Informació general

Contundents crítiques de «deixadesa, brutícia i manca de lideratge» de l'oposició al govern al debat sobre l'estat del municipi

La sala de plens va acollir, ahir al matí, un debat sobre l'estat del municipi. Va ser una sessió inèdita –de gairebé quatre hores de durada– que havia estat forçada per tota l'oposició a Alcaldia per abordar el grau de compliment del PAM

Per Berta Ruiz

Sessió de debat que es va fer ahir a la sala de plens
Sessió de debat que es va fer ahir a la sala de plens | Berta Ruiz

La sala de plens va acollir, ahir al matí, un debat sobre l'estat del municipi. Va ser una sessió inèdita –de gairebé quatre hores de durada– que havia estat forçada per tots els grups de l'oposició a Alcaldia per tal de posar sobre la taula l'estat de Cambrils i el grau de compliment dels projectes del PAM (Pla d'Acció Municipal 2015-2019) de l'equip de govern. El format del debat s'havia pactat prèviament entre tots els regidors del consistori. En una primera ronda d'intervencions, tots els regidors de l'equip de govern van tenir 5 minuts cronometrats d'exposició, mentre que, posteriorment, tots els portaveus de l'oposició van disposar de 15 minuts inicials. En una segona ronda, els temps d'intervenció d'uns i altres es van reduir a 4 minuts per persona. L'alcaldessa va ser l'encarregada obrir i va tancar la sessió.

Camí Mendoza: “Cambrils no s'atura i està més viu que mai"

Per començar, Camí Mendoza va manifestar que, “Cambrils no s'atura i està més viu que mai. Hem fet plans d'estudi i de futur per assolir una ciutat més amable, amb més proximitat i coherència. Hem treballat en tres grans àrees: la Persona, els Serveis Generals i l'Economia, posant èmfasi en la recuperació econòmica. Hem posat en marxa molts projectes socials i infraestructures, hem liderat el canvi en àmbits com el turisme, la gastronomia...”. Segons va dir l'alcaldessa, “vam iniciar el mandat en un moment econòmic molt complicat: hem fet un esforç de contenció, de racionalització de les despeses, de sanejament de les finances i de reducció del deute, tot invertint en la ciutat i en les persones. Ho hem fet amb honestedat, diàleg i transparència; treballant el component social, mantenint els serveis i fomentant el desenvolupament econòmic”. A nivell d'inversions, Mendoza va destacar la millora dels espais públics i algunes obres com el nou pont de la riera d'Alforja, l'avinguda de Charles Darwin o la passarel·la del Regueral, així com d'altres d'administracions superiors com la nova estació de trens. “Hem fet una gestió responsable dels recursos i, en moments difícils, ens hem forçat com a ciutat”, va dir.

A continuació va ser el torn de tots els regidors del govern. Val a dir que, tots ells van destacar les principals accions, projectes i iniciatives de les seves respectives àrees recollides al PAM. Ho van fer a tota velocitat –subjectes al cronòmetre dels 5 minuts– i deixant-se moltes coses en el tinter. De fet, molts d'ells van haver de ser tallats a mitja intervenció per no sobrepassar-se del temps.

Serveis i Obra Pública

Així doncs, el regidor de Serveis, Medi Ambient i Obra Pública –Antonio Laguna– es va referir a diferents qüestions com l'aprovació de les obres de millora a la depuradora; el pla d'usos d'aigües, la renovació del conveni de neteja viària i recollida d'escombraries; les campanyes sobre la tinença d'animals o les millores realitzades a l'espai públic.

Urbanisme

El regidor d'Urbanisme –Joan M. Artigau– es va centrar en les tramitacions realitzades als diferents sectors per adaptar-se a les necessitats i va anomenar diversos casos com el sector de Vilagrassa, la Nova Augusta –nova zona remodelada de l'antiga N-340– o el sector dels Antígons.

Cultura i Festes

Per part del regidor de Cultura i Festes –Lluís Abella– es va centrar en les diferents activitats de difusió i preservació del patrimoni cultural. Va anomenar diferents fites com la remodelació de la Torre del Port, les campanyes arqueològiques al Cavet, la passarel·la construïda al jaciment de la Vil·la Romana de la Llosa, la declaració de l'antic celler de la Cooperativa com a Bé Cultural d'Interès Local o d'altres activitats com l'Antena del Coneixement de la URV, les activitats de Tarraco Viva o els diferents cicles que s'organitzen. A nivell festiu, Abella va fer esment al reforç del suport econòmic a les entitats festives cambrilenques, així com l'impuls del Festival Internacional de Música. També va apuntar que s'ha passat de 3 a 5 sales d'exposicions i que s'ha seguit apostant per iniciatives com els Tallers Oberts o els Premis Vila de Cambrils.

