Informació general

Medi Ambient

Es troba un niu amb 112 ous de tortuga babaua a la platja de Vilafortuny

Una veïna que passejava per la platja va fer la descoberta de les tortugues, ahir al matí, i un cop avisats els diferents serveis tècnics i de protecció es va acordonar un tram de platja fet que va provocar una gran expectació

Per Lluís Rovira i Barenys

Aquest matí, a primera hora, s'ha retirat el niu on s'havia fet la posta d'ous de tortuga, a la platja de Vilafortuny
Aquest matí, a primera hora, s'ha retirat el niu on s'havia fet la posta d'ous de tortuga, a la platja de Vilafortuny | Cedida

La platja de Vilafortuny ha estat l'escenari d'una sorprenent posta d'ous d'una tortuga babaua. Aquest matí s'ha retirat el niu, que tenia una fondària de 45 cm, i en el que s'han comptabilitzat un total de 112 ous. Les últimes tortugues que havien sortit del niu ho havien fet ahir al vespre a les 20' 20h. Estaven força febles i amb l'abdomen enfonsat i això feia suposar als tècnics que ja havien sortit de l'ou feia temps. Es va decidir esperar tota la nit per si sortia alguna tortuga més, cosa que no ha passat, i aquest matí s'ha procedit a excavar el niu en el que s'han trobat 90 closques buides, 16 ous per obrir, dues tortuguetes mortes, dos ous podrits i dos ous oberts no viables.

Gran expectació, ahir durant tot el dia

La descoberta de les tortugues i del niu es va fer ahir, a quarts de 9 del matí, de manera casual. Una veïna de Cambrils que caminava per la platja va veure com unes tortuguetes enfilaven el camí cap a la mar. Va avisar a la Policia local i al Gepec que es van personar al lloc de la troballa. Posteriorment hi van acudir els tècnics del Servei de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat, dels Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat i Agents Rurals. La zona es va acordonar per deixar el passadís lliure per si sortien més tortugues.

A primera hora del matí d'ahir s'havien comptabilitzat 8 tortugues i més tard, en van sortir quatre més. Al vespre, van sortir les dues últimes. Un cop retirat el niu, aquest matí, s'ha pogut deduir que les tortugues que es van veure ahir eren les darreres de la posta i que la majoria ja haurien sortit amb anterioritat. En total, doncs, es calcula que 85 tortugues haurien arribat al mar amb èxit. D'altra banda, vuit exemplars en estat feble s'han traslladat a la Fundació per a la Conservació i Recuperació d'Animals Marins (CRAM) per a la seva recuperació. Les mostres genètiques obtingudes s'han traslladat a la Universitat de Barcelona per al seu anàlisi.

Fet excepcional

Segons explicava Xavier Jiménez, vicepresident de Gepec, la posta dels ous s'hauria realitzat ara fa un parell de mesos, és a dir, a meitats del mes de juliol. La posta es va fer de nit i va passar completament inadvertida. Jiménez considerava gairebé un miracle que les tortugues hagin pogut sobreviure ja que es tracta d'una platja amb molta afluència de gent durant tot l'estiu i, a més, cada dia hi passen les màquines de neteja per la sorra fent que aquesta quedi força compactada. El representant del Gepec també va explicar que les tortugues van a pondre els ous al lloc on han nascut i que calculava que la tortuga que hauria fet la posta hauria pogut néixer en aquest indret ara fa uns 30 anys, aproximadament.

Comenta aquest article

Galeries relacionades