Informació general

Ple

Els límits de la discòrdia entre Cambrils i Vinyols i els Arcs

A l'ordre del dia del ple es passava un punt de tràmit que era l'aprovació de l'acta de delimitació entre el terme municipal cambrilenc i el vinyolenc. Es tractava d'una qüestió purament tècnica, però va acabar generant un debat polític

Per Berta Ruiz

La línia blanca marca el límit territorial d'ambdós municipis, al carrer del Camí de Sant Joan. A l'esquerra de la imatge és terme de Vinyols i, a la dreta és terme de Cambrils –davant de l'Hotel Sol Port Cambrils–
La línia blanca marca el límit territorial d'ambdós municipis, al carrer del Camí de Sant Joan. A l'esquerra de la imatge és terme de Vinyols i, a la dreta és terme de Cambrils –davant de l'Hotel Sol Port Cambrils– | Lluís Rovira i Barenys

El límit territorial entre Cambrils i Vinyols i els Arcs és un tema polèmic i recorrent. La falca de terra del municipi veí que entra dins del nucli cambrilenc genera nombrosos problemes, confusions i queixes. Així va quedar demostrat en la sessió plenària del passat divendres. A l'ordre del dia es passava un punt de tràmit que era l'aprovació de l'acta de delimitació entre el terme municipal cambrilenc i el terme vinyolenc. Es tractava d'una qüestió purament tècnica, però va acabar generant un debat polític per part dels grups de l'oposició que van demanar que l'equip de govern treballi en la defensa els drets de Cambrils.

En l'explicació tècnica, el regidor d'Hisenda i Personal –Jaume Gila– es va limitar a dir que es va fer una reunió amb tècnics i regidors, el passat 2 d'octubre, per fer la delimitació exacta de les fites dels límits territorials d'ambdós municipis, igual que s'havia fet un temps enrere amb les poblacions de Salou i Vila-seca.

Santi Gámez (no adscrit): "Que paguin a Cambrils pels serveis que es presten"

En la primera ronda d'intervencions de l'oposició, el primer en manifestar-se va ser el regidor no adscrit –Santi Gámez– qui va dir que estava d'acord amb l'àmbit tècnic, però que des de Cambrils "cal posar les línies rectes. S'aprofiten dels serveis que paguem a Cambrils –zona de la Fontcoberta–; que paguin a Cambrils pels serveis que es presten".

Ivan Sanz (AdC): "S'ha perdut l'oportunitat de defensar els drets del municipi"

Per la seva part, el regidor de l'AdC –Ivan Sanz– va dir: "s'ha perdut l'oportunitat de defensar els drets del municipi. Està bé complir amb un acte protocol·lari, però la limitació porta molts dubtes als veïns. S'està fent una gestió molt deficient i no s'han posat sobre la taula els interessos de Cambrils. Cal encetar un debat positiu per delimitar de manera efectiva, per evitar confusions i errors i crec que aquesta negociació ha estat poc treballada".

David Chatelain (PP): "La divisió del municipi és incoherent"

Des del PP, David Chatelain va explicar que "la falca de terra de Vinyols dins de Cambrils és una anomalia històrica des de fa segles que està generant problemes molt seriosos: zona blava, confusions, queixes... La divisió del municipi és incoherent, la divisió dels carrers.. Volíem participar en aquesta comissió. Era una reunió tècnica però volíem exposar la visió més política i no hi hem pogut participar".

Imanol Rico (Cs): "Desconfiem de la capacitat d'acord d'aquest govern amb el municipi veí"

En una línia similar es va expressar el portaveu de Cs –Imanol Rico– qui havia reclamat la presència d'un representant de l'oposició en aquesta comissió, petició que no es va acceptar. "Desconfiem de la capacitat d'acord d'aquest govern amb el municipi veí", va dir.

Oliver Klein (NMC): "Tenim aquesta anomalia històrica d'aquesta falca de terra dins de Cambrils"

El regidor de l'NMC –Oliver Klein– també va seguir la línia de la resta de l'oposició expressant que, "tenim aquesta anomalia històrica d'aquesta falca de terra dins de Cambrils. No se soluciona amb una reunió tècnica i caldria un replantejament a més a alt nivell: per parlar dels serveis, etc. Això és un pur tràmit de medició. En el punt tècnic ens abstenim, però en el debat dels inconvenients que es generen no hi estem d'acord".