Turisme

Pel que fa la regidoria de Turisme, la regidora Mercè Dalmau va reconèixer que no s'ha assolit un dels objectius fixats que era treure a concurs la licitació de l'adequació de les platges. “És una feina feixuga, però es recopil·larà tota la informació per crear una comissió de treball”, va dir. No obstant això, va enumerar les millores implantades a les platges com una millor assistència per al bany adaptat, passarel·les a les platges i la renovació del mobiliari com dutxes, bancs, plataformes... A nivell promocional, Dalmau va recordar que des de Turisme de Cambrils es treballa en tres àmbits fonamentals que són el turisme familiar, l'esportiu i el gastronòmic. Va apuntar algunes de les darreres novetats que s'han promogut darrerament com les visites teatralitzades al Port i a la Vila o la ruta al parc Samà i, a nivell de regidora de barri del Regueral, Cambrils Badia i Sol Cambrils, Dalmau va exposar orgullosa que s'ha posat fil a l'agulla per dur a terme un pla d'acció de millora del barri, juntament amb els seus veïns.

Joventut i Noves Tecnologies

El regidor de Joventut i Noves Tecnologies –Eduard Pellicer– va exposar els projectes impulsats en les seves dues àrees. Va fer referència a la posada en marxa del Pla Municipal de Joventut 2017-2020 i les més de 33 actuacions que s'hi recullen, així com d'altres iniciatives pioneres que s'han engegat recentment com el Carnet Jove de Cambrils. A nivell de noves tecnologies, Pellicer va exposar que s'ha treballat en la línia de ser una administració de transparència i de dades obertes amb la publicació dels pressupostos municipals online o la implantació de la videoacta dels plens. També va enumerar alguns premis atorgats a l'Ajuntament de Cambrils per ser “una de les deu millors administracions electròniques de Catalunya” o l'impuls de la tramitació electrònica “en la que som un municipi capdavanter”.

Ensenyament i Ocupació

En l'àmbit d'Ensenyament, el regidor Alejandro Garcia va explicar que s'ha ofert un ampli ventall en formació al llarg de la vida, que s'ha treballat en facilitar l'accés a l'educació i s'ha lluitat contra el fracàs escolar. Va apuntar la recuperació d'una línia de P3 a l'escola Marinada, així com la inversió que el consistori realitza als centres educatius públics. També va deixar palès el compromís amb les llars d'infants i l'aposta per una tarifació social. A nivell formatiu, Garcia va enumerar iniciatives com l'Antena del Coneixement de la URV, el PTT, la UEC o l'Escola d'Adults. Pel que fa a l'Escola Municipal de Música, el regidor va exposar el creixement d'un 30% d'alumnes i va aplaudir el treball en xarxa amb l'impuls del Consell Escolar Municipal o el Pla Educatiu d'Entorn. En matèria de polítiques d'ocupació, Garcia es va referir als diferents programes oferts pel SOC i l'impuls dels Plans d'Ocupació Municipals.

Hisenda i Personal

A nivell econòmic, el regidor d'Hisenda –Jaume Gila– va fer referència a les millores del tracte fiscal i a la inclusió de majors facilitats de pagaments. Va afirmar que el deute de l'Ajuntament a finals d'any serà de 24,3 milions d'euros –reduint l'endeutament en un 47%– i que la ràtio d'endeutament se situarà en el 58,46%. Pel que fa als recursos humans, Gila va dir que l'elaboració de la RLT (Relació de Llocs de Treball) es troba en un 60% d'execució.

Promoció Econòmica i Participació Ciutadana

La regidora de Promoció Econòmica i Participació Ciutadana –Ana López– va apuntar algunes de les accions que s'han dut a terme dins de la seva àrea com: l'ampliació del catàleg de serveis de Cambrils Emprèn, la potenciació de la Torre del Llimó –que actualment està al 70% d'ocupació– o la potenciació de la Fira de Cambrils amb canvis en la seva imatge i promoció, entre d'altres. A nivell de Participació Ciutadana, s'ha treballat en reforçar el servei d'assessorament a entitats, el punt del voluntariat i el Banc del Temps, la xarxa de centres cívics o el funcionament dels Consells de Barri. En l'àmbit de la Cooperació al desenvolupament, s'ha elaborat el Pla Local de Cooperació 2017-2020.

