Informació general

Reivindicació

Els Avis i Àvies de Cambrils anuncien la seva participació a la diada de la Catalunya Nord, a Perpinyà

Per Berta Ruiz

Concentració dels Avis i Àvies de Cambrils, ahir al matí, a la plaça de la Vila
Concentració dels Avis i Àvies de Cambrils, ahir al matí, a la plaça de la Vila | Cedida

Els Avis i Àvies de Cambrils, fidels a la seva cita, es van tornar a concentrar ahir al matí a la plaça de la Vila. En aquesta ocasió, abans d'iniciar-se l'habitual recorregut pels carrers del voltant de la plaça es va fer una lectura dels fets del Tractat dels Pirineus de 1659. El text deia el següent: "el 7 de novembre de 1659 es va signar et Tractat dels Pirineus entre la monarquia francesa i la monarquia hispànica. Un pacte tancat al despatxos de les cancelleries i a esquenes de les institucions catalanes per fer pagar als catalans la gosadia d’haver proclamat la República de Pau Claris i per fer la Guerra dels Segadors. Aquest Tractat dels Pirineus va comportar que els territoris catalans del Nord dels Pirineus: El Rosselló, el Vallespir, El Conflent, el Capcir, la Fenolleda i el nord de la Cerdanya passarien a formar part del regne de França i els territoris catalans del sud dels Pirineus a Espanya. Avui, fa 359 anys que dos reis van partir un territori i van obligar a una part de la seva població a canviar de llengua i a renunciar a les seves institucions".

Posteriorment, els Avis i les Àvies per la llibertat de Cambrils van fer una crida per participar a la diada de la Catalunya Nord que se celebrarà, aquest proper dissabte 10 de novembre, a la Perpinyà. De moment, ja han omplert un autobús de 55 places.

Després, com cada dimecres, es va cantar l'Estaca i es va iniciar el recorregut. Durant el tomb no hi van faltar les proclames reclamant la llibertat dels presos polítics. La trobada es va cloure amb el cant dels Segadors.

 

Comenta aquest article