Joan M. Artigau: "Es tracta d'un document tècnic que Vinyols va demanar"

Després de totes aquestes crítiques de l'oposició, el regidor d'Urbanisme –Joan M. Artigau– va prendre el torn de paraula. Va dir: "ens allunyem de la realitat del punt. Es tracta d'un document tècnic que Vinyols va demanar perquè a l'hora de pintar la zona blava no els quedava clara una fita. La Generalitat vol posar-ho tot al dia amb un sistema digital. Es tractava de revisar les dades, no és un debat polític. Això és un altre debat que es pot començar, però en aquest cas la comissió era purament tècnica i testimonial".

Ivan Sanz (AdC): "Qui ha estat productiu, un cop més, és Vinyols"

En una segona ronda d'intervencions, tots els grups de l'oposició van tornar a insistir que des de Cambrils s'havia perdur una bona oportunitat per debatre amb Vinyols sobre els límits territorials. Ivan Sanz va afirmar que "qui ha estat productiu, un cop més, és Vinyols. Es va dir que Cambrils faria una comissió per treballar-ho, però si no es comencen a buscar solucions amb el municipi veí no farem res. Com estan les negociacions amb Vinyols?".

David Chatelain (PP): "Un municipi està suportant tots els problemes i l'altre tots els beneficis"

El portaveu del PP també va reconèixer que el punt tractava sobre un punt tècnic, però que "era una oportunitat per fer política sobre com s'estan gestionant aquests límits. Els únics perjudicats són els cambrilencs. Per exemple el sòl comercial, molts supermercats que s'han situat al terme de Vinyols es nodreixen de Cambrils: la vialitat, la seguretat,... tota aquella zona es fa càrrec Cambrils. L'aigua que baixa reverteix en les nostres rieres, la zona blava, etc... S'havia obert el tema de les fites i era un bon moment per debatre-ho, perquè un municipi està suportant tots els problemes i l'altre tots els beneficis i la nostra obligació es defensar el nostre municipi".

Imanol Rico (Cs): "Les relacions amb Vinyols són pitjors que l'any 2015"

Imanol Rico de Cs va tornar a insistir que "no tenim cap confiança en aquest govern per negociar amb el municipi veí. Les relacions amb Vinyols són pitjors que l'any 2015. L'exemple és la zona blava, abans era compartida i no sé que va fer la senyora Quílez que Cambrils va sortir perjudicat. No confiem en res del que vostès negocien".

Oliver Klein (NMC): "La relació entre Cambrils i Vinyols no és justa"

En un mateix sentit, Oliver Klein de l'NMC va dir, "la relació entre Cambrils i Vinyols no és justa. Fa uns anys es debatia dels serveis oferts i del que es rebia a canvi, es compartien coses pel benefici recíproc. Vinyols se n'està aprofitant i molt bé, perquè alguns s'adormen. Ens han d'explicar que fan per revertir la situació".

L'alcaldessa anuncia una reunió amb Vinyols, a principis de novembre

Des de l'equip de govern, el regidor Joan M. Artigau va donar la raó a l'oposició, però va tornar a insistir que el punt de l'ordre del dia era purament tècnic. "Això és una acta amb uns tècnics de la Generalitat que venen amb un ordinador i que venen a comprovar les línies marcades. Nosaltres teníem clares les nostres delimitacions, qui no ho tenia clar era Vinyols. Tenien un dubte i van demanar avançar la reunió". Per tancar el debat, l'alcaldessa –Camí Mendoza– va anunciar que està prevista una reunió amb l'Ajuntament de Vinyols i els Arcs per a principis de novembre. "És un tema històric i habitual. Dos municipis que estan en frontera és lògic que hi hagi conflictes, que s'han d'anar treballant i resolent" va dir.

Finalment, el punt va ser aprovat amb els vots a favor de l'equip de govern i de la regidora no adscrita –Encarni Bello–. PP, NMC i els regidors no adscrits –Cinta Ballesté, Santi Gámez i Imma Sierra– es van abstenir, mentre que Cs i l'AdC van votar en contra.

Comenta aquest article