Esports, Benestar Social, Salut i Drets Cívics

El regidor Esports, Benestar Social, Salut i Drets Cívics –Josep M. Vallès– va dir un dels que menys accions va poder explicar. De fet, va començar la seva intervenció dient que era molt complicat fer un resum de 5 minuts de totes les accions fetes a les seves diferents àrees. Es va centrar en l'àmbit de la salut i la igualtat i no va fer referència als altres. Sobre salut va anomenar les millores com a municipi cardioprotegit i l'inici d'una diagnosi per elaborar el Pla Local de Salut de Cambrils. També va apuntar l'adhesió a diferents plans de promoció de la salut i d'altres relacionats amb la seguretat alimentària a locals i establiments. A nivell d'Igualtat va recordar l'elaboració del Pla d'Igualtat de Dones i Homes de Cambrils, així com les diferents polítiques impulsades en pro de la igualtat LGTBI.

Protecció Ciutadana i Seguretat

En matèria de Protecció Ciutadana i Seguretat, la regidora Yolanda Quílez va dir que la seva àrea recollia 12 punts al PAM i va intentar enumerar-los però, com la resta de companys, també es va quedar a mitges. Va dir que s'ha treballat per assolir un model integral de la Policia Local: amb un caire de proximitat i de coneixement de la realitat veïnal i social. També va enumerar les competències del cos local i va citar diferents premis i distincions obtinguts al llarg dels darrers anys.

A continuació va ser el torn dels portaveus de l'oposició. Aquestes van ser algunes de les frases més destacades de cadascun d'ells:

Encarni Bello (no adscrita):

“En el seu moment em va sorprendre la rapidesa en què es va crear aquest govern, però també el temps que es va trigar en presentar el PAM”

“La sensació d'improvisació que vaig tenir amb la presentació del PAM és la mateixa que tinc ara: intentar inflar els temes i exagerar alguns plantejaments. Per exemple: l'estació del tren? És un triomf del govern municipal o del govern d'Espanya?”

“Sobre el Teatre Auditori, que era una proposta al PAM, no s'ha dit res perquè no hi ha projecte. O sobre ser una ciutat universitària: què ha passat?”

“A l'Ateneu Juvenil tenim un edifici intel·ligent, mentre que l'Escola de Música està en un edifici paupèrrim”

Imma Sierra (no adscrita):

“M'he quedat sense paraules a l'escoltar-los. Per les seves intervencions, sembla que tot vagi bé. Surtin de la seva bombolla i parlin amb els cambrilencs”

“Cambrils necessita un govern fort, amb entesa i maduresa. Hi ha una gran falta de lideratge i de transparència. Han donat un tomb pels barris? Amb paviments aixecats, voreres trencades i sobretot, la neteja. Es va dir que es crearia una brigada d'intervenció ràpida. Què ha passat?”

“Van dir que es facilitaria l'obtenció de llicències d'activitats. On està l'edifici de l'Auditori? El FIMC s'ha consolidat de la millor manera? S'ha fet alguna cosa amb l'i-Cambrils?”

“On està la capacitat de coordinació i de lideratge? Per qui treballen, pel poble o per a un partit polític. S'han atès les necessitats de Cambrils? Què passa amb les línies de P3, amb l'Escola de Música, amb la RLT, amb el Forn del Tallero, amb el menjador del Casal, amb les instal·lacions esportives, amb la zona blava o amb la venda ambulant'”

“Som aquí per treballar i per dialogar pel bé de Cambrils”

Ivan Sanz (AdC):

“Hem viscut unes intervencions que són reflex del seu govern: atropellades, ràpides i mal explicades... Esperava un cert nivell en aquest debat. Ningú ha fet autocrítica”

“El senyor Vallès ni ha fet referència a res de Benestar Social quan hi ha famílies que estan al carrer o que no poden pagar el lloguer. Hi ha dos móns: el seu Cambrils idíl·lic; i l'altre que pateix moltes dificultats i que està molt deixat”

“A la senyora alcaldessa dir-li que ha perdut l'oportunitat de donar la cara d'una forma sincera davant del poble: els tècnics han fet una gran feina fent-los els informes, però les seves representacions han estat molt fluixes”

“Vostè fa molta referència a les persones. Quines persones? Les que no arriben a final de mes? Les que estan en una situació complicada? Les persones estan abandonades per aquest govern que es limita a la foto”

“No ha defensat ni el pont, no ha anat ni a fer-se la foto. No li agrada com ha quedat? Lar perquè és un risc, és un punt negre. Com vostès que són un risc i un nyap. No tenen res a presentar i les seves intervencions han estat lamentables: li queden 6 mesos, treballi de veritat per la gent”.

