Cultura

Llengua

El Servei Local de Català prepara una nova edició del Voluntariat per la llengua

Per Redacció

Imatge d'arxiu de l'edició del Voluntariat per la llengua de la tardor de l'any passat
Imatge d'arxiu de l'edició del Voluntariat per la llengua de la tardor de l'any passat | Cedida

Una tardor més, el Servei Local de Català de Cambrils (SLC), que forma part del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l’Àrea de Reus Miquel Ventura, busca persones per constituir parelles lingüístiques del Voluntariat per la llengua. Aquest programa té per objectiu fomentar l'ús social de la llengua catalana a través d'una fórmula molt senzilla: la formació de parelles lingüístiques entre voluntaris i aprenents que comparteixen una hora a la setmana durant deu setmanes per conversar en català.

Es dona la circumstància que aquest programa enguany compleix 15 anys, durant els quals ha format 125.000 parelles lingüístiques a tot Catalunya i 634 a Cambrils.

Per fer de voluntari només cal ser major d'edat, parlar habitualment en català i tenir una hora lliure a la setmana per trobar-se amb la parella lingüística; els aprenents, per la seva banda, són persones majors d'edat, que tenen uns coneixements bàsics de català i que volen practicar la llengua en un entorn relaxat i distès. Una vegada formalitzada, la parella lingüística acorda el dia de la setmana i l'hora en què vol trobar-se i decideix on anar i quina activitat vol fer, depenent dels seus gustos, interessos o aficions, mentre xerra en català. Paral·lelament, el programa organitza i difon activitats lúdiques, culturals o de descoberta de l'entorn perquè voluntaris i aprenents puguin conèixer el lloc on viuen i altres persones que participen de la mateixa experiència.

Algunes de les activitats de què gaudiran els participants de Cambrils en aquesta edició estaran relacionades amb l’Any Pompeu Fabra: així, podran visitar una exposició sobre l’autor de la Gramàtica catalana i assistir a un monòleg sobre el lingüista més important de la llengua.

Una altra de les opcions que tenen els participants en el programa per parlar en català és visitar els establiments que hi donen suport i que permeten que els aprenents, sols o acompanyats dels voluntaris, facin pràctiques lingüístiques en contextos reals. Actualment n’hi ha 43 aCambrils, alguns dels quals ofereixen nous descomptes i avantatges per a les parelles lingüístiques, i més de 300 en les comarques del Baix Camp i el Priorat.

Punts d’inscripció del Voluntariat per la llengua

El SLC de Cambrils anima tota la població a participar en aquesta experiència enriquidora tant per a la persona aprenenta com per a la voluntària. Per inscriure-s’hi poden adreçar-se personalment al Servei de Català de Cambrils, situat a la segona planta de l’Ateneu Juvenil, per telèfon (977 79 26 88) o per correu electrònic (vxl.reus@cpnl.cat). O encara més ràpid, poden registrar-se directament al programa a través del web www.vxl.cat.

Les parelles d’aquesta edició es coneixeran el dia 7 de novembre a les 19 h a l’Ateneu Juvenil.

Comenta aquest article