Informació general

Ple

Intercanvi de retrets entre el regidor d'Urbanisme i Imanol Rico de Cs sobre la construcció de l'hotel del Pòsit

Per Berta Ruiz

Aspecte del solar de la plaça del Pòsit, aquest passat mes de juny
Aspecte del solar de la plaça del Pòsit, aquest passat mes de juny | Lluís Rovira i Barenys

Tens intercanvi de retrets entre el regidor d'Urbanisme –Joan M. Artigau– i el regidor de Ciutadans –Imanol Rico–, al ple del passat divendres, a raó d'unes preguntes sobre la construcció de l'hotel del Pòsit formulades per Cs al ple de finals de setembre. Concretament, Rico havia preguntat sobre la data en què es va donar la llicència d'obres, si l'empresa havia demanat una pròrroga, si la llicència estava vigent i fins quina data i, si aquesta no estava vigent, quines accions es durien a terme. En aquell moment, la resposta d'Artigau va ser que s'acollia a l'article 88 del ROM per no respondre les preguntes "fins el proper plenari, donada la seva complexitat". Així doncs, la resposta havia quedat per a aquest darrer ple de divendres.

Joan M. Artigau titlla "d'ofensius, abusius i desafortunats" els comentaris de Rico

En la seva intervenció, Artigau va començar dient que volia fer un aclariment “dels comentaris que van acompanyar les preguntes del senyor Rico durant el ple del mes passat; uns comentaris ofensius, abusius i desafortunats. Al passat ple se'm va requerir resposta de diverses preguntes formulades per escrit i fent ús de l'article 88 del ROM vaig dir que aplaçava la resposta fins al proper plenari degut a la seva complexitat, que la té i molta. Mai vaig dir que no volia contestar tal i com vostè va dir interessadament i en reiterades ocasions. Aplaçar les respostes no vol dir no voler contestar-les. O potser té vostè alguna pressa o algun interès partidista? Vull mostrar la meva disconformitat i repulsa per les insinuacions del senyor Rico vers la meva persona, deixant entreveure que tinc algun interès determinat, concretament amb frases com: 'siembra dudas sobre el tema' i que 'cada cual tome sus propias conclusiones'. Tampoc ajuda massa el comunicat que ha fet arribar un mitjà de comunicació escrit d'àmbit local amb les afirmacions interessades, una vegada més, de la meva resposta inusual per no respondre a les preguntes”.

Per altra banda, el regidor d'Urbanisme li va donar un consell al regidor de Cs per obtenir respostes: “el mecanisme és tan senzill com fer-ho amb un somriure, demanar-ho per favor o si vostè vol pot vindre al meu despatx que està obert les 24 hores –perquè la porta no tanca– per preguntar qualsevol qüestió sobre el Pòsit o simplement per la seva predisposició a ajudar sobre el tema. Mentre el senyor Rico fa unes preguntes partidistes per treure un rendiment polític mostrant aquest perfil agre, àcid i agressiu amb les seves paraules i el seu discurs –i és lícit que així ho faci– n'hi ha d'altres que treballem i treballem en silenci pel bé i l'interès general”.

"No es preocupi senyor Rico –amb les seves actuacions al plenari assajades davant del mirall– vostè es posiciona en la primera posició de la graella del seu partit per a les properes eleccions"

Artigau també li va retreure que, “encara és hora que tingui un detall de felicitació per la retirada de la grua d'unes instal·lacions que sembla ser que ara li preocupen molt. Potser li molesta que hi hagi algun regidor que faci la feina ben feta? No es preocupi senyor Rico –amb les seves actuacions al plenari assajades davant del mirall i enregistrades en vídeo per corregir els errors quan arriba a casa– vostè es posiciona en la primera posició de la graella del seu partit per a les properes eleccions: amb una mica de sort tindrà el problema del Pòsit resolt i serà una preocupació menys per vostè”.

Llicència en vigor fins el 26 de gener de 2020

A continuació, el regidor d'Urbanisme li va llegir la resposta de les preguntes i també li va donar per escrit, afegint: “un consell d'amic; no resti tant i sumi més, potser el poble li agrairà”. Pel que fa a les respostes, Artigau va explicar que la llicència d'obres es va concedir el 26 de gener de 2016; que sí s'havia sol·licitat una pròrroga i que aquesta encara estava vigent fins a la data de 26 de gener de 2020.

Picabaralla entre l'alcaldessa i els regidors de Cs

Després de la intervenció d'Artigau, Imanol Rico va demanar el torn de paraula afirmant que “ha desqualificat directament a la meva persona i per això demano intervenir. Ha fet al·lusions directes”. L'alcaldessa li va dir que no tenia el torn de paraula, sinó que havia de contestar després. En aquest punt, es va encetar una picabaralla dialèctica entre els regidors de Cs que reclamaven la paraula i Camí Mendoza que no els hi donava.

Mendoza va dir: “és l'alcaldessa qui regula el torn de paraula d'un ple, tal com diu el ROM. Si no els hi agrada, proposin un canvi i endavant. Sigui educat i respectuós amb la meva persona (a Rico) i entengui que sóc jo qui dóna o no el torn de paraula. Com més clar ho he de dir que no li toca intervenir, li demano que guardi silenci fins que no li toqui. No hi ha més paraula per a vostè; senyor Rico que no hi ha al·lusions”.

Imanol Rico: "Crec que avui ha estat molt desafortunat i quan es vegi a la videoacta se n'adonarà que ha patinat"

Finalment, Rico va poder intervenir per tancar la discussió. “Vostè no estava al despatx quan l'he anat a veure, això de les 24 hores és molt bonic, però no és cert. Crec que avui ha estat molt desafortunat i quan es vegi a la videoacta se n'adonarà que ha patinat. Per què, on està la complexitat de les respostes? Per dir dues dates i dos 'sí'...? I més, quan aquestes preguntes estaven registrades de setmanes abans i així ho ha reconegut. Ha quedat en evidència. Quan vaig fer la meva intervenció a l'anterior ple vaig ser molt respectuós amb vostè, tot el contrari que ha fet vostè. Ha portat un document molt extens i qui ha assajat aquesta vegada ha estat vostè” va dir.

Comenta aquest article