“El nivell de neteja és molt deficient i no entenem els contenidors en superfície: més bruts i menys accessibles. Només cal sortir al carrer per veure com està el municipi. Defensar que Cambrils està en una situació curosa és una realitat molt equivocada”.

“En Urbanisme hi havia la necessitat de modificar el POUM –un document superat–, però no s'ha volgut fer res”

“En Cultura, el resum és el de sempre i reproduir el mateix d'altres anys. Cambrils hauria de ser un referent cultural i no ho és. El FIMC és un fracàs que no funciona: caldria fer-ho més transversal, obrir-ho a d'altres arts, desestacionalitzar-lo... perquè ara només beneficia a una empresa”

“En Turisme, la senyora Dalmau és l'única que ha fet una mica d'autocrítica explicant les accions que no s'han fet. El turisme s'ha de repensar i fer un replantejament: un turisme més respectuós amb el territori”

“El senyor Pellicer s'ha passat per alt el pla estrella: iCambrils. Un projecte que ha quedat en paper mullat: que costa molts diners i que no s'ha fet res. Caldria més humilitat i més autocrítica”.

David Chatelain (PP):

“L'objectiu del debat era parlar sobre l'estat de la ciutat i no hem sentit cap paraula del govern sobre l'estat de la ciutat”

“Falla la iniciativa i la decisió; la frenada i la marxa enrere. L'oposició ha fet més política que el propi govern”

“La posada en marxa de Ràdio Cambrils queden unes lloses molt pesades per aixecar en el que queda de mandat; la imatge de Cambrils va quedar afectada i gairebé es va generar un conflicte diplomàtic; la RLT ni està ni se l'espera... o el conflicte amb la Policia Local a la qual no se la dota dels recursos suficients”

“És un govern caòtic, sense lideratge ni idees, inoperant: falta de projecte i tampoc s'ha dut a terme el poc que se salva del PAM. Manca de concreció. No s'ha facilitat la recuperació econòmica, ni l'ocupació.

"Un immobilisme total: amb uns pressupostos mal gestionats, només per reduir deute. Hi ha hagut més interès en pagar el deute amb els bancs que el superàvit per als cambrilencs”

“Ningú parla de l'iCambrils. O del Teatre Auditori: que estem més a prop de retornar 1 milió d'euros a la Generalitat”

“Cambrils és una ciutat decebuda, trista i bruta. Cambrils no passa la prova del cotó. La decepció és generalitzada. L'alcaldessa no ha convençut ni als seus.

“És una ciutat trista perquè els veïns veuen que no es gestionen bé els seus impostos. És una gestió buida i es treballa amb el pilot automàtic”

“Cambrils està millor o pitjor que fa 3 anys? Està pitjor: hi ha una manca absoluta de lideratge, no hi ha idees, no es fa res fora de la gestió del dia a dia i el govern té molta responsabilitat”.

Imanol Rico (Cs):

“Només necessito deu segons per desacreditar el PAM. Tots els fulls estan tatxats amb vermell de tot el que no s'ha fet. Vam demanar aquest debat per traslladar la gestió real, perquè l'oposició està cansada que no hi hagi debat, que no es respongui a les preguntes...”

“Hi ha 11 regidors intentant defensar una gestió nefasta en 5 minuts, llegint informes. És una vergonya!”

“Per les males decisions, Cambrils està pitjor del que estava: voreres aixecades, mobiliari en mal estat, fanals fosos, negocis que tanquen, polígon Belianes paralitzat...”

“Pugen impostes amb superàvit, demanen un préstec de 3 milions d'euros per fer campanya electoral; hi ha accidents al nou pont, tanquen línies de P3, les instal·lacions esportives estan en mal estat...”

