text dient que, “cal consensuar el nou decret, actualitzant-lo i adequant-lo a les noves demandes educatives. El debat s'està fent al Parlament i ha de ser consensuat amb la comunitat educativa”.

Per part de l'NMC, Oliver Klein també va votar a favor de la moció i va apuntar que actualment a Cambrils no hi ha cap AMPA que es faci càrrec del servei del menjador. La darrera escola que sí ho havia fet va ser l'escola Joan Ardèvol –fins fa alguns cursos enrere–. Klein va afirmar que caldria deixar oberta la possibilitat a aquelles AMPES que es vulguin fer càrrec.

Vot en contra del PDeCAT i ERC

En sentit contrari es van expressar les formacions del PdeCAT i ERC. La regidora del PdeCAT –Mercè Dalmau– va dir que li sorprenia que l'Assemblea de Cambrils –una formació local– vulgui reproduir al ple de l'Ajuntament de Cambrils debats que ja s'estan fent al Parlament de Catalunya. Dalmau va exposar que: "el nou Decret de menjadors es fa perquè cal adaptar-lo a la normativa actual i a la directiva europea i que ja es compta amb la participació de les famílies a la comissió de menjadors". Va cloure la seva intervenció dient que el decret encara està en discussió i no s'ha aprovat.

Des d'ERC, el regidor d'Ensenyament –Alejandro Garcia– va anunciar el vot negatiu del seu grup. Garcia va dir que “no sorgeix de les famílies de Cambrils” –perquè actualment no hi ha cap centre públic a Cambrils que gestioni el servei de menjador a través de la seva AMPA–. Va apuntar que és un debat que actualment està al Parlament i que la proposta del nou Decret recull: "adaptar-se a la legislació vigent, no exclou la participació de les famílies, contempla un projecte educatiu i, no és cert que hi hagi una pèrdua de qualitat”.

Finalment, la moció de l'AdC va ser aprovada amb els vots a favor de l'NMC, PP, C's, PSC, l'AdC i els regidors no adscrits –Encarni Bello, Cinta Ballesté, Imma Sierra i Santi Gámez–. PdeCAT i ERC van votar en contra.

Comenta aquest article