Informació general

Ple

Antonio Laguna, regidor de Serveis: «Els contenidors soterrats són un cau de brutícia»

El barri de l'Eixample Platja té, des de fa uns mesos, uns nous contenidors en superfície que han substituït algunes de les àrees de contenidors d'escombraries soterrades com les que funcionen a la resta del nucli urbà

Per Berta Ruiz

Una dona llança la brossa a un dels contenidors en superfície de l'Eixample Platja
Una dona llança la brossa a un dels contenidors en superfície de l'Eixample Platja | Lluís Rovira i Barenys

El barri de l'Eixample Platja té, des de fa uns mesos, uns nous contenidors en superfície que han substituït algunes de les àrees de contenidors d'escombraries soterrades com les que funcionen a la resta del nucli urbà. Aquest canvi no ha estat exempt d'incidències i de queixes per part del veïnat, tal com va traslladar l'Assemblea de Cambrils al ple ordinari del passat divendres en la moció que va presentar. Segons va exposar el portaveu de la formació, Ivan Sanz, la nova ubicació dels contenidors en superfície no és la més adequada ni tampoc la més accessible. Cal destacar que les bateries de contenidors s'han ubicat a la part final –en sentit Port– dels passejos de Lluís Companys i de Francesc Macià.

De fet, el portaveu de l'AdC va demanar que es prenguin les mesures necessàries “per millorar l'accés a les noves bateries de contenidors de l'Eixample Platja i que no sigui perillós”. També va demanar que es revisin les condicions dels nous contenidors en superfície. Segons va traslladar, “els veïns han manifestat que, amb les altes temperatures, emeten més olors que els contenidors soterrats i que els orificis per dipositar les deixalles són més petits i es genera major brutícia al voltant dels mateixos”. El regidor de l'Assemblea de Cambrils va exposar a l'equip de govern la seva preocupació per la gestió de la recollida de residus la qual va titllar de “bastant deficient”, així com la neteja viària del municipi.

Millor higiene i més rapidesa

Aquesta mesura, segons va dir el regidor de Serveis de l'Ajuntament –Antonio Laguna– a revistacambrils.cat, s'ha dut a terme arrel “d'una petició del veïns per canviar la ubicació dels contenidors que es va fer la legislatura passada. Es va aprovar i aquesta petició es va incloure en el nou concurs”. Recordem que el 31 de gener de 2017, el plenari de l'Ajuntament aprovava –amb el vot en contra de tots els grups de l'oposició– la delegació de competències al Consell Comarcal del Baix Camp perquè l'empresa pública Secomsa seguís prestant el servei de recollida de residus i neteja viària al municipi. Aquest conveni comprèn un període de 8 anys –des de l'1 d'abril de 2017 fins el 31 de maig de 2025–.

El regidor de Serveis va defensar la instal·lació de les bateries de contenidors en superfície per diferents motius: per una millor higiene, per la reducció de les olors i perquè les descàrregues dels contenidors als camions són més ràpides i menys molestes. Segons Laguna, “les noves iniciatives de molts ajuntaments del voltant van en la línia d'anar eliminant els contenidors soterrats perquè són un cau de brutícia a sota i són molt complicats de netejar. Es va comprar un camió nou que passa i neteja els contenidors en superfície en un no res; mentre que quan hi ha un problema amb els contenidors soterrats s'ha de desmuntar tota la bateria i això comporta molt més de temps. Crec que s'ha millorat i ara comença a rodar: és més ràpid, no fa tant de soroll o els problemes que hi havia a l'Eixample Platja que els camions havien de donar moltes voltes”. A més, les bateries de contenidors soterrades es taparan i seran zones d'aparcament. “Es guanyaran noves places d'aparcament” va apuntar Laguna.

Davant les crítiques sobre la brutícia que s'acumula a voltant dels contenidors en superfície, Laguna va comentar que “el problema és que si la gent no és conscient no hi podem fer res. Nosaltres netegem la porqueria del voltant dels contenidors i cada dia es recull. Per això es van comprar més petites furgonetes que van recollint les andròmines que hi ha al voltant, però si la gent llança les coses al carrer no podem fer res. L'únic que té autoritat per sancionar és la Policia Local”.

La resposta del regidor Antonio Laguna a la moció presentada per l'AdC al ple del passat divendres va ser la d'insistir que està previst que les voreres es posin a l'alçada adequada per resoldre els problemes d'accessibilitat i pel que fa a les males olors va dir que aquest estiu havia estat molt calorós i que això els havia ensenyat que havien de preveure aquest factor, "hem posat en marxa un equip rotatiu amb hidro per netejar els contenidors que funcionarà durant tot l'any. A més, farem campanyes de conscienciació i d'informació. Finalment, la moció de l'AdC es va aprovar per unanimitat.

Comenta aquest article