“Hi ha males decisions, incompetència, ignorància i falta de compromís. Han provocat una fractura social, per exemple, penjant una pancarta que només representa a una minoria o donant suport als CDR al ple, un grup que insulta i ataca”

“És un govern que no funciona, no s'entenen, no confien els uns amb els altres, no hi creuen... Els quatre elements d'un govern haurien de ser: la visió, la il·lusió, la capacitat i el compromís”

“Al senyor Laguna se li va demanar que es comparessin diferents propostes per al servei de neteja i recollida d'escombraries i no ho va fer: l'estat es lamentable, el poble està brut i els contenidors provoquen moltes queixes”

“Al senyor Artigau dir-li que la seva gestió és opaca. Es queixa que li preguntem i també que no el felicitem per la seva feina: a vostè li paguen per fer la seva feina i li paguen molt bé. No ha fet res extraordinari: no ha estat capaç de dur a terme el polígon Belianes ni tirar endavant el POUM”

“Al senyor Abella no li van donar gaire responsabilitat: decisions de segon pla, però primer pla en les fotos. A la senyora Dalmau, el model de turisme és el mateix: hi ha falta d'idees i d'innovació”

“Al senyor Pellicer dir-li que no hauria d'estar assegut aquí, una persona que insulta als manyos. No hauria de ser-hi. Vam treballar durant molt de temps en l'iCambrils, un projecte que ens hauria de portar al futur, però com deia Picasso 'que quan arribi la inspiració ens agafi treballant, però això ho tenim fotut, eh senyor Pellicer...”

“Al senyor Gila, com en cada ple econòmic és el major fracàs de l'equip de govern. No perdré el temps: pujades d'impostos, increments de sou a dit, etc...”

“Al senyor Garcia, dir-li que no ha sabut defensar l'escola cambrilenca, moltes queixes per les instal·lacions, així com les inexistents polítiques d'ocupació”

“A la senyora López, el seu gran error va ser mantenir el pacte i l'últim error va ser no trencar-lo”

“Al senyor Vallès, és un regidoria que s'ha quedat moltes coses pendents. De fet, li trec targeta vermella en Esports perquè s'ha fet una inversió mínima. Vostè no considera important l'esport”

“A la senyora Quílez dir-li que ha incrementat el cost dels sous de les empreses públiques en més de 20.000 euros; que ha fomentat les males relacions amb Vinyols; que a la Policia Local li falten recursos amb sous que no es mereixen amb una regidora que tampoc es mereixen”

Oliver Klein (NMC):

“Faig un símil de tres anys i mig d'aquest govern amb un apagament de llum: la ciutat es va apagant. Ahir vaig anar a Vilafortuny i havia molta foscor pel carrer, així com a la Llosa o fins i tot a les zones comercials no funciona la llum. Si Cambrils funciona és per l'acció civil, però està molt cansada. Aquest és un símil de la seva acció de govern”

“Què fan els partits que no compleixen amb els seus programes? Van aprovar el PAM després de molts mesos i, què hi ha? Molts verbs com 'promourem', 'impulsarem'... S'ha de passar compres sobre el grau de compliment i saber reconèixer els errors”

“Falta neteja, hi ha voreres trencades, falta de llum... On està la brigada d'intervenció ràpida? No se sap! No hi ha prioritats”

“A les ordenances fiscals i als pressupostos cada any ha estat un 'copia i enganxa'; no hi ha res nou, res diferents, cap canvi”

“Hi ha una manca de lideratge per part de l'alcaldessa. El govern són tres partits i vostè està al capdavant: falta cohesió Sempre va a remolc de Vinyols o del que diguin i facin a Salou o a Mont-roig. Cambrils no està a l'alçada”

“No hi ha hagut cap impuls econòmic ni industrial: evitar que les empreses marxin a d'altres ciutats o el tancament de negocis que és tan preocupant”

“Pel que fa a les inversions no pot ser que no es digui res. Sobre el Teatre Auditori no s'ha dit res o el Forn del Tallero? El Centre Cultural que està tancat a la meitat. O el nou pont: un projecte que ja estava preparat, però que les obres es van fer tard i malament. Ara no corregeixen el tema de la barana o de la senyalització”

“No es van buscar alternatives a Secomsa; ara hi ha el problema dels contenidors soterrats; hi ha la necessitat d'actualitzar el POUM; el polígon Belianes no s'ha solucionat; la RLT no s'enllestirà en el que queda de mandat... El regidor Vallès no ha parlat ni de Benestar Social ni d'Esports, ni de les polítiques en matèria d'habitatge...”

Posteriorment, hi va haver una segona ronda d'intervenció dels regidors de l'equip de govern –de 4 minuts– i una darrera per als portaveus de l'oposició. L'alcaldessa va tancar el debat fent una valoració global. 

Comenta